Сексизъм, провокация, кич? ТВ "Алма Матер" със скандална реклама

Повечето от зрителите обаче не оцениха съдържанието на клипа
Обновена: 9 ное 2018 14:57 | 9 ное 2018 14:45,
249

Лоша реклама няма, гласи една популярна фраза. Водени от тази максима, явно и в студентската телевизия "Алма Матер" към Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ, са решили да си направят рекламен клип, който обаче разгневи не един и двама.

Във видеото участва лично директорът на студентската телевизия Башар Рахал. Седнал на столче пред входа на най-стария университет у нас приканва студентите да се явят на кастинг за водещи в телевизията. И това, докато момиче в ролята на асистентка му носи кафе.

И, естествено, "кастинг директорът" я оглежда подобаващо. Отпред и отзад.

Независимо какви са били очакванията за тази реклама, отзвукът е недвусмислен. За дни клипът е гледан десетки хиляди пъти, а критиките са още толкова. Някои от хората отбелязват, че през 2018 г. е недопустимо да се допуска такава реклама, още повече и на студентска телевизия.

Според директорът на телевизия "Алма Матер" Башар Рахал провокацията в рекламния клип е търсен ефект, а лоша реклама няма - стига човек да може да си я защити.

"Не очаквахме чак такъв ефект. Телевизията съществува вече девета година, но досега никой не знаеше за нея", коментира пред Нова тв директорът на медията. И подчерта, че провокацията е била търсена.

А самото видео определи като "пародия и скеч".

"Обвинението е, че е пошло и сексистко, поне от това, което чета. Търсили сме няколко ефекта вътре. Далеч сте от мисълта, че не знам какво е сексизъм, как започна движението Me Too. По-скоро това е една пародия и ние сме целели да бъде пародия. То е очевидно, че е част от скеч", каза Рахал.

Инвестирахме около 50 лева в този клип, а в момента той се върти по всички медии, пресметна той обявата от маркетингова гледна точка. Рахал обясни, че цел на телевизията е "студентите сами да се изразят от свое име, а не някой да говори от тяхно име".

 Във Facebook Жана Попова, преподавател в СУ, поиска извинение.

"Г-н Рахал, казвам се Жана Попова. Изчаках да чуя Вашето извинение, но не го откривам. Преподавател съм във ФЖМК. Преподавам на студентите ни какво е пародия, ирония, сарказъм. Смятам, че това е слово, което трябва да бъде защитавано, за да говорим в обществото за стереотоипи, които понякога са доста страшни. Смятам, че трябва да бъде използвано по най-финия начин", посочва тя.

Бившият директор на "Алма матер" – доц. Светлана Божилова от факултета по журналистика на СУ, коментира, че явно има разминаване между посланието на клипа и нагласите у журналистите и студентите по журналистика. По думите ѝ клипът е гаф, но призова да се даде шанс на новия екип.

Преподаватели от ФЖМК остро осъдиха рекламния клип.

"Ние се ръководим от убеждението, че журналистиката не е шоупрограма, а публична гражданска професия, която има сериозен ангажимент към обществото. Именно университетът е мястото, в което студенти и преподаватели, заедно, утвърждаваме професионалните стандарти. Убедени сме, че лошият вкус е лоша реклама", пише в становището им.

Академичната общност не е стока, която се продава и купува, гласи още мнението на преподаватели в СУ.

"В този смисъл "шеговития" клип на Университетската телевизия "Алма матер" не бива да бъде подминаван като младежка провокация.

Смущаващ е не само клипът, но и пълната липса на прозрачност за това кой носи отговорност за него. Ние продължаваме да не знаем кои са членовете на Управителния и Програмния съвет на телевизията. Не знаем кой и какъв е външният продуцент, който ще се разпорежда с публичната собственост на Университета (материална и символна), но знаем какъв ще е крайният резултат от това. И той не е в полза на обществото.

Нека запазим Университета като място на свободния дух и да не го превръщаме в търговска площ на подменени академични ценности, призовават преподавателите в СУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аз съм сексистГоркия, в леглото е в петък вечер. :(Самотния *** Ричард.
186
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аз съм сексистБих ако живеехме в Сирия, за мое щастие живеем в Европа и такива като вас не обясняват на такива като мен какво да слагат.
185
3
 
7
 
! Отговори
Аз съм сексист преди 5 години
До 184 - тези ги разправяй на някой друг, че в Англия никой нямало да те загледа , ако ще и гола да си. :D Ще падна от леглото от смях. :D
184
1
 
6
 
! Отговори
Ами като преди 5 години
създавате ИЗКУСТВЕНо мнение за хора, които нямат необходимите знания за поведение..Рахал... Башар.. кой е той?Бил актьор.Не гледам тв, филми, които трябва да се обясняват( като картините по мнгобройните"; "виждания, изложби.."сугестии"..и под.
183
5
 
6
 
! Отговори
Аз съм сексист преди 5 години
До 186 като не искаш да те заглеждат - слагай бурката и няма да те заглеждат. :D
182
6
 
8
 
! Отговори
Аз съм сексист преди 5 години
Интересно защо ли не съм видял някоя красива жена да ходи с някой шлосер , вестникарче, общ работник или нещо подобно, а все в мъже с дебел портфейл :)
181
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аз съм сексистПросто обясних, че е гнусно и не ми харесва. Както и на приятелките ми. Ако искайте го приемайте.
180
4
 
4
 
! Отговори
Аз съм сексист преди 5 години
До 184 ако са те опипвали или обиждали това вече е друго. Но за заглеждане е абсурдно да се оплакваш. Аз затова като ми е *** си ходя на местата си ходя при компаньонките и не се занимавам с *** свалки.
179
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аз съм сексистРазлични са. В Англия няма кой да те погледне ако ще гола да излезеш навън. Тук излизам по раздърпан анцуг до магазина и някакви се обръщат, припадат, вървят след мен, притесняват ме... еми гнусно е. Не ми харесва. Най-често се оплаквам на приятеля ми и ако е наблизо го моля да ме изпраща, за да не оставам сама. Един такъв ме заплаши, че щял да ме пребие, защото не исках да ме сваля и вървя половин час плътно зад мен като ме обиждаше през цялото време. Жал ми е за вас.
178
1
 
14
 
! Отговори
под вола теле преди 5 години
Просто в СУ са си некадърни и некомпетентни. И мениджмънта мнооого здраво куца. Никой реално не знае кой какво прави и за това често се получават такива гафове. По случайност този стана публичен
177
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аз съм сексистРичката е бил на 99% от местата по света, браву Ричи <3
176
4
 
0
 
! Отговори
Аз съм сексист преди 5 години
Не съм Ричи , тук сбърка.До 177Това са масата хора(99%) по света. И аз не ходя по дискотеки , мразя нощните клубове.
175
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 179И вие сте окей с това и го подкрепяте?Тъжно.
174
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Един ден като имате дъщеря и я пратите в университета и видите ей тоз ви чичо така да я зяпа тогава ще видим дали ще е за вас нормално или не."---Да не мислите, че търтите професори , по-младите доценти, и младите асистентчета не заглеждат дъщерите ви? А и други работи не намекват, и не правят? Две трети от вишистките, така са си взели изпитите.включително и журналистките.Да не се правят на ощипани.И дамите-преподавателки, но те-тайно , че е още по скандално, се озъртат и не сам
173
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аз съм сексистРичкааааа, ти си супер жалък, мой
172
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аз съм сексистТова са масата хора по чалготеките, останалите-не.
171
6
 
7
 
! Отговори
Аз съм сексист преди 5 години
До 170 Те пък сякаш чужденците са различни. :) Масата хора са така - мъжът прави дадени неща с една жена - говори и, слуша я , води я по разни места , купува и разни неща и т.н. с цел да я вкара в леглото. Жената от своя страна използва секса , за да получи тези неща. Пак казвам говоря за масата. Винаги има изключения.
170
1
 
7
 
! Отговори
кекеке преди 5 години
имам подозрения, че 'Аз съм сексист' всъщност е Ричи от Биг Брадър...много подобно приматско мислене относно жените и отношението спрямо тях. :D
169
3
 
4
 
! Отговори
Аз съм сексист преди 5 години
До 169Не е гнусно, аз не търся обвързване , а просто секс. Плащам си директно и получавам това което искам. По заобиколния начин ми излиза много по скъпо. Освен това си спестявам време , нерви,ядове и пари, и сексът ми е в кърпа вързан :)
168
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждам нищолошо в СУ да има и щипка с ориенталски привкус.