За птичките и пчеличките, но не съвсем. Джендър идеология в учебника?

Родители питат кой го е одобрил, професор: Развиваме се!
27 сеп 2018 15:00, Анисия Иванова
347
За птичките и пчеличките, но не съвсем. Джендър идеология в учебника?
Снимка: Facebook

Учебник по биология за 9 клас на издателство "Анубис" предизвика бурни коментари в социалните мрежи заради скандални текстове. В раздел "Психо-сексуално развитие – зряла възраст" авторите обясняват, че това е времето, когато "настъпва социална и полова зрялост" и "окончателно формиране на сексуалната идентичност – хетеросексуалност или хомосексуалност“.

В графа "Детство" пък е записано, че това е възрастта, когато се открива "възможността за доставяне на удоволствие при докосване на външните полови органи". За "Юношество"-то авторите пишат, че е възможно "осъзнаване на сексуално влечение към същия пол”, а продължението е, че в този период "се осъществяват и първите полови контакти".

Заради скандалните текстове Българската организация на родителите и децата – БОРД, с председател Александър Урумов, писател и общественик, задава няколко въпроса до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев:

"Твърдението, че сексуалната ИДЕНТИЧНОСТ се формира в зряла възраст, тоест, че полът е социална роля, а не е биологично определен факт, е смисловото ядро на джендър-идеологията, станала скандално известна у нас покрай нелепите опити на редица държавни институции за налагане на Истанбулската конвенция.

Както е известно, с решение 13/27.07.2018 г на Конституционния съд на Република България теорията за пола като социална роля бе обявена за противоречаща на българската Конституция.

С оглед на посочените по-горе безспорни и вече широко известни факти, Българската организация на родителите и децата - БОРД отправя следните въпроси към Вас по Закона за достъп до обществена информация:

1. Кой е одобрил цитирания учебник по биология, съдържащ твърдението, че "сексуалната ИДЕНТИЧНОСТ“ се формира в зряла възраст – какъв административен орган, с какъв нормативен акт е назначен този орган и кои са неговите членове поименно?

2. В какъв тираж е отпечатан този учебник на издателство "Анубис" с цена 19 лева и с автори М. Шишиньова, Л. Спасов, М. Оджакова, П. Йотовски, А. Неделчева, А. Асенова, И. Враджалиева, О. Русинова, Л. Банчева?

3. Сред авторите на учебника има ли служители на МОН и ако да, кои са?

4. Как МОН гарантира независимостта на авторите на учебници и членовете на одобряващия ги орган от допълнително и поставящо ги в конфликт на интереси заплащане от страна на неправителствени организации с предмет на дейност налагане на джендър-идеология и хомосексуализъм?

С други думи – как Вие, уважаеми господин министре, гарантирате, че Вашите подчинени служители са лоялни към българската национална институция Министерство на образованието и науката и към обществения интерес, а не към неправителствени организации, работещи за налагане на джендър-идеологията и пропагандиращи хомосексуализъм и еднополови бракове?

5. Извършен ли е мониторинг върху всички одобрени от МОН учебници за начално и средно образование с цел недопускане на противоконституционната джендър-идеология в българските училища?

6. Ако е извършен такъв мониторинг - какви са резултатите и установени ли са и други случаи като случая с цитирания учебник? Ако не е извършен такъв мониторинг, кога се предвижда да бъде извършен с оглед на предпазването на учениците от българската образователна система от вредното влияние на една антиконституционна теория?

За съжаление, освен твърдението за "сексуалната ИДЕНТИЧНОСТ“ като продукт на "зрялата възраст", в цитирания учебник по биология за 9. клас на същата 87-а страница е написано:

- В частта "Детство“ - "Откриване на възможността за доставяне на удоволствие при докосване на външните полови органи“ – това научен факт ли е, допускане ли е, или е отваряне на врата към сексуално образование в ранна детска възраст – нещо, на което в огромната си цялост българското общество решително се противопостави?

- В частта "Юношество (пубертет)" – "възможно е осъзнаване на сексуално влечение към същия пол“ – по принцип са възможни много неща, включително и както си върви човек по улицата да му падне тухла на главата – всичко това трябва ли да се внушава на децата?!

От което следва и последният въпрос:

7. Какви мерки ще предприемете за обезщетяване на родителите, учениците и учителите, засегнати от цитираните по-горе скандални и противоконституционни текстове?"

Проф. Мария Шишиньова, ръководител по съставянето на учебника, коментира от своя страна, че е изненадана от реакцията в социалните мрежи. "Изглежда, че не сме свикнали да възприемаме съвременното състояние на науката и на развитието на обществото”, каза тя по bTV.

По думите й учебниците се пишат по учебни програми, които предварително се обнародват и дискутират. "Не сме получили никакви забележки, оспорвания или въпроси. Задължително в учебната програма в очакваните резултати се изисква да се описват етапите на психосексуалното развитие на личността, същността и значението на сексуалното репродуктивно здраве, да се дискутират ранните сексуални контакти, необходимостта от толерантно отношение към хората с различна сексуална ориентация, личната отговорност”, изброи проф. Шишиньова.

По думите ѝ подобен вид тематика се застъпва напоследък по новите учебни програми. Променило се е развитието на човешкото общество, на знанията, проблемите, които се появяват, подчерта тя.

Ново е, защото в 80-те години гей прайд нямаше, по тези въпроси не се говореше в обществото, в медиите, посочи в разговора бившият министър на образованието Тодор Танев. Той беше категоричен, че един учебник, освен собственото съдържание по дисциплината, има и възпитателно съдържание.


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
300
1
 
13
 
! Отговори
До 301 преди 1 година
Господ НЯМА ДА ти е на помощ !!!
Ти трябва САМ да си помогнеш.
Учителите са едни страхливи амеби които си пазят хляба и се контролират на принципа-страх от уволнение.
На учителите НИКОЙ да не се надява !
Сами родителите трябва да застанат зад едно категорично мнение:
По този учебник не се учи.Точка.
Има си директори,те да си се оправят с министри,министерства и тн.
Точно затова са директори.
299
2
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Вместо родителите да мълчат като пукали на родителски срещи,да станат,да бойкотират този учебник,да изяснят цветно положението на даскалята и че точно ,,тая"няма да я бъде и да забранят на децата си да учат по него.
ТОВА Е !
Останалото са елементарни провокации и гаргара с бг.гражданин и данъкоплатец от страна на правителството.
298
2
 
8
 
! Отговори
Родител преди 1 година
До образователното министерство и всички отговорни за състоянието на българското образование : " А Вий, Вий сте ***"- край на цитата.
297
3
 
12
 
! Отговори
До БГ преди 1 година
Точно! Пълни безумия. То не са джендъри, турско присъствие, сваляне на материал в по- долни класове, да не споменавам темата за възродителния процес в История 7 клас.Цялото учителско съсловие мълчи.Защо ? Ставате съучастници в убийството на българското образование.Срамота.Как имате очи да говорите тези безумия пред децата? Господ да ни е на помощ.
296
1
 
10
 
! Отговори
БГ преди 1 година
Поредното безумие, с което да промиват мозъците на децата. Питам се само, кога учителитв най- после ще надигнат глас и за материала, който децата са принудени да учат, но май предпочитат да мълчат, защото увеличението на заплатите се заплаща с мълчание.
295
1
 
14
 
! Отговори
Българка преди 1 година
Абе Какви джендъри това са си живи ***,86 година съм родена защо по моето време в 9 клас не достигнахме полова зрялост,те сегашните деца не чакат даже 9 клас още на 11 години и вече са преспали с половин град.В коя свещена книга пише че е общо прието мъж да прави секс с мъж,или жена с жена.
294
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не питат министъра! Той не е нищо повече от една кукла на конци! Поредният некадърник сложен там да изпълнява заповеди! Защо има такива неща в учебниците, питайте Сорос и фондациите му, питайте извратените либерални партии, и питайте деградиралият ЕС и неговите гнусни фалшиви ценности, толерантност, човешки права итн. Питайте този който решава кое е политически "коректно" и кое не! Питайте Макрон, Меркел...всички тези б.о.к.луци! Питайте тях
293
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже много хора спорят какво е джендър - то ето какво беше до м.06.2018-психично заболяване : "Джендър дисфорията беше извадена от психичните заболявания, защото това всъщност не е състояние на заболяване и оставянето му там щеше да доведе до
дискриминация", каза д-р Лале Сай. Ами те и за педофилията сега водят борба да я извадят от списъка...
292
2
 
1
 
! Отговори
277 преди 1 година
Не се учудвайте. "Джендър вече не е признак за психично заболяване" | Puls.bg -
https://puls.bg/aktsenti-c-16/dzhendr-veche-ne-e-priznak-za-psikhichno-zaboliavane-n-31375
291
10
 
7
 
! Отговори
Аз преди 1 година
За съжаление повечето в България са болни психически. За вас повечето хомосексуалността е болест. В България е пълно с *** това също е болест, алчност, безхаберие и много други. И ако всички трябва да бъдат Лекувани то здрави хора няма на да останат. Не удобрявам гей парадите, но всеки има право да бъде какъвто си иска и има право да живее като всички останали. Хомосексуални е имало и ще има винаги, *** също. Пийте си хапчетата.
290
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Територията БГ пропада по берзо отколкото очаквах ! Найстина со ро со и д ни те НПОта командват българия и я водят към унищожение с любезното алчно съдействие на празноглавите управляващи
289
0
 
17
 
! Отговори
Споделено преди 1 година
До учебното съдържание на този учебник не успя да достигне Гита Анкова от Сливен, тъй като роди и стана майка още в осми клас...
288
1
 
24
 
! Отговори
Маленакис преди 1 година
Децата трябва да учат предмета, а не да четат какво правят мама и тате и бате и кака. Кой с кого спи, и как и защо не са теми за децата в училище. Оставете малките да изживеят своето детство, а за секс ще научат в годините за това. Бъдете хора, оставете малките на игрите с баскетбол, волейбол, футбол и друг спорт.
287
3
 
10
 
! Отговори
extremist преди 1 година
По думите ѝ подобен вид тематика се застъпва напоследък по новите учебни програми.- АМИ ЯВНО ЩЕ СПРЕТЕ ДА ЗАСТЪПВАТЕ ТАЗИ ТЕМАТИКА В УЧЕБНИТЕ ПРОГРАМИ ЩОТО ИНАЧЕ НЯМА ДА ПРЕПОДАВАТЕ
286
7
 
15
 
! Отговори
До 228 преди 1 година
Сега нямаш против, но след 7 8 години синът ти ако ти доведе един зет, друга песен ще запееш. Господ да ги пази децата ти, че баща им е некадърен и неможе да си свърши работата.
285
2
 
10
 
! Отговори
Reptile преди 1 година
И по се появиха лъже-ТВОРЦИ и искаха хората да забравят, че твореца е ЕДИН!
284
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Простичко казано изисквания без никакъв контрол!!!
283
0
 
16
 
! Отговори
Бг.реалност преди 1 година
Изтрили сте ме :))))
И?
Като ме изтрихте промени ли се нещо???
Хайде де,огледайте се и кажете.
15годишните ПАК продължават да изглеждат като пасивни *** и с моя и без моя коментар.
282
5
 
14
 
! Отговори
neo5 преди 1 година
27 Така и мъжете, като оставиха естественото употребление на женския пол, разжегоха се в страстта си един към друг, струвайки безобразие мъже с мъже, и приемаха в себе си заслуженото въздаяние на своето нечестие.
28 И понеже отказаха да познаят Бога, Бог ги предаде на развратен ум да вършат това, което не е прилично,
29 изпълнени с всякакъв вид неправда, нечестие, лакомство, омраза; пълни със завист, убийство, крамола, измама и злоба;
281
4
 
10
 
! Отговори
neo5 преди 1 година
24 Затова, според страстите на сърцата им, Бог ги предаде на нечистота, щото да се обезчестят телата им между сами тях, -
25 те които замениха истинския Бог с лъжлив, и предпочетоха да се покланят и да служат на тварта, а не на Твореца, Който е благословен до века. Амин.
26 Затова Бог ги предаде на срамотни страсти, като и жените им измениха естественото употребление на тялото в противоестествено.