Децата затлъстели - физическото с нови критерии

МОН готви нови нормативни изисквания за физическа подготовка
Обновена: 7 май 2019 12:27 | 7 май 2019 12:25, Анисия Иванова
75

МОН обмисля да въведе нови изисквания за физическата подготовка на учениците. Децата с наднормено тегло вече ще бъдат подлагани на нови изпитания. От първокласници до абитуриенти ще трябва да се явяват на тест за физическа подготовка.
Още по темата

Новата система ще замени въведените през 1992 г. и 1995 г. методики за оценяване. Тя ще се базира на изследвания, в които са участвали около 10 000 деца.

"Прегледахме методиката много внимателно. Добра е, но все още трябва да се доизпипа. По-лека е, по-нормално ще можем да оценяваме учениците. Коремните преси и лицевите опори отпадат. Хвърлянето на медицинска топка остава. Тя ще бъде 1 килограм. Това не е тежко упражнение" коментира учителят по физическо възпитание и спорт в столичното 51-во училище Николай Йосифов.

Той припомни, че по старите нормативи е имало бягане 600 метра, но вече е 200 метра. "

Ако имаме по-добра база, това ще подобри и физическото състояние на децата", смята учителят.

Според директора Асен Александров физическото състояние на децата е по-лошо отколкото в миналото.

"От година на година затлъстяват. Промяната в нормативите цели ниските оценки да не отчайват децата. Трябва да се строят повече спортни зали и физкултурни салони. Очакваме Столичната община до месец да започне строителството на нов салон в нашето училище. Но храненето също е много важно. Правят се беседи с децата и родителите на тази тема. Най-затлъстелите деца са тези, които влизат в пубертета. Това са ученици в 5-6 клас. Децата вече не знаят как да си играят", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма спорт в училищата. Предметът физическо възпитание се състои в даването на топка на учениците и цял час учителят виси на пейката. В края на часа си прибира топката и с това неговият дълг е изпълнен. Това е всеки час.
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормативите си бяха много добри, епохата се промени. Някога до 4-ти клас бяхме без оценки по физкултура - само със "зачита се", но нямахме почти никакви дебели момчета в целия випуск. Докато нашият клас обичаше футбола, друг клас "тренираше" - на стара изкорубена кабина от камион :). Тестът "600 метра" всъщност се казва "тест издръжливост", така че да го смъкнат на 200 го обезсмисля. Последното изречение в статията съдържа истината - децата са загубили способността си да играят.
2
4
 
19
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Трудно ще накарате децата да спортуват при положение, че родителите им са всяка вечер пред телевизора с ракии, салати и Кати. Друг е въпроса, че спорта като цяло бе убит, дават се едни пари за никого ненужни стадиони в обезлюдените села само...
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е, че трябва нова и модерна база, но се чудя защо има оценки по спорт, рисуване и музика? Все пак не всички деца им се отдават тези неща и е голямо отчаяние когато имаш 5 по някои от тези предмети. А иначе нека намерят начин да накарат децата да спортуват и то с удоволствие, а не да гледат на часа по физическо като на наказание и да бягат от него както правехме ние преди години. Ще ме извинявате, ама да дадете 1 топка не означава да сте си свършили работа.