Вълчев: Детето има права, но Стратегията да се прецизира

Трябват ли по-сериозни наказания за нападения над учители?
Обновена: 10 май 2019 10:02 | 10 май 2019 10:02, Александър Попов
79

3934 гледания   |  Още видео

Зачестиха случаите на агресия между ученици и към учители. Трябва ли да се въведе оценка за възпитание в училище и трябва ли да се налагат по-сериозни наказания за насилие над учители?

По темата пред Bulgaria ON AIR говори министърът на образованието Красимир Вълчев.

Стратегията за закрила на детето е пряко свързана с образователната система и по тази тема той е на мнение, че има нужда от едно продължително обсъждане.

Родители от 25 града на бунт срещу Стратегията за детето

"Държавата нито има намерението, нито капацитета да се меси във всяко едно семейство, но очевидно има текстове в стратегията, които трябва да се прецизират. От друга страна, не можем да допуснем, че всички родители са напълно отговорни", посочи министърът в студиото на "България сутрин".

Още по темата
"Моят опит доказва, че всеки един документ може да бъде допълнително обсъден и подобрен. Това трябва да се случи“, каза той. Вълчев допълни, че има много хора, които са с активно мнение и отношение и те не са били въвлечени в писането и първоначалното обсъждане на стратегията. „Има нужда от едно по-продължително обсъждане. Това е целта. Имаме нужда от такава стратегия. Имаме нужда от такъв разговор, всъщност. Ние трябва да използваме такива документи, за да водим положителен, смислен разговор за бъдещето за децата. Има разделителни линии, не бих казал и разделителни линии, различни мнения", допълни министърът.

"Детето има права. По принцип детето трябва да бъде отглеждано в семейна среда, да се подпомага семейството. Но в редки случаи имаме и безотговорни родители. Това го виждаме и по отношение на правото на образование. Детето има свои собствени права, които трябва да бъдат гарантирани. Правото на образование е задължение на родителите, но ние имаме голям брой деца, в които семейства липсва отговорност на родителите към образованието. Тогава държавата трябва да има по-силна функция, затова направихме механизма, за да работим заедно с останалите държавни институции", каза Вълчев.

Национална стратегия за детето няма да има! Решението на Борисов

Той заяви още, че са недостатъчни психолозите и педагогическите съветници в училищата, които са важни за преодоляване на агресията. По думите му, през последните години е увеличено финансирането за тази подкрепа.

Според него споделената основа от виждания за поведението на децата и на какво трябва да ги възпитаваме, е необходима, за да има взаимно доверие между родители и учители.

"Агресията много често е функция на усещането за липса на ред", категоричен е Вълчев.

Що се отнася до въвеждането на оценка за възпитание, той е на мнение, че има много неясноти относно тази оценка, тъй като не се знае дали се оценява ученика или учителя в такава ситуация.

Призивът му към родителите е да се доверяват и да уважават учителите, за да постигнат общата мисия - децата да станат добри и образовани хора.

Министърът на образованието посочи, че наблюдения показват, че в малките населени места има по-добри резултати, защото се работи по-пряко с общността.

 


79
Още от Образование
От "малките матури": Лъвът - подъл, лисицата - хитра. Кого избираш за приятел?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
до 72 преди 1 седмица
Абе не знам какви са ви учениците, ама не стават и дъртите - с тези татуси приличат на пандизчии-олигофрeни. Гнусна работа. После ходят по доктори да ги трият с лазери и заприличват на маймунски задници. След демокрацията имаме няколко поколения загубени пък и колко още ще има. Поне 20% има читави.
74
0
 
1
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 1 седмица
ВЕЧЕ Е 2019 ГОДИНА НЯМА МАКАРЕНКО А НЕ НАМЕСВАЙТЕ ДЕЦАТА В ПОЛИТИКАТА КАКВО ОБЩО ИМАТ ДЕЦАТА С БСП ГЕРБ ТА ТОВА Е ОЛИГОФРЕНИЯ НЕ НАМЕСВАЙТЕ В ПОЛИТИКАТА ДЕЦАТА НЕЕ НОРМАЛНО ИМА СИ УЧИТЕЛИ
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Малко са те боло като малък, само са те шляпали.
72
0
 
2
 
! Отговори
Марги преди 1 седмица
127СУ е съсипано от дженедер директора.Обици,татуировки....гадни номера,пошлост,мръсотия.Докога.На бунт!
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То пък едни деца
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кога ще бъде уволнен "Дженедер-директора"
на 127 СУ Иван Денкоглу?
Това ли е новата линия на министерството
след като не мина Истанбулската конвенция?
Дедераси - директори $$$
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
всичките проблеми идват от простите родители
68
7
 
0
 
! Отговори
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! преди 1 седмица
ДА СЕ ПРОСЛЕДЯТ ПО АЙ ПИТАТА ПИШЕЩИТЕ ТУК РУСКИ ТРОЛОВЕ И ДА СЕ СПАСЯТ ДЕЦАТА ИМ КАТО ИМ СЕ ОТНЕМАТ!
67
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЩЕЛИ ДА НИ ВЗЕМАТ ДЕЦАТА - БЕ ТО БИВА ДЕБИЛИЗЪМ! РАЗЧИТАТ ТИЯ РУСНАЦИ НА НЯКОЛКО АГЕНТА В ДНЕС ДА ВЛИЯЯТ НА ПРОФАНИТЕ... ВСЕКИ ИНТЕЛИГЕНТ ЗНАЕ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА НЕ Е БОГАТА КАТО НОРВЕГИЯ, ЧЕ ДА ПРИБИРА ДЕЦА, ТОВА СА РАЗГХОДИ НАЙ - МАЛКОТО! НО ВАЖНОТО Е ДА ВЪРВИ РУСКАТА ПРОПАГАНДА -ЕЗИКА НА ОМРАЗАТА!
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Bravo, bravo, zadaljitelno li prerazkazvat knijkata moyata borba?
65
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЧЕТЕЙКИ КОМЕНТАРИТЕ, НАЛОЖИТЕЛНО Е ДА МИНАТ И ДА ВИ ПРИБЕРАТ НАСИЛСТВЕНО ДЕЦАТА - ДА НЕ СЕ ОСАКАТЯВАТ, ГОРКИЧКИТЕ...
64
1
 
10
 
! Отговори
запознат преди 1 седмица
Бойко Борисов посегна на най ценното децата и религията ни.
63
0
 
1
 
! Отговори
Фаготски - психолог преди 1 седмица
Живеем в глобализиран свят - свиквайте на мурафетите му. Фаготски - психолог на свободна практика
62
3
 
2
 
! Отговори
SMF преди 1 седмица
Да, изкуствена заетост - ненужни работни места, за да има работа за всички. И равен този стандарт се е поддържал изкуствено с държавни пари, затова всичко рухна.
61
0
 
8
 
! Отговори
аа преди 1 седмица
Имало малко хора психолози в училищата... Абе не са психолозите тези, които възпитават бе. Едно време психолог е възпитавал. Ама едно време ако направиш простотия и ще ти обършат един шамар зад врата, и да видим дали няма да си стоиш кротко на чина. В Америка и до ден днешен има подобни места като ТВУ, където самозабравените тийнчета ги вкарват като в казарма и ги учат на ред и дисциплина. Този министър да вземе да ги разправя на някой друг как се възпитава.
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Навремето имаше такваз оценка-завършва годината с добро поведение как текст,но това беше спрямо отсъствията-уважителни,неуважителни без необходимите бележки,болнични,по семейни причини със знанието на родителите и уведомяването на класния ръководител или директорски-учителски съвет за отсъствията,също имаше за много добро поведение без пререкания относно съученици и учителски състав с без отсъствия от учебния процес,че удовлетворително поведение,а лошото се наказваше с изключване от училището.
59
2
 
21
 
! Отговори
Наглец преди 1 седмица
Вълчев, първо ние хората живеещи в тази държава-имаме права! А ние като хора с права НЕ искаме гнусни стратегии и ИК! Това е НАШЕ ПРАВО-да искаме или да НЕ искаме нещо! Не стига ,че крадете като невидели-то не бяха апартамени,къщи за гости, заводи преватизирани,гори,морето и прочие-но с цялата си наглост почвате да ни обяснявате как ние родителите сме лоши и некадърни,а вие-"честните и почтените" ще се погрижите за това! НАГЛЕЦ! Не ми говори за права !
58
1
 
18
 
! Отговори
Педагог до 57 преди 1 седмица
Задълженията на децата се ВЪЗПИТАВАТ още в семейството от майката и бащата. Ролята на бащата умишлено е деградирана до някакъв извратен образ. Матриархат тотален. Само майката не може да предаде на детето ценностите на живота, трябва и мъжкия модел.
57
1
 
26
 
! Отговори
Правата... преди 1 седмица
айде стига с тия Права! Да поговорим за задълженията на децата. Да посещават редовно училище, да не издевателстват над учителите, да пазят тишина в час и на Обществени места, да учат, да си пишат домашните, да имат уважение към околните, да не чупят и драскат обществена собственост и куп др.такива малки камъчета, от които каруцата ни се е обърнала. Децата в днешно време смятат, че всички са им длъжни, а те на никого и за нищо
56
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ГЕРБ искат държавата да поеме децата максимално: национализация точно.

Защото държавата до тук се справя блестящо с всяка нейна работа.

От комунисти като Бойко Методиев, какво можеш да очакваш?
- Национализация на децата, потъпкване на родителски права, рушене на СЕМЕЙСТВОТО: основа на едно демократично общество.