Децата затлъстели - физическото с нови критерии

МОН готви нови нормативни изисквания за физическа подготовка
Обновена: 7 май 2019 12:27 | 7 май 2019 12:25, Анисия Иванова
75

МОН обмисля да въведе нови изисквания за физическата подготовка на учениците. Децата с наднормено тегло вече ще бъдат подлагани на нови изпитания. От първокласници до абитуриенти ще трябва да се явяват на тест за физическа подготовка.
Още по темата

Новата система ще замени въведените през 1992 г. и 1995 г. методики за оценяване. Тя ще се базира на изследвания, в които са участвали около 10 000 деца.

"Прегледахме методиката много внимателно. Добра е, но все още трябва да се доизпипа. По-лека е, по-нормално ще можем да оценяваме учениците. Коремните преси и лицевите опори отпадат. Хвърлянето на медицинска топка остава. Тя ще бъде 1 килограм. Това не е тежко упражнение" коментира учителят по физическо възпитание и спорт в столичното 51-во училище Николай Йосифов.

Той припомни, че по старите нормативи е имало бягане 600 метра, но вече е 200 метра. "

Ако имаме по-добра база, това ще подобри и физическото състояние на децата", смята учителят.

Според директора Асен Александров физическото състояние на децата е по-лошо отколкото в миналото.

"От година на година затлъстяват. Промяната в нормативите цели ниските оценки да не отчайват децата. Трябва да се строят повече спортни зали и физкултурни салони. Очакваме Столичната община до месец да започне строителството на нов салон в нашето училище. Но храненето също е много важно. Правят се беседи с децата и родителите на тази тема. Най-затлъстелите деца са тези, които влизат в пубертета. Това са ученици в 5-6 клас. Децата вече не знаят как да си играят", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един приятел направи благородна постъпка. Подари плейстешън на две деца които ритаха топка на едно игрище и от тогава децата не ритат.
23
2
 
7
 
! Отговори
Рок енд рол преди 4 години
"Щом децата все повече затлъстяват, нормативите трябва да станат по-тежки, а не по-леки, както ги определят някакви затлъстели властимащи."... Не става така. Става само със системно натоварване, съобразено с възрастта, нивото и моментното състояние. Но за това е нужно да се спортува и извън училище - в някой клуб с добри треньори. Часът по физическо възпитание дава само базови знания и умения.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В училище ги тъпчат с всякакви тестени - кифли, филии, кроасани. Па и как да ги пуснем децата да играят, навсякъде е окупирано от кресливи, агресивни ромчета или некви друсалки неадекватни.
21
1
 
5
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
Има един израз -" потен вода не си пил" ! Тук явно доста коментиращи "физическото" са от тази категория.
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 22Направо да ги караме да бягат по километър и да хвърлят 5 килогорамова топка.
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом децата все повече затлъстяват, нормативите трябва да станат по-тежки, а не по-леки, както ги определят някакви затлъстели властимащи.
18
1
 
7
 
! Отговори
бай Спиро преди 4 години
От 7-ми до 11-ти клас учих в спортно училище. По две яки тренировки на ден, а през ваканциите по три. Обичам спорта и до днес веднъж седмично ходя на фитнес и веднъж цъкам тенис на маса. Но имам отвратителни спомени от часовете по физическо в прогимназията.Безумни и хаотични упражнения. И най-отвратителното, даскала перверзник, който обарваше съученичките ми, уж да им помага в упражнинията. В последствие като сме коментирали с приятели, май това е масово.
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понякога се случва и учителите по физическо да са затлъстели и да те карат да покриваш нормативи.
16
5
 
2
 
! Отговори
Рок енд рол преди 4 години
На много деца часът по физическо възпитание им е любим.
15
4
 
6
 
! Отговори
Рок енд рол преди 4 години
За къпането съм съгласен, но това са условията в училище. Темата за материалната база е дълга и не е проблем само в училище. Но едва ли навсякъде по света е идеално. А който не иска да спортува - винаги ще намери причина. Който иска - търси начин.
14
3
 
13
 
! Отговори
тренер преди 4 години
До Рок енд ролСлед физическа активност съвременния цивилизован човек се къпе. Да си чул някъде в българско училище децата да се къпят след физическо ? Спорта е удоволствие за тялото и радост за душата. Когато едно дете го влече футбол му е неприятно да плува и обратното. А в цивилизования свят няма нашето физическо. Има реална тренировка на любимия за детето спорт.
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля че трябва да се добавят нови спортове в часовете по физическо.Аз като ученик почти неиграх понеже не бях фен на сокъра.
12
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам сега как е, ама като си спомня мръсотията и мизерията едно време, ледените салони с изпочупените прозорци, учителят как крещи и ти пише по-слаба оценка ако не успееш да покриеш норматива... и направо ме втриса. Да не говорим, че както каза някой, хич не е гот да имаш спорт първите часове и после да си вмирисан на пот цял ден. А зимата, първи час спорт в 7,30 си беше кошмар! Студ, тъмнина, а ти тичай като изоглавен докато ти крещят! Е, как да не го намразиш?!
11
2
 
11
 
! Отговори
Анализатор преди 4 години
Не съм видял във фитнес зала тийнейджър, откакто вече ходя 5 години.Улиците са пълни с всяка изминала година със затлъстели деца. Масово плющят чипсове, енергийни напитки, и тем подобни мръсотии.
10
1
 
14
 
! Отговори
родител преди 4 години
Каквото и да ти говорят, знай, че става въпрос за пари ! По "физическо" децата само се мърлят и развиват неприязън към спорта. Заради безумно големите "домашни" дори нямат възможност да си поиграят на вън след училище. Моето лично решение на проблема ми струва "скромните" 100 лв. на месец за две тренировки седмично по плуване. Съзнавам, че това е недостатъчно, но толкова мога да си позволя.
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много зависи и от учители и съученици. Заради учителка по физическо намразих спорта и до ден днешен когато и да спортувам го правя с нежелание.
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като студенти пак имахме часове по спорт и там беше удоволствие. Няколко секции и всеки си избира какво да запише- плуване, баскетбол, източни бойни изкуства, аеробика... И часовете бяха извън лекциите, събирахме се хора с еднакво влечение към дадения спорт, никой не ни караше насила да тренираме нещо, което не ни е приятно.
7
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някога часовете по физическо бяха изтезание, зиме-лете по тениски и шорти в ледено студен салон. По цял час покриване на нормативи- трамплини, кози, катерене по стени, по въжета, халки, съчетания на греда, мостове, челни стойки, скачане върху пясък, бягане 50 м, 100 м, 300 м, 600 м... сякаш ще ставаме лекоатлети. Вечно строени като войници, учителят същи фелдфебел- крещи, обижда. Няма футбол, хандбал волейбол или тенис. Баскетболът беше броене на крачки-крясъци и обиди, кош-крясъци и обиди
6
10
 
17
 
! Отговори
тренер преди 4 години
Категорично против съм часовете по "физическо" !Те са абсолютно контрапродуктивни. Напр. в първи клас часа е 35 мин. Кога ще се съблекат, какво и колко ще спортуват и кога ще се облекат. Некъпане след спортуване, води до лоши хигиенни навици.Вместо това трябва да има безплатни ваучери за всички деца за прастикуване на спорт по избор и според възможностите извън училище. Ползването на ваучерите да е задължително. За дечица със заболявания - физиотерапия и лечебна гимнастика. Това е решението !
5
4
 
18
 
! Отговори
Хейтър преди 4 години
"Как мина часа по физическо?""Хапнах пица и хамбургер и после поиграх..на таблета.."