Радев към студентите на СУ: Отхвърлете безизходицата!

Президентът присъства на 130-годишнината на Алма Матер
Обновена: 8 дек 2018 19:56 | 8 дек 2018 19:56, Веселина Йорданова
196
Радев към студентите на СУ: Отхвърлете безизходицата!
Снимка: БТА

Младите българи са все по-малко, но върху тях пада огромната отговорност да променят радикално моралния климат в родината и да отхвърлят безизходицата, която прокужда връстниците им от България. Студентите са призвани да бъдат съвестта на нациите.

Това заяви днес президентът Румен Радев на тържественото събрание по случай 130-годишнината на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Държавният глава поздрави ръководството и възпитаниците на едно от най-старите висши училища в България, съобщиха от прессекретариата му.

В изказването си на тържественото събрание президентът подчерта, че в годините на прехода българите приехме, че несправедливостта е наша орис. "Вашата поколенческа мисия е да докажете, че справедливостта може да възтържествува. Това не е обикновена битка за вашето бъдеще. Това е вашата битка за България. Тя е и моята", обърна се Румен Радев към студентите.
 
Държавният глава припомни, че всички българи, не само възпитаниците на Софийския университет "Св. Климент Охридски", наричат Алма матер този светски храм на България. По думите на Румен Радев създаден с дарения и създал най-светлите умове на нацията, Софийският университет е люлка на знанието, на съзиданието, свободата, критичното мислене и стремежа към неизменното търсене на истината.

"Днес не малко хора от високи трибуни осакатяват езика ни. Но вие най-добре знаете, че с всяка наранена или пренебрегната дума, погива част от смисъла. Днес някои се опитват да ни кажат, че грамотността е досадна подробност, но вие най-добре знаете, че онзи, който не почита правилата на граматиката, ще пренебрегне и закона, а сме разрешили на хора, които не почитат книгите, да взимат решения", подчерта още в изказването си държавният глава.

Президентът отбеляза и че истината се пази в редовете, които се пренасят през хилядолетията, а културата е "мантинелата", която ни пази да не пропаднем в бездната, защото невежеството е крачка към катастрофа - лична и обществена.
 
"Не познавам млад човек, седнал веднъж на студентската банка, да не мечтае за бляскаво бъдеще. Не забравяйте обаче, че конформизмът може да е път в кариерата, но не е път към щастието. Преследвайте мечтите си, но бъдете непримирими към подмяната, към липсата на прозрачност. Борете се с лицемерието и покварата. Бъдете критични. Не приемайте да ви заблуждават и да ви ограбват бъдещето. Не подминавайте агресията на невежеството", заяви още в изказването си тържественото събрание държавният глава Румен Радев.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков връчи на президента Румен Радев плакет, посветен на 130-годишнината на висшето училище.

На тържественото събрание и концерт по повод отбелязването на 130-годишнината на Софийския университет "Св. Климент Охридски" присъстваха ректори и представители на ръководствата на университети от цял свят и дипломатически представители. Президентът Румен Радев беше придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
4
 
2
 
! Отговори
НАРОДЕ??? преди 5 години
този провокатор няма спирка пред нищо Време е да му се потърси сметка за подривна дейност срещу законното правителство на България и Демокрацията докато не е направил по големи бели
135
3
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 5 години
И това доживяхме президента да агитира студентите да отхвърлят безисходицата..Т.е. да напуснат държавата или да свалят Борисов.
134
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, що за човек трябва да си, да отидеш на Студентския Празник и да кажеш на студетнтите, на младежите, на бъдещите Президенти на България, че са в "безизходица" !?Радев няма аналог по черногледство в цял свят !
133
2
 
6
 
! Отговори
абе.. преди 5 години
подлеца Ам ГЪл/ ЦЦ/ готви отпора си за утре!!От 30-те думи които ползва, подкрепен от УСА амбасадата-утре ще се развихри.ББ също препрочита Винету, диалога между поразяващата ръка и Олд шетърхенд!! Индивидите с интелект на макаци - подкрепяни от тукашните им ***,не мога никак смислено да опонират на Радев!! Браво президенте, направо разрови бостана!!Тиквите и макаците са в паника-!!От толкова герберасти тук,един не се сети за ЕДИН успех на гръб в който да не намирисва..Май верно няма
132
1
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
*** пак ли се е "изказвал"? Пак изтърканите изводи: Зимата е студено, лятото е топло, *** са гладни, долу ГЕРБ.....
131
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквените еднокнижници са се активирали във форума да плюят Радев и да му цъкат минуси! Срещу жълти центрове или от най-обикновена глъмотия! Я дайте пример с един гербер, който може да е опонент на Радев бе, тиквени? Да ви помогна ли с примери - гуменката, Едмокнижника, Майката на нацията, свинетка, наемателя, Банов.... Кажете да се посмеем!
130
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората вече се убедиха, че Радев освен да държи погребални речи за България, придружени с нескончаеми популистки клишета на тема корупция, демография и хвалби за жена си, друго не може да каже !От него се излъчва неописуема омраза, злоба и черногледство към всичко заобикалящо го в днешна европейска България !
129
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този кремълски глашатай с лукава монголска помолност и черногледие непрекъснато се опитва непрекъснато да обезверява и млади и стари както ги насъсква към сегашното управление .Толкова злобен, злопаметен и злонамерен президент е смъртно опасен за България !
128
4
 
3
 
! Отговори
До 140 преди 5 години
Тоше, какво с мерцедеса на НСО бе, ръмпел? Я кажи нещо за апартаментчиците, "безплатните" наематели, суджуците, далаверите с пътното строителство, калинките във властта /може и ти да си от тях/, Гинка електроснабдителните и какво ли още не....
127
7
 
4
 
! Отговори
Сериозно преди 5 години
Всяко едно изказване на Радев е, като бъркане с боксова ръкавица в от.ерстията на гербарастката и.мет и техните форумните фенове - платени и заблудени! Радев има повече от 60 процента одобрение, което е 2 пъти повече от това на Едмокнижника и всичките му лакеи взети заедно!
126
5
 
6
 
! Отговори
Присъстващ преди 5 години
Трудно е в такива речи от такъв човек. Не знаех дали да се смея, скрита камера ли беше това. Изцепки, популистки изказвания, дори и такива без смисъл. Изгубено време за всички нас.
125
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За пореден път президента показва, че човек като него като няма акъл, по добре да лъска... Самолета... И да си мълчи.
124
5
 
7
 
! Отговори
Тошко преди 5 години
Президентска Тикво, да отхвърлим ли Деса-мутреса с Мерцедеса и бай Георги от Хасково, който МАЧКА хора в неравностойно положение или теб да ИЗХВЪРЛИМ!
123
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"това не прави речта му по-малко съдържателна"O, да!Докато колата на съпругата му пердаши с пълна газ в насрещното той ни чете морал.
122
7
 
7
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Възможно е президентът малко да е пресолил манджата,но това не прави речта му по-малко съдържателна.Можем да бъдем недоволни само от това,че е безкомпромисно критичен-аз лично харесвам по-дипломатичния тон.Но реакцията,която виждам против неговата реч тук просто ме отчайва,защото тя показва колко е дълбоко падението,в каква степен невежеството,подмазването пред силните на деня,стремежът към авантата,кариеризмът,сляпото подражателство завладяват националният манталитет .Това е пътят към ада!
121
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше един субект в този форум, който при всяка статия за г-н Радевскачаше от стола във възхвално слово за президента.Изчезна нейде.Липсва ми.Беше забавен.
120
2
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Последното изречение е написано неправилно. Правилното е "Президентката Десислава Радева бе зле придружавана от своя съпруг Румка."Румка, как имаш очи да говориш за справедливост, след като още не си обесил Мишето?
119
7
 
10
 
! Отговори
абе.. преди 5 години
ето да спретнем..кратък тест-- особено да участват гербераститетака ето няколко въпроса- кажете за поне един успех на ГръБ и коалиция.. за който няма привкус на далавера-така сега.. трима политици А- Радев, Б-Тиквун и С-- Цвинокио1-кой от тримата е най учил2-Кой знае чужди езици3-чия професия /не политическа / се получава най трудно4-кой говори най грамотноа за да не са вс отговори в полза на Радев ето и за ваской от тримата имай много апартаменти?на кой жена му има банка?Кой яде суджуц
118
9
 
10
 
! Отговори
абе.. преди 5 години
хайде герберастчета , ЕДИН ваш успех в който не мирише на далавера2/3 от писаниците тук са против президента, но ви е беден даже обидният речников запасда ви припомня/ зелен чорап, хвърчило преЦедент, деса мерцедеса, ***/странно откъде/, русофил.. / Ето речник като на цветанов -няма и 20 думи!Нито отговоряте на мини теста по долу,нито за успехите си пишете..само суджуци и % са ви в мозъка.Съд,следствие,цацаратура са в ръцете ви-изкарайте срещу президента нещо,апартаменти ли има?банка?,,
117
6
 
9
 
! Отговори
? преди 5 години
"Отхвърлете безизходицата!" - такава мисъл май само под фуражка може да се роди!Как ли се "отхвърля" безизходица?Звучи ми като "Започвай да маршируваш от оградата до обяд! Ходооом, марш!"