На училище в "Столипиново": Всички в час до седми клас. А после?

В местното училище се обучават само ромчета. Но не и докрай!
21 ное 2018 11:00,
42

Столипиново, ранна утрин. Ромският квартал се събужда за нов ден.

Но в училището вече е оживено. В "Пенчо Славейков" се учат само деца от ромски произход. Учителите също са роми.

Проблемът е обаче, че децата ходят редовно на училище едва до 7 клас. След това системата ги губи.

"Нарочно не им се дава хубаво образование и на тези деца не им се дава да продължат да учат. Погледнете статистиката след 90-а г. колко деца от малцинствата са станали лекари, доктори", казва Стефан Шопов от квартала.

Според учителката Цонка Драганова неуспехът на хората тук се държи на големия брой население, струпано на едно място, различните обичаи и традиции, мотивацията за образование.

"Тенденцията, която напоследък се наблюдава е, че голяма част от хората просто ги няма в България", посочва тя пред Deutsche Welle

Обяснява, че хората, които са променили ценностите си спрямо образованието, са зад граница и вече няма как да дадат своя положителен пример.

Слабите познания на ромите по български език е предизвикателство пред техните учители. Второто предизвикателство - сегрегацията.

Децата в ОУ "Пенчо Славейков" говорят български език, но само в час. У дома не го практикуват, а и в училище учат само деца от "Столипиново" и те не комуникират с българчета и не виждат другия пример.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами после - изпит, гимназия, изпит, ВУЗ, и после работа......като всички останали деца на тяхната възраст. Какво има толкова, къде е драмата?
13
1
 
56
 
! Отговори
Баш новина преди 5 години
Мале,,,каква важна новина. Р*мечта сричат. До 4 клас не могат да повтарят по новия закон. Защо ли???
12
2
 
61
 
! Отговори
Има ли и практика??? преди 5 години
Учат ги, за да се научат да се подписват за изборите. Това са новият електорат и бъдеще. Интересно къде са завършили тия учители дето ги учат? Като са р*ми да няма и практически занятия по крадене сред часовете???
11
0
 
59
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Никакво женене, "самотна" майка взема "сосиал" в пъти повече!
10
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 8. Какво му е безплатно на образованието. Знаеш ли колко струват учебниците тетрадките и помощните материали. За да окомплектоваш един ученик ти трябват над 500 лева само за учебници тетратки. Ами нали трябва да го облечеш обуеш. Или ще го пратиш гол и бос нахраниш. Знаеш ли колко са скъпи детските облекла и обувки. Май си някое ергенче и тези работи не ги разбираш. Имам 3 ученика знаешли как се издържат ученици. Заплатат ми отива само по тях. А сметките за ток парно вода оставям на заден плн
9
1
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПОСЛЕ ДЪРЖАВАТА ЩЕ СЕ ПОГРИЖИ -ПОМОЩИ ДЕТСКИ,НАДБАВКИ БЕЗПЛАТНИ ТОК И ВОДА,ДЖЕБЧИЙСТВО НАРКОРАЗПРОСТРАНЕНИЕ,ПРОСТИТУЦИЯ ГРАБЕЖИ НА БЪЛГАРСКИ ПЕНСИОНЕРИ, КТО РАЗБИРА СЕ СЕ ОСИГУРЯВА БЕЗПЛАТНА АДВОКАТСКА ЗАЩИТА ОТ НПОтата И ВСИЧКО ТОВА САМО И САМО ЕЛЕКТОРАТъ НА ГЕРБ ДА СЕ МНОЖИ И УКРЕПВА
8
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Образованието до 12 клас в България е напълно безплатно, който има желание се образова, който няма не го прави. Така че тези обвинения спрямо нас е напълно безпочвени и смешни. Аз съм за това ромите да се образоват, да има лекари, учители, програмисти, предприемачи и т.н., но на сила няма как да стане, те трябва да са водещата страна, те трябва да го пожелаят.
7
0
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Нарочно не им се дава хубаво образование и на тези деца не им се дава да продължат да учат. Погледнете статистиката след 90-а г. колко деца от малцинствата са станали лекари, доктори", казва Стефан Шопов от квартала."Да бе, тия лоши учители, как нарочно лошо преподават, а те децата с едно такова голямо желание да учат и слушат в час. То те са толкова дисциплинирани иначе в къщи, че само да им дадеш и малко знания, попиват като блу моп всичко до последната капка. Езък.
6
0
 
65
 
! Отговори
евродебил преди 5 години
То българите като учим повече, та сме прокопсали. Ромите и без да учат са ни се качили на главите и си правят с нас гаргара, понеже сме много умни.
5
0
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ходят зорлем на училище заради безплатните закуски.Да не мислите,че много им се учи.Колкото грамотни са влезли,толкова грамотни са излезли.Ама важното е за статистиката,че уж сме ги вкарали в час и да оправдаем средствата,които трошим по тях уж да ги образоваме.
4
9
 
37
 
! Отговори
Cartman преди 5 години
До азКато не искаш да се обучават после готов ли са да им плащаш помощи и да те крадат цял живот?
3
0
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А като учат до 7-ми клас,някой проверява ли ги дали могат да четат и пишат,щото като ги слушаме как говорят,силно ме съмнявам,че и седми клас са завършили.
2
0
 
72
 
! Отговори
Ами преди 5 години
Ходят до 7 клас ама знанията им са като за втори и за това не могат да продължат нагоре.
1
0
 
68
 
! Отговори
Пъзел преди 5 години
Е, кво след 7-ми клас....женят се и към 9-ти са с 2 деца вече