Децата затлъстели - физическото с нови критерии

МОН готви нови нормативни изисквания за физическа подготовка
Обновена: 7 май 2019 12:27 | 7 май 2019 12:25, Анисия Иванова
75

МОН обмисля да въведе нови изисквания за физическата подготовка на учениците. Децата с наднормено тегло вече ще бъдат подлагани на нови изпитания. От първокласници до абитуриенти ще трябва да се явяват на тест за физическа подготовка.
Още по темата

Новата система ще замени въведените през 1992 г. и 1995 г. методики за оценяване. Тя ще се базира на изследвания, в които са участвали около 10 000 деца.

"Прегледахме методиката много внимателно. Добра е, но все още трябва да се доизпипа. По-лека е, по-нормално ще можем да оценяваме учениците. Коремните преси и лицевите опори отпадат. Хвърлянето на медицинска топка остава. Тя ще бъде 1 килограм. Това не е тежко упражнение" коментира учителят по физическо възпитание и спорт в столичното 51-во училище Николай Йосифов.

Той припомни, че по старите нормативи е имало бягане 600 метра, но вече е 200 метра. "

Ако имаме по-добра база, това ще подобри и физическото състояние на децата", смята учителят.

Според директора Асен Александров физическото състояние на децата е по-лошо отколкото в миналото.

"От година на година затлъстяват. Промяната в нормативите цели ниските оценки да не отчайват децата. Трябва да се строят повече спортни зали и физкултурни салони. Очакваме Столичната община до месец да започне строителството на нов салон в нашето училище. Но храненето също е много важно. Правят се беседи с децата и родителите на тази тема. Най-затлъстелите деца са тези, които влизат в пубертета. Това са ученици в 5-6 клас. Децата вече не знаят как да си играят", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
10
 
! Отговори
??? преди 4 години
Нещата отиват на все по-зле, защото на физическото се гледа като на нещо второстепенно и досадно задължително. По същата логика един ученик, който е добър в математиката, защо го карат да учи литература, езици и т.н.? За физическото трябва да си има критерии за оценка по същия начин, както за всички останали предмети и не трябва още да се занижават и без това много занижените изисквания.
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Fake news. Ne mogat da pluvat daje daskalite, doktorite, popovete, sadiite, advokatite, policaite i pilotite. Deputatite i ministrite sa hepten utii v pluvaneto..
42
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ??? 43Някога преди промените масово учителите по физкултура се държаха, сякаш са генерали в казарма. Много малко ученици смееха да говорят за случващото се.
41
1
 
8
 
! Отговори
бг преди 4 години
До До Рок енд ролИ пак задавам въпроса г-н Прокиш, след тренировка къпят ли се децата ? Или потни и прашни се връщат в час. И спортуват ли това, което им доставя удоволствие или правят безумни упражнения под "ръководството" на някой завършил с диплома 3,23 Педагогическия профил на НСА, щото друго не може и не са го приели и не става за треньор. Прочее много са примерите на завършили НСА, които преди това и една тренировка не са имали.
40
2
 
6
 
! Отговори
Рок енд рол преди 4 години
"Системното натоварване трябва да е грижа на училището, а не на спортните клубове, в които натоварването е значително по-голямо. Сега изискванията са многи ниски и продължават да ги занижават."... И на двете трябва да е грижа.
39
7
 
8
 
! Отговори
??? преди 4 години
Къде ги намирате тези училища с издевателства над децата в час по физическо?!И аз съм бил ученик, после баща на ученици, сега и дядо на ученици, но издевателства няма и нямаше никъде. Физическото едно време беше любимият час за всички от класа ми. Май съвсем друг е проблема, ама за него ви е по-удобно да не говорите.
38
2
 
2
 
! Отговори
До Рок енд рол преди 4 години
Системното натоварване трябва да е грижа на училището, а не на спортните клубове, в които натоварването е значително по-голямо. Сега изискванията са многи ниски и продължават да ги занижават.
37
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АборигенДокато има хора, които харесват издевателствата и смятат, че тормозът е нормална част от часовете по спорт, ще си останем "аборигени" като теб.
36
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен от Мон може да привлекат известни бг спортисти да са учили по физическо да един ден за насърчаване на спортуващите.
35
1
 
2
 
! Отговори
Рок енд рол преди 4 години
Слабо ме вълнува какво ти е ясно.
34
3
 
6
 
! Отговори
до 34 преди 4 години
Така беше, още помня крясъците на една нереализирала се гимнастичка станала учителка. И как така и не усвоих култовото коремно превъртане на лост и заради него ми намали оценката.
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е часа да минава, аз да свиря със свирката и да си вземам парите.Като не искат да спортуват няма как да ги накарам насила.
32
5
 
6
 
! Отговори
Абориген преди 4 години
Докато има хора да мислят че е било тормоз старото физическо възпитание ще е пълно и с плондери....
31
2
 
7
 
! Отговори
Рок енд рол преди 4 години
"До Рок енд ролИмаше лицеви опори, кълбо напред, кълбо назад, клякове и какви ли не безумия."... А какво да има в часа по физическо - ядрена физика? А това, че е имало лоши педагози е друго. Във всяка една професия можеш да видиш хора, които не си вършат добре работата.
30
0
 
7
 
! Отговори
Рок енд рол преди 4 години
"Съсипаха общинските спортни клубове където преди години ние спортувахме напълно безплатно и сега се плаща за всичко от родителите."... Тук съм съгласен. Съсипаха детските спорни школи - основата на спорта. И го направиха умишлено. Но и това е дълга тема.
29
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Рок енд ролИмаше лицеви опори, кълбо напред, кълбо назад, клякове и какви ли не безумия. Като казарма. Караше момичетата да правят шпагат, което не е по силите на всеки. И церберът стоеше над главите ни с хронометър, после се подиграваше с по- бавните и насърчаваше другите ученици да им се подиграват. Учениците се свиваха, страхуваха. Които не са толкова гъвкави, се срамуваха да не се изложат, защото ще последват подигравки и обиди. Беше физически и психически тормоз.
28
1
 
4
 
! Отговори
Рок енд рол преди 4 години
Ами на един повече му се отдава математика, на друг английски, на трети - спорта. Затова първоначално обучението е комплексно - после си избираш специалност.
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво спортуване за час от 40 минути, точно загреят и им стане интересно и звънеца бие? Да не говорим, че в някои училчища в салона са по два или три класа едновременно - едните седят на пейката 20 мин, после другите и така минава часа. Да не говорим как изглеждат дворовете - асвалт и бетон, тук таме тревичка. Просто е абсурдно. Съсипаха общинските спортни клубове където преди години ние спортувахме напълно безплатно и сега се плаща за всичко от родителите.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Рок енд ролде да одат по-напред децата - на английски (или друг чужд език), математика/литература, програмиране, някой друга дарба ако имат (пеене, свирене, рисуване), а спортуват!? В училището колкото по-слаби индивиди има, толкова повече качеството на образованието пада за тва и гроб вкара неграмотните ромчета в класове с други деца, които имат желание и възможност да учат
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като дете обичах да спортувам, ходех на плуване, кънки на лед, художествена гимнастика... но мразех часовете по физическо! Причините бяха много прости. Едно е да тренираш нещо, което ти е интересно и забавно, с позитивен и усмихнат треньор, който те насърчава, друго е да ти крещят, да те заплашват, че ще ти пишат по-ниска оценка и да виждаш, че на учителя не му пука, а като капак материалната база е под всякаква критика. Нека децата не намразят спорта заради часовете по физическо!