“Среден 3” за правопис - ще станем ли неграмотни?

50% от българите не се справят с пунктуацията
Обновена: 27 май 2024 13:43 | 27 май 2024 13:35, Инна Ангелова
27
“Среден 3” за правопис - ще станем ли неграмотни?
Снимка: БТА

50% от включилите се в кампанията за грамотност "Животът няма "аУтокорект" не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език, инициативата е на платформата “Как се пише?” и е в помощ на зрелостниците. В кампанията са се включили не само зрелостници, но и хора от всякакви възрасти.

Организаторите уточняват, че средният резултат на правилните отговори на въпросите, свързани с правопис, е 54%, а при граматичните задачи - 57%. Това по международните стандарти за езикови тестове се равнява на оценка, близка до “кръглата тройка”. У нас стандартите са занижени и прагът за вземане на изпита е едва 30% верни отговори, коментират организаторите. Те отбелязват, че "тази тройка си я пишем на цялото общество, защото се неглижира спазването на стандарти и критерии, и то на всички равнища".

В продължение на 50 дни в една от най-актуалните сред тийнейджърите социални мрежи - Threads, се публикуваха задачи и правила в първото по рода си дигитално помагало. То беше насочено специално към завършващите дванайсетокласници и повишаване на резултатите от държавния зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература. Организатори на инициативата са д-р Павлина Върбанова, основател на "Как се пише?", Доротея Николова, учител по български език и литература, и агенция Huts Group, начело с творческите директори Иван Ланджев и Драгомир Дончев, предаде БТА.

Дигиталното помагало успя да се интегрира безпроблемно и младите хора там го припознаха и започнаха активно да го използват, споделят наблюденията си инициаторите. "Помагалото таргетира самите зрелостници, но диалогът за грамотността и за успеха от матурите е, разбира се, много по-обширен. И каузата е на всички“, казва Иван Ланджев.

Едно от най-плашещите наблюдения в рамките на инициативата, което, за съжаление, не е изненада, е, че избягваме да се ангажираме с решаване на сложни задачи. Това става много ясно видимо, ако погледнем участието в анкетите, обясняват те. Когато верният отговор в задачата се избира само от четири отделни думи, се включват значителен брой потребители в социалната мрежа. Ако обаче има четири отговора, всеки от които е цяло изречение, броят на участниците спада с три четвърти. Неспособността да се осмисли изречението и липсата на концентрация се потвърждават от факта, че много често участниците в анкетите не забелязват частицата не, изписана с главни букви, която индикира, че се търси в кой от посочените отговори няма грешка.

Много от участвалите в инициативата се затрудняват в прилагането на пунктуационната норма. При правописа положението е сходно, но могат да се дадат някои примери. 42% от анкетираните например не знаят, че думата порасна се пише без "т", 76% не са наясно с правописа на заимствам и добавят едно излишно "в" отпред. 51% смятат, че се пише маниЯк вместо правилното маниАк.

Само 30%  знаят, че трябва да се членува първата дума в съставно собствено съществително име. При граматичните правила се забелязва и неяснота относно правилната употреба на деепричастията. Сериозно затруднено е усвояването на правилата за използване на бройната форма (десет автомобила, но десет приятели), което се вижда и от статистиката на сайта "Как се пише?" - те са търсени по-често от тези за пълния и краткия член например.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от Образование
55 000 се явяват на НВО по БЕЛ и математика след 4-и клас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
къде отиваш с грамат преди 2 седмици
Думите във всеки език (дори и в немския!) имат ВИНАГИ САМО ЕДИН РОД. Не може примерно ПРЕЗИДЕНТ да бъде хем НАШИЯТ ПРЕЗИДЕНТ, хем НАШАТА ПРЕЗИДЕНТ, ако поста се заема от жена. Не може КОЛЕГА да има едновременно два рода: хем дума от мъжки род, хем дума от женски род. Или едното или другото! Колегата Петров НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ НАШАТА КОЛЕГА ПЕТРОВ! Колежката Иванова НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ НАШАТА КОЛЕГА ИВАНОВА! ТЯ или е нашата колежка или НАШИЯТ КОЛЕГА ИВАНОВА, НО НЕ И "НАШАТА КОЛЕГА"!
18
1
 
0
 
! Отговори
Колегата не може да преди 2 седмици
До Рада Госпожина Не приемам забележки да ми правят НЕГРАМОТНИЦИ! На мен, който единствен във всичките 4 паралелки съм имал идеален правопис и правоговор. Научи първо добре ГРАМАТИКАТА, ПРАВИЛАТА ЗА СПРЯГАНЕ НА ПРИЛАГАТЕЛНИТЕ И МЕСТОИМЕНИЯТА ПО РОД И ЧИСЛО СПРЯМО СЪЩЕСТВИТЕЛНИТЕ. ТОГАВА ЕЛА ДА СПОРИШ С МЕН, НЕГРАМОТНИЦЕ! Не може колегата да бъде НАША. ЗА КОЛЕГАТА ПЕТРОВ КАК ЩЕ КАЖЕШ? ПАК НАШАТА КОЛЕГА ПЕТРОВ ЛИ? ДУМАТА КОЛЕГА Е ОТ МЪЖКИ РОД ЕДИНСТВЕНО ЧИСЛО!!!
17
1
 
0
 
! Отговори
Колегата не може преди 2 седмици
До Рада Госпожина КОЛЕГАТА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ НАША!!! Както юнга, калфа, баща. НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ НАША! МОЖЕ ДА БЪДЕ НАШИЯТ КОЛЕГА ИВАНОВА, ПЕТРОВА, ВЪРБАНОВА. НАШИЯТ КОЛЕГА, А НЕ НАШАТА КОЛЕГА! Ако Йотова бешще президент вместо Радев, пак ли щяхте да кажете НАШАТА ПРЕЗИДЕНТ? НАУЧИ ПЪРВО ДОБРЕ БЪЛГАРСКИЯ! АЗ ИМАХ 11 ГОДИНИ ОТЛИЧЕН. ДА, НАША Е МЕСТОИМЕНИЕ, НО СЕ СПРЯГА КАТО ПРИЛАГАТЕЛНО! Дума КОЛЕЖКА винаги е имало десетилетия наред. Не сме ви виновни, че изопачихте и ос-рахте българския език.
16
2
 
2
 
! Отговори
Рада Госпожина преди 2 седмици
До 16: Според Закона за развитието на научния състав в Република България и Закона за висшето образование академичните степени и звания са: доктор (образователна и научна степен) и доктор на науките. Колегата д-р Върбанова е усвоила първата ( в градацията бакалавър-магистър-доктор), а не ,,доктор на науките". Така че и Вашата забележка, както и коментарът Ви, са плод на незнание. Колегата Върбанова и в този случай е права!
15
2
 
2
 
! Отговори
Рада Госпожина преди 2 седмици
До 15: И тъй като сте задали и неуместен, но на пръв поглед основателен въпрос, все пак ще Ви отговоря. Оставям настрана важното уточнение, че наш,-а не е прилагателно име, а е притежателно местоимение! И да, тук няма съгласуване по род, а само по-число. Нашата колега Върбанова, нашият колега Иванов, нашите колеги филолози познават добре историческата граматика.
14
2
 
1
 
! Отговори
Рада Госпожина преди 2 седмици
До 15: Шегите Ви за 8-и март са неуместни, тъй като дума ,,колежка" в книжовната норма не съществува! Без да си давате сметка, Вие и подобните Ви си позволявате да коментирате високата норма и познаващите я от позицията на невежото мнозинство. Това, че мнозинството не познава книжовната норма, не е причина тя да бъде променяна! Тъкмо обратното: овладяването на правописа, пунктуацията, граматиката и синтаксиса изисква усилия и знания. А който не учи и не желае да учи, нека слуша знаещите!
13
1
 
2
 
! Отговори
Рада Госпожина преди 2 седмици
До 15: Моля, преди да коментирате е добре да навлезете малко по-навътре в дебрите на историческата граматика! Колегата Върбанова има пълно право в този случай, тъй като думата е заемка от латински (con+legere: ,,този, с когото уча; съ-ученик"), а в латински, както и в старобългарски, склонението не е по род, а според основната гласна! В случая колега е от а-основи и затова се членува така. Такива са също nauta, poeta (мореплавател, поет) или баща (баща-та). Колегата Върбанова е права!
12
2
 
2
 
! Отговори
аман преди 3 седмици
На поддържащата сайта "как се пише" и задавам въпроса, защо пишат доктор по български език, а не доктор на науките по български език, и тя ми връща отговор - защото аз съм такава.Това е отговор от функционално неграмотен човек, ако и да знае граматиката.
11
2
 
9
 
! Отговори
"Нашата колега& преди 3 седмици
Това е върхът на "грамотността" на българите! Думата колежка необяснимо защо стана *** дума. И както често се шегувам, Осми март вече е наш мъжки празник (Ден на колегата, нали? Колежки няма!) и жените тряба да ни поднасят цветя и бонбони. А не обратното! Е щом "колегата" Иванова е "наша" (как се съгласува прилагателното със съществителното?) тогава поздравявам Вашата баща, че има такива "грамотни" синове и дъщери! Поздравявам Вашата учител и Вашата директор, че са ви научили на правилен бълг
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да но всички знаят как се пише коняк хахахаха
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А не може така, ЕК разпореди да се ползват само полово неутрални местоимения
8
8
 
3
 
! Отговори
Цел постигната преди 3 седмици
Много и здраве на кирилицата и на българите браво
7
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ние вече сме. Най-лесно се управлява гладен, болен и неграмотен народ.
6
0
 
22
 
! Отговори
Иван преди 3 седмици
Точно в този сайт да има статия за правопис е просто жалко и смешно.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Има една Силвия Великов по БНР.Няма вярно казано изречение.И тя сваля политици и гл. прокурор.
4
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тези правила превърнати в критерии за грамотност на практика са отживелица. Хората вече са свободни да се изразяват както си искат. Езиците са прекалено сложни и неизбежно ще вървят към опростяване. Вижте как комуникират младите на запад и ще разбере какво предстои и за нас.
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нормално. Те журналистите са за среден 3. Не може да се очаква повече за населението.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
а наНелиту колко да пишем :)))
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как да са грамотни, щом непрекъснато се чуват неща от сорта на: "Има ли някого?", по озвучените филми...