Радев към студентите на СУ: Отхвърлете безизходицата!

Президентът присъства на 130-годишнината на Алма Матер
Обновена: 8 дек 2018 19:56 | 8 дек 2018 19:56, Веселина Йорданова
196
Радев към студентите на СУ: Отхвърлете безизходицата!
Снимка: БТА

Младите българи са все по-малко, но върху тях пада огромната отговорност да променят радикално моралния климат в родината и да отхвърлят безизходицата, която прокужда връстниците им от България. Студентите са призвани да бъдат съвестта на нациите.

Това заяви днес президентът Румен Радев на тържественото събрание по случай 130-годишнината на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Държавният глава поздрави ръководството и възпитаниците на едно от най-старите висши училища в България, съобщиха от прессекретариата му.

В изказването си на тържественото събрание президентът подчерта, че в годините на прехода българите приехме, че несправедливостта е наша орис. "Вашата поколенческа мисия е да докажете, че справедливостта може да възтържествува. Това не е обикновена битка за вашето бъдеще. Това е вашата битка за България. Тя е и моята", обърна се Румен Радев към студентите.
 
Държавният глава припомни, че всички българи, не само възпитаниците на Софийския университет "Св. Климент Охридски", наричат Алма матер този светски храм на България. По думите на Румен Радев създаден с дарения и създал най-светлите умове на нацията, Софийският университет е люлка на знанието, на съзиданието, свободата, критичното мислене и стремежа към неизменното търсене на истината.

"Днес не малко хора от високи трибуни осакатяват езика ни. Но вие най-добре знаете, че с всяка наранена или пренебрегната дума, погива част от смисъла. Днес някои се опитват да ни кажат, че грамотността е досадна подробност, но вие най-добре знаете, че онзи, който не почита правилата на граматиката, ще пренебрегне и закона, а сме разрешили на хора, които не почитат книгите, да взимат решения", подчерта още в изказването си държавният глава.

Президентът отбеляза и че истината се пази в редовете, които се пренасят през хилядолетията, а културата е "мантинелата", която ни пази да не пропаднем в бездната, защото невежеството е крачка към катастрофа - лична и обществена.
 
"Не познавам млад човек, седнал веднъж на студентската банка, да не мечтае за бляскаво бъдеще. Не забравяйте обаче, че конформизмът може да е път в кариерата, но не е път към щастието. Преследвайте мечтите си, но бъдете непримирими към подмяната, към липсата на прозрачност. Борете се с лицемерието и покварата. Бъдете критични. Не приемайте да ви заблуждават и да ви ограбват бъдещето. Не подминавайте агресията на невежеството", заяви още в изказването си тържественото събрание държавният глава Румен Радев.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков връчи на президента Румен Радев плакет, посветен на 130-годишнината на висшето училище.

На тържественото събрание и концерт по повод отбелязването на 130-годишнината на Софийския университет "Св. Климент Охридски" присъстваха ректори и представители на ръководствата на университети от цял свят и дипломатически представители. Президентът Румен Радев беше придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко. Чакахме нещо смислено - да врътне поне едно коремно, а то - само глупости.
95
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извиняваме се на залата за приспиването. Извинявайте, че точно на 8-ми декември ви се наложи да слушате речи от отпреди 50 години и да си изпуснете празника. Обаче трябва да знаете какво чудо беше - за щяло и нещяло председателят на ТКЗС-то изнасяше реч. Не много грамотна. несвързана. Откъдето и да тръгне все до жена му ще стигне. Та така. Не слушайте какво ви се говори,
94
14
 
6
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
Chest pravi na prezidenta R. Radev ,che kazva istini ..taka grijlivo zaobikaliani ot upravliavashtata *** !!! Tezi ,koito sa nastroeni protiv prezidenta..iavno sa simpatizankti na nai-hvalenia I galenia premier( izvan Balgaria ) ,koito sme imali do sega ! Kakto I da e I nego shte prejivee Balgaria...a tezi deto se ratapiat ot udovolstvie kato go vidiat ..si go zaslujavat napalno !!!
93
2
 
6
 
! Отговори
65 преди 5 години
Иаз така мисля ,да се отхвърли тая пуста безизходица.Ама като ни е покрила като пелерина отхоре?И то многоцветна.
92
4
 
17
 
! Отговори
Име преди 5 години
"Днес не малко хора от високи трибуни осакатяват езика ни. Но вие най-добре знаете, че с всяка наранена или пренебрегната дума, погива част от смисъла. Днес някои се опитват да ни кажат, че грамотността е досадна подробност, но вие най-добре знаете, че онзи, който не почита правилата на граматиката, ще пренебрегне и закона, а сме разрешили на хора, които не почитат книгите, да взимат решения". под тези думи се подписвам и аз. в същност и за това пиша, а те ми трият коментарите...
91
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев хубав или лош важното е че хората около него се възползваха от положението му оправиха демокрацията си и отхвърлиха безизходицата. Поназначи роднините си на службички, инвалид стана виновен че баща му го блъсна, жена му се изживява като принцеса и автомобилен състезател, ядосан негов спонсор иска да влезе в кабинета му с оръжие явно му е взел парите за изборите и не му е свършир работа и кой знае още колко такива малки демокрацийки и отхвърляния на безизходици за които не знаем.
90
7
 
14
 
! Отговори
джак джеферсън преди 5 години
последната седмица само президента в новините дайте пак борисов и сие.тоз президент без мин.председателя е скучен.
89
14
 
7
 
! Отговори
вова преди 5 години
за убииствата в армията от спец подготвени РЕИНДЖЪРИ пак ли е виновен президента.започнаха да се избиват от демократичния напредак на държавата.
88
12
 
21
 
! Отговори
вярно е преди 5 години
Ако имаше демокрация в България, Румен Радев или сам да си е подал оставката досега или да е имало импийчмънт.Неговите действия досега могат да се определят като неприкрита корупция.Причината е че той е толкова развратен от социалистическите идеи, че дори не разбира своите действия и си мисли че това е нормално.
87
10
 
21
 
! Отговори
Женя преди 5 години
Ай миличкия. Като прочетох и си поплаках.Този президент в състояние ли е да обясни какво е демокрация?
86
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За две години Радев доказа че единственото нещо което може да направи сам е коремно претъркаляне на лоста. Всичко което говори този човек е назубрено с много усилия и възпроизведено с лоша пунктуация от което мисълта му става неразбираема.
85
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев е пълна карикатура на държавен глава. Няма нито една собствена мисъл а борави с подхвърлени фрази от Йотова и Нинова като "демокрацията в България е в критично състояние" или "Отхвърлете безизходицата". Това са лозунги вкарани от БСП в устата му и ако някой го попита да каже конкретно какво е критичното на българската демокрация или какво точно трябва да отхвърлят студентите за да излезнем от безизходицата Радев ще блокира умствено дори ще си забрави името и чина си в армията.
84
10
 
22
 
! Отговори
Радев=бай Тошо преди 5 години
Радев за жалост прилича на бай Тошо - срича, мънка, мрънка, чете трудно, няма ясна и собствена мисъл, не може да говори добре, използва кухи заучени фрази и произнася неправилно много думи. Жалко е, че не вървим напред, а се върнахме много, много назад
83
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 99Радев е бил вундеркинд. Питтайте който искате русофил и той ще потвърди думите ми.
82
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев, направи партия, тъй-като не можеш да я поведеш, назначи Деса за неин председател и като и даваш мъдри съвети и направления твоята партия ще извади целия български народ от безизходицата и ще възстанови демокрацията в България от сегашното и критично състояние. Недей разчитай на студентите ами запрятай ръкавите на сакото и работи като истински мужик.
81
6
 
13
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 5 години
Тоя и там ли отиде да плаче !?
80
16
 
7
 
! Отговори
ружа преди 5 години
много лошо за тези който не са прочели една книга през живота си,да дават мнение за Президент,Пилот(не ***,всички пилоти ли са ***),човек учил се в езикова гимназия.
79
7
 
7
 
! Отговори
Тъжната истина преди 5 години
Много ми напомня на Росенчо Плевнелиев, който също осъзнал безсмислеността на поста си джафкаше, за да не забравят за него хората.Де факто е прав президентчето, но с изтъкване на очевидното вместо с действие нищо не се постига.
78
6
 
14
 
! Отговори
вербовчик Радев преди 5 години
Отхвърлете безизходицата! Аз я отхвърлих, станах резидент и получавам много рубли. Станете и вие.
77
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев, вместо да сричаш пред студентите и да излагаш българските институции да беше отишъл да купиш някое паpцалче на жена ти че няма с какво да излезе горката.