Пенсиониращите се с 1/3 повече от младите на пазара на труда

Недостиг имало за всякакви специалисти във всички сфери и системи
107
Пенсиониращите се с 1/3 повече от младите на пазара на труда
Снимка: Булфото, архив

През следващите години младите хора, които ще навлизат на пазара на труда ще бъдат едва 2/3 от тези, които ще навлизат в пенсионна възраст. Така че прогнозите са за недостиг на всички видове специалисти, във всички сфери и системи, призна просветният министър Красимир Вълчев в Пловдив.

Още по темата
Според него това означава, че проблемът е не къде има недостиг и излишък на специалисти и в кои направления, а къде ще бъде по-малък този недостиг.

"В момента това, което правим в системата на висшето образование е да преструктурираме приема. Единствените професионални направления, в които може да кажем, че няма недостиг са тези от социалните, правните и стопанските науки, където продължаваме политиката за намаление на приема. Във всички други направления, имаме недостиг на специалисти", коментира той.

Велчев смята, че е редно учениците, които завършват езикови гимназии и студентите с хуманитарни профили първо да остават в България.

Много наболял е и проблемът с недостига на кадри с професионално техническо образование.

"Само за да се поддържа Тракия – икономическа зона са необходими 3000 души за обезпечаване на работните места, отделно още, за да се развива. Позициите, които изискват професионално техническо образование са тези, които са с най-висок ръст на доходите. В момента, в много предприятия тези позиции са с по-високи възнаграждения отколкото позиции, изискващи висше образование. Ние трябва да обвържем пазара на труда с пазара на образование. Това са отделни пазара, със своя собствена логика. Инструментите, с които разполагаме са приема, преструктурирането, определянето на специалности с очакван бъдещ недостиг на пазара на труда – това са специалности, в които хората, които ще се пенсионират в следващите 5 години са два пъти повече от тези, които в момента се обучават", обясни Вълчев.

Една от мерките, които  управляващите ще предприемат в тази посока е отпускането на допълнителни стипендии за учениците от специалностите в професионалните гимназии.

Отделно се предоставят и допълнителни средства на училищата, които обучат в тези специалности.

По отношение на хуманитарните профили, Вълчев посочи, че те са изключително важни за близкото бъдеще, когато голяма част от професиите ще бъдат заменени от машини и роботи.

"Тогава основният капитал на човека ще бъдат креативността, въображението, възможността да свързва знания. В най-малка степен ще бъдат засегнати тези професии, които ще бъдат свързани с разбиране, с грижата на човека. Всичко това означава, че хуманитарния профил ни е необходим", каза той.

В системата на висшето образование има недостиг на студенти в няколко професионални направления.
Броят на студентите по философия, история, религия, теология бил нищожен.

"Ние приоритизираме профилите и професиите, свързани с техниката, математиката и природните науки, защото имаме тревожен и драматичен очакван недостиг на студенти и специалисти в секторите, които изискват специалисти с инженери специалности. Този недостиг ще се задълбочава през следващите десетилетия. Същото може да се каже за педагогическите и природо-математическите науки", призна просветният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КокоАбе прав си за пенсионерите, но пък последните години в администрациите се напълни с калинки - мига умно с изкуствените мигли и не знае какво да отговори като я питаш...
50
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1500 лв. начална нетна месечна заплата. Който не може да ги дава, закономерно трябва да фалира. България трябва да престане да бъде държавата на работещите бедни.
49
1
 
30
 
! Отговори
Българка преди 5 години
До Анонимен 44Айде по-спокойно, никого не храниш! Тези хора са работили по 38-40 години и са плащали данъци! Накрая получават една жалка пенсия, с която не могат лекарствата си да платят. Пенсии щял да отнема неграмотникът...
48
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предатели ако си мислите ,че образованието на запад е по-добро - жестоко се лъжете..Имам двама клиенти единия завършил Икономическия във Виена топ-100 , другия в Англия топ-200 университет и двамата нищо не става вижда се нямат основни умения за работа .. Това 6-месеца да не можеш да се оправиш с електронно банкиране , и други смехотворни неща за които хора с основно образование се оправят..
47
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гадни герб ще ви изметем
46
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парашутист. И той е бил нечия калинка в училище, а после лесно се става министър.
45
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този дето направи долара 3000 лв е същия дето направи хляба милиарди марки в предхитлерова Германия, същия дето направи хиперинфлация сега във Венецуела. Обаче не е с българско име тоя. Някакво старозаветно е
44
0
 
10
 
! Отговори
A преди 5 години
До Анонимен 18Нали има едни наши хора-калинки, които пишат учебници и помагала - колкото по-неграмотно - толкова по-скъпи. Коъ да ги плаща тези разходи - Боил Банев и сие или щерките на ЦЦ - те са умни и учат навън по английски учебници.
43
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва пенсионерите да ги превикат един по-един и който има деца внуци да работят в други държави , да им отнемат пенсиите..
42
1
 
28
 
! Отговори
Видях преди 5 години
Видях ви образованието. По една от най гледните телевизии в сутрешния блок и дадоха как ром в 8 клас не може дори да прочете една дума на български. Тези 1 милион роми, ако не ги хранят данъкоплатците, ще имаме повече пари в хазната.
41
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е заради предателите дека работят на запад.. Не желаем храним родителите на предателите..
40
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жена с два западни и руски езици, висшист, 5 месеца всяко лято работи като администратор в морски курорт... 730 лв. заплата. Е? Как ще задържите младите?Валутния борд защо ни е още? За да ни държат в мизерия и да диктуват финансовите потоци отвън. А защо няма държавна банка да е за баланс на частните?
39
2
 
21
 
! Отговори
Коко преди 5 години
По държавните служби е пълно с пенсионери, които са се вкопчили във високите позиции.Има такива пенсионирани по 1-2 пъти и продължават да получават и заплата, и пенсия, и всички екстри.Всичко това се плаща от работещите и демотивира младите в администрацията.
38
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този министър май живее в друга вселена. Образованието ни е толкова изостанало, че няма накъде. работят пенсионирани учители, за да взимат по-високи заплати без дори да ги интересува децата какво са научили. Понякога децата са по компетентни от тях.
37
1
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
На 56 г. съм, имам да направя още 1 г. и половина трудов стаж, и заминавам за чужбина да работя и да чакам пенсионна възраст! Няма смисъл да седя тук на 500 лева!
36
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За днешните работещи пенсии няма да има, да знаете!
35
1
 
24
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Нищо не можете да направите. Ще си останете с пишман патриотите, дето им е кеф че тук е разграден двор, всичко друго за тях е полицейска държава и малцинствата. Много ви беше удобно преди ЕС, нали ? Бизнеса гони хората с заплатите, а държавата с отказа си да се грижат за тях и непукизма им. Е- и държават и бизнеса ще умрат без кадри. Процесите са започнали и не могат да се върнат назад, не е въпроса дали, а кога. Да ви е честито на оставащите, аз се махам.
34
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма смисъл да търсиш работа,защото и за 500 бруто няма да намериш а и не си трува да работиш за под 100 лв на ден.Емиграция за всички.
33
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в държавния и в частния сектор работят само правилните ако си нормален работа ще си намериш в някоя друга държава. Като се започне от тиквата мутрата на Живков.Ако тиквата не беше мутрата на Живков ,сега щеше да е охрана на някой като него.
32
0
 
32
 
! Отговори
80%+ преди 5 години
В България пазара на труда няма. Има само за няколко специалности, изброими на пръстите на едната ръка и само в София.