Родители от 25 града на бунт срещу Стратегията за детето

Настояват за пренаписване на документа
10 май 2019 09:22, Красимир Ангелов
170

Нов сериозен протест се очертава в българското общество, след като родители от над 25 града излизат на протест срещу проекта за Националната стратегия за детето до 2030 година. В събота те ще изразят недоволството по улиците на София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Гоце Делчев, Силистра и още много други градове.

Още по темата
Протестиращите дори имат група във Facebook, където са се присъединили близо 80 000 души.

След първия им протест през април премиерът Бойко Борисов "замрази" документа. Сега родителите настояват той да бъде отменен и пренаписан заради текстове, които според тях дават правомощия на държавата да отнема деца от семействата.

Национална стратегия за детето няма да има! Решението на Борисов

"Целта на протеста е отмяна на тази стратегия и пренаписване на нова такава с участие на родителите. Нека да бъде стратегия за семейството. Целите на тази стратегия покриват единствено и само детето, няма никъде семейство", обясни един от протестиращите родители Олег Алексеев.

В студиото на "България сутрин" той подчерта, че настоящият документ не дава никакви насоки по отношение на насилието над децата. По думите му само поставя общи условия за това, че родителите могат да бъдат неспособни да дадат нужното на детето.

"Какво означава до 12-годишна възраст детето не трябва да бъде оставяно без надзор? Логиката на този документ е безумна", настоя Олег Алексеев.

Психологът Маргарита Бакрачева добави, че за да бъде нещо работещо и успешно, то трябва да бъде съобразено с конкретната ситуация в страната. Много е важна позицията не само на родителите, но и на Светия синод, смята тя.

"Родителите се чувстват притиснати, тъй като покрай сухото гори и мокрото. Чувстват се опрени до стената. Живеем в усещане, че никой не се грижи за нас. Имаме усещане за много задължения и няма кой да се погрижи за правата ни", отбеляза тя пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
3
 
15
 
! Отговори
Angelova преди 4 години
Против стратегията съм защото: 1) Дава много широко и хлъзгаво понятие за дете в риск, което е фактор за възможни злоупотреби; 2) От деца в риск, фокусът се измества върху ВСИЧКИ деца, което не е необходимо, още повече, че и с рисковите деца в момента ДАЗД не може да се справи; 3) определя родителите като некомпетентни да се грижат за децата по презумция. 4) не предвижда санкции при грешки на социуалните; 5) дава правата върху децата ни на НПО, контрол и арбитраж на решенията им не се предвижда.
134
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изобщо не ни е нужна тази неграмотна "Стратегия". У нас си има достатъчно закони и ако изпълнителната власт вземе да ги реализира на практика няма нужда от никакви вносни преведени чужди документи.Проблемът е, че не работят институциите, а в тях се назначават неграмотни хора, завършили специалности, в които се влиза с тройка и така се и учи. Тия хора себе си не могат да оправят, ще разчитаме да оправят чужди семейства.Боже, опази от такива управляващи и институции шепата останали българи!
133
1
 
12
 
! Отговори
кукуруку преди 4 години
"Какво означава до 12-годишна възраст детето не трябва да бъде оставяно без надзорОзначава че 12 годишното дете има нужда от истински родител до себе си а не шамари и забележки. ...." Ето ви пример за напълно идиoтcкo тълкувание на въпросната стратегия!! Срещу това е протеста - искаме ясни правила, без възможност за елементи на ръзъждения, гълкувания и есета!ЕСЕ!
132
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гласувайте за ГЕРБ, БСП/те в Европа са едно цяло/ДПС, Джамбазки ,Воля, Валерката и знайте ,че ще ви отнемат децата за хиляди поводи . Само за истинските родолюбци от АТАКА с 14 това никога няма да се случи и само АТАКА е враг на либерализма,джендърствно, третополови и се бори за сваляне санкциите срещу Русия.
131
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българското семейство като цяло не струва, защото е изградено от предразсъдаци, суеверия, и балкански манталитет, който принадлежи по-скоро на 19-ти век. Доказателство е как гласува средностатистическия българин. Все си търси един нов "Тодор Живков", който да го възседне. Децата ни не заслужават това.
130
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
BYLGARSKITE DECA NE POLUCHAVAT DETSKI CHE SA BOGATI MOQTA PLEMENNICA S RODITELI UCHITELI LEV DETSKI NE VZE VECHE E NA 19 GODINI I NEE VASCHA RPOMITE SA VI DYRJAVATA DET IM PLASCHTATE DETSKI NE DAVATE A DECAI ISKATE CHE I DA GI VZEMETE ANATEMA
129
3
 
4
 
! Отговори
DEE SVOBODATA PITAM? преди 4 години
STRANNO KAK LI E SYSCHTESTVUVAL SVETYT TOLKOVA XILQDI GODINI BRE IK I GEI PARADI I E OCELQL S KONVENCII LI SE RAJDAT I GLEDAT DECA ?ES E 10 PYTI PO LOSCH OT SSSR VECHE I V SEMEISTVOTO TI SE MESI
128
2
 
17
 
! Отговори
absurd преди 4 години
Сорос няма ли да умира вече
127
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо ми смърди в тая работа.Лошото министерство иска да взима дечицата на белите работещи българи и да ги прави ***.Никой нищо не може да направи срещу всемогъщото Министерство дори и атомните военни супер сили нямат власт над него.Изведнъж когато всичко е безнадеждно и необратимо самият г-н Борисов лично задържа тая писана от хомосексуалисти и илиберасти стратегия с мощна ръка.Почти като Супермен от комиксите който спира самолетът да не падне. Не просто да уволни одобрилите стратегията?
126
4
 
31
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Така наречената стратегия за детето не е никаква стратегия за детето, а стратегия за разбиване на най-малката градивна клетка на обществото ,каквато е семейството и превръщането му в някакво аморфно образувание, съставено от някакви безполови същества,а от там до превръщането на народа в манипулеруема тълпа е една крачка.Това,че нашето правителство е сервилно,но даже то в своята си когнитивна недостатъчност не може да измисли толкова разрушителен план,просто му е вменен от неолиберални и со-ро-с
125
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно ми е ако на ББ дойдат да му отнемат внучето какво ще стане.. Някой анонимен съсед например може да се оплаче, че чува викове, писъци, олелия от къщата на дъщеря му...страшна работа!!.. И?...Или на Цв.Цв. трите му деца.. Може доста "анонимни съседи" да се появят срещу тези екземпляри.. Да вземат да внимават малко какви стратегия налагат в страната, че да не ги застигне и тях!!!
124
4
 
31
 
! Отговори
Смъртоностно преди 4 години
ни дотегна от тази "демокрация" и западните "ценности" !!!!
123
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами прави са хората, тръгнали някакви си да пишат някаква стратегия и смучат от пръстите си. Кой я пише тази стратегия, комуникира ли с учители, родители, съюзи па и деца ако щеш, как се прави тази стратегия. Друг въпрос, тези които я разработват тази стратегия деца имат ли?!?!?
122
22
 
4
 
! Отговори
Т. Б. преди 4 години
Тези норми на поведение, срещу които така упорито ритате ще бъдат част от българския бит. Рийте колкото искате, най-вече по сайтове и социални мрежи, но от вас, парии нищо не зависи. Сипете си поредната ракийка и целунете продукта на слабините се, може да ви е за последно. Той, продуктът, скоро няма да ви принадлежи.
121
4
 
2
 
! Отговори
Уау преди 4 години
До 103Гаси лампите, щом искаш, но не забравяй, че твоя бок те наблюдава дори и при тези обстоятелства. Внимава дали не вършиш нещо забранено, дали не си хвърляш семето на земята, например. Как изобщо правите хекс ако вярвате, че някой ви наблюдава през цалото време. Порн хъб да се учи от вашия Пирон и от баща му.
120
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво означава до 12-годишна възраст детето не трябва да бъде оставяно без надзорОзначава че 12 годишното дете има нужда от истински родител до себе си а не шамари и забележки. Любовта е ключовата стратегия за качественото израстване на децата, за да развият етика, състрадание, доверие и отговорност. Отговорността би трябвало да се придобие чрез любов и разбиране а не чрез насилие и страх. Повечето български родители са ужасяващо първични за да го разберат! Загиването ни е оркестрирано от 1944
119
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Психологът Маргарита Бакрачева добави: Много е важна позицията не само на родителите, но и на Светия синод."По калпаво обяснение от психолог "на място" не бях чувал никога! Светият ни "синод" е гнил до мозъка на костите си камо ли там в него да не се толерират еднополовите връзки. Български "психолог", български "синов" - скапано общество и наличие на зомбиленд!
118
1
 
17
 
! Отговори
BISER преди 4 години
Каква западна система бе - тя е пълен ***.Какъв психолог в училищата бе - той нищо не върши.Какъв социален работник ви гони бе - преди 30, 40, 50 г. - нямаше такива измислени неща.Водещата на разговора подвежда всички с глупапвия израз - възпитателен шамар.С поздрави от умрялата отдавна - европа, франция.
117
2
 
17
 
! Отговори
защо преди 4 години
До "История даге"Много си прав. % на гей хората е постоянен, както всички малформации. Проблемът идва като се изпуснат юздите. Като например Спарта, Македонската армия, Рим и т.н.
116
0
 
36
 
! Отговори
преди 4 години
Не мога да разбера защо тези които предлагат стратегията смятат, че държавата ще се грижи добре за децата ? До тук всичко сочи точно обратното. Държавата е ужасна мащеха която не се интересува от децата !