Сексизъм, провокация, кич? ТВ "Алма Матер" със скандална реклама

Повечето от зрителите обаче не оцениха съдържанието на клипа
Обновена: 9 ное 2018 14:57 | 9 ное 2018 14:45,
249

Лоша реклама няма, гласи една популярна фраза. Водени от тази максима, явно и в студентската телевизия "Алма Матер" към Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ, са решили да си направят рекламен клип, който обаче разгневи не един и двама.

Във видеото участва лично директорът на студентската телевизия Башар Рахал. Седнал на столче пред входа на най-стария университет у нас приканва студентите да се явят на кастинг за водещи в телевизията. И това, докато момиче в ролята на асистентка му носи кафе.

И, естествено, "кастинг директорът" я оглежда подобаващо. Отпред и отзад.

Независимо какви са били очакванията за тази реклама, отзвукът е недвусмислен. За дни клипът е гледан десетки хиляди пъти, а критиките са още толкова. Някои от хората отбелязват, че през 2018 г. е недопустимо да се допуска такава реклама, още повече и на студентска телевизия.

Според директорът на телевизия "Алма Матер" Башар Рахал провокацията в рекламния клип е търсен ефект, а лоша реклама няма - стига човек да може да си я защити.

"Не очаквахме чак такъв ефект. Телевизията съществува вече девета година, но досега никой не знаеше за нея", коментира пред Нова тв директорът на медията. И подчерта, че провокацията е била търсена.

А самото видео определи като "пародия и скеч".

"Обвинението е, че е пошло и сексистко, поне от това, което чета. Търсили сме няколко ефекта вътре. Далеч сте от мисълта, че не знам какво е сексизъм, как започна движението Me Too. По-скоро това е една пародия и ние сме целели да бъде пародия. То е очевидно, че е част от скеч", каза Рахал.

Инвестирахме около 50 лева в този клип, а в момента той се върти по всички медии, пресметна той обявата от маркетингова гледна точка. Рахал обясни, че цел на телевизията е "студентите сами да се изразят от свое име, а не някой да говори от тяхно име".

 Във Facebook Жана Попова, преподавател в СУ, поиска извинение.

"Г-н Рахал, казвам се Жана Попова. Изчаках да чуя Вашето извинение, но не го откривам. Преподавател съм във ФЖМК. Преподавам на студентите ни какво е пародия, ирония, сарказъм. Смятам, че това е слово, което трябва да бъде защитавано, за да говорим в обществото за стереотоипи, които понякога са доста страшни. Смятам, че трябва да бъде използвано по най-финия начин", посочва тя.

Бившият директор на "Алма матер" – доц. Светлана Божилова от факултета по журналистика на СУ, коментира, че явно има разминаване между посланието на клипа и нагласите у журналистите и студентите по журналистика. По думите ѝ клипът е гаф, но призова да се даде шанс на новия екип.

Преподаватели от ФЖМК остро осъдиха рекламния клип.

"Ние се ръководим от убеждението, че журналистиката не е шоупрограма, а публична гражданска професия, която има сериозен ангажимент към обществото. Именно университетът е мястото, в което студенти и преподаватели, заедно, утвърждаваме професионалните стандарти. Убедени сме, че лошият вкус е лоша реклама", пише в становището им.

Академичната общност не е стока, която се продава и купува, гласи още мнението на преподаватели в СУ.

"В този смисъл "шеговития" клип на Университетската телевизия "Алма матер" не бива да бъде подминаван като младежка провокация.

Смущаващ е не само клипът, но и пълната липса на прозрачност за това кой носи отговорност за него. Ние продължаваме да не знаем кои са членовете на Управителния и Програмния съвет на телевизията. Не знаем кой и какъв е външният продуцент, който ще се разпорежда с публичната собственост на Университета (материална и символна), но знаем какъв ще е крайният резултат от това. И той не е в полза на обществото.

Нека запазим Университета като място на свободния дух и да не го превръщаме в търговска площ на подменени академични ценности, призовават преподавателите в СУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
1
 
15
 
! Отговори
Moghul преди 5 години
Този винаги ми е бил противен, но откакто го видях в студентски да опипва на улицата някаква провинциална студентка не мога да го гледам. Такава ни е държавата. Пошлост и беднотия.
206
0
 
0
 
! Отговори
1989 преди 5 години
До 196 Приятеля ти да внимава като посяга на хора да не попадне на такива, които имат солиден мафиотски и политически гръб като Младежа, Гугутката, Теди,Телото, Калчев, Животното, Кюстендилеца и всички хора от София Запад и Animals, защото тогава дори и да пребие някой от тях, после ще го причакат някъде с две коли с мутри с тръби и бухалки и тогава ще яде здрав бой, освен ако и той не се познава с влиятелни мутри като Любо ***.
205
2
 
7
 
! Отговори
Така ли е или да преди 5 години
Мисля, че жените - или около 99% от тях, правят всичко възможно да насочат погледа, вниманието, мислите, интереса, желанието на мъжете към гърдите си, краката, бедрата, "ханша" си - т. е. , към себе си... Като поразголят краката, гърдите, подчертаят туй-онуй ... Защо ли?Е, не на всички мъже, а по идея, на онези, които са по- ...Но, на практика, на всички - или на около 99% от тях.А когато успяват, мъжете-плячка да му мислят - сексизъм е най-малкото обвинение ...Но може и да греша ...
204
3
 
4
 
! Отговори
Мим преди 5 години
Ми ще заглежда - то момата като е грозна отпред, поне отзад да има визия.
203
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още едно доказателство за налагане на извратена ценностна система в Вългария, но някои хора не знаят и не допускат, че истинските взаимоотношения между хората не тръгват от тази гледна точка.
202
5
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...znaete li ...neshtata varviat na tam,che ako pokajat bremenna jena ..NPO-tata pak shte revnat ,che bilo seksistko !!! POmnete mi dumata neshtata v tazi sbarkana Evropa s palna sila varviat na tam ...I sas vsichki proizlizashti ot tova posledstvia .Pazi Boje !!!
201
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината боли и боде! Браво, Баше!
200
3
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...da reklamata e super ,no zaglavieto e takova ,che " Pod vola se tarsi tele " !!! Predstavete si ,che rolite biaha razmeneni .togava palki shte bade " seksistko " ?!??! Sigurno za da sa dovolni NPO-tata triabvashe I dvamata da si nosiat sami kafe ( naprimer ) !!! No tochno v tova e problema !!! NPO-tata triabva da se izgoniat I zabraniat sas zakon !!! Togava vsichko shte si diode na miastoto ...I darjavata I humora I normalnite choveshki tsennosti !!! A Evropa da se opravia !!!
199
9
 
5
 
! Отговори
nina преди 5 години
На мен ми хареса клипа,хумор и сатира,добре го играят.Аз лично не виждам скандала,да провокация е,но е просто скеч/сценка/ ;)
198
7
 
4
 
! Отговори
Rekla преди 5 години
Reklamata e super
197
9
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Рекламата е супер и на 100 % постига целите си, особено с последвалото раздухване от *** - моралисти, сексисти и тям подобни. Сега вече една огромна аудитория знае за съществуването на тази студентска телевизия. Браво на авторите за идеята и предизвикателството.А ако трябва да оценяваме фактически показаното то си е 1:1 с действителността :)
196
6
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...samo poglednete zaglavieto !!! V normalna darjava tova nikoi niamashe da go napishe ...na parvo miasto ...kamo li niaki da mu obarne vnimanie ot takav agal ! Sega ostava I onezi puiki ot " Femen " da zakutkudiakat !!! Tova moje da pokaje samo do kade sme ia dokarali I na kade varvim ...sas vsichki proizlizashti ot tova posledstvia !!!
195
11
 
13
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
На мен пък ми харесва. Кво да се правим на моралисти. Секса движи света, е тук много *** карат на ножки, щот няма кой да им върже с 10 лв. дневни, но такъв е живота.
194
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямам думи, академичната общност са пълни лицемери, при това което представлява образованието ни в момента те тръгнали да се заяждат за някакъв клип, в БГ безочието е издигнато до невероятни висини.
193
3
 
3
 
! Отговори
Аз съм сексист преди 5 години
За твое нещастие не съм аз :) И това което е направил приятеля ти е супер комплексарско - за заглеждане - бой. Вече трябва да си издавам разрешително дали да ви заглеждам. :D
192
0
 
1
 
! Отговори
уф преди 5 години
хахаха, ама нали?
191
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един от най-любимите моменти в живота ми беше когато приятелят ми вкара вдин е мутрата на един такъв отворко като Ричито в коментарите, дето много зяпаше и му знаеше устата, пък може и ти да си и да си сега на легло и да се възстановяваш ахахахах
190
0
 
1
 
! Отговори
уинстън преди 5 години
мразя Биг Брадър, особено британския му вариант. пошло забавление за псевдоизтънчено простолюдие
189
6
 
5
 
! Отговори
Аз съм сексист преди 5 години
Горката анонимнка феминистка-мъжемразка. :)
188
0
 
0
 
! Отговори
уинстън до оруел преди 5 години
тоя филм отдавна се прецака