Вълчев: Детето има права, но Стратегията да се прецизира

Трябват ли по-сериозни наказания за нападения над учители?
Обновена: 10 май 2019 10:02 | 10 май 2019 10:02, Александър Попов
79

Зачестиха случаите на агресия между ученици и към учители. Трябва ли да се въведе оценка за възпитание в училище и трябва ли да се налагат по-сериозни наказания за насилие над учители?

По темата пред Bulgaria ON AIR говори министърът на образованието Красимир Вълчев.

Стратегията за закрила на детето е пряко свързана с образователната система и по тази тема той е на мнение, че има нужда от едно продължително обсъждане.

Родители от 25 града на бунт срещу Стратегията за детето

"Държавата нито има намерението, нито капацитета да се меси във всяко едно семейство, но очевидно има текстове в стратегията, които трябва да се прецизират. От друга страна, не можем да допуснем, че всички родители са напълно отговорни", посочи министърът в студиото на "България сутрин".

Още по темата
"Моят опит доказва, че всеки един документ може да бъде допълнително обсъден и подобрен. Това трябва да се случи“, каза той. Вълчев допълни, че има много хора, които са с активно мнение и отношение и те не са били въвлечени в писането и първоначалното обсъждане на стратегията. „Има нужда от едно по-продължително обсъждане. Това е целта. Имаме нужда от такава стратегия. Имаме нужда от такъв разговор, всъщност. Ние трябва да използваме такива документи, за да водим положителен, смислен разговор за бъдещето за децата. Има разделителни линии, не бих казал и разделителни линии, различни мнения", допълни министърът.

"Детето има права. По принцип детето трябва да бъде отглеждано в семейна среда, да се подпомага семейството. Но в редки случаи имаме и безотговорни родители. Това го виждаме и по отношение на правото на образование. Детето има свои собствени права, които трябва да бъдат гарантирани. Правото на образование е задължение на родителите, но ние имаме голям брой деца, в които семейства липсва отговорност на родителите към образованието. Тогава държавата трябва да има по-силна функция, затова направихме механизма, за да работим заедно с останалите държавни институции", каза Вълчев.

Национална стратегия за детето няма да има! Решението на Борисов

Той заяви още, че са недостатъчни психолозите и педагогическите съветници в училищата, които са важни за преодоляване на агресията. По думите му, през последните години е увеличено финансирането за тази подкрепа.

Според него споделената основа от виждания за поведението на децата и на какво трябва да ги възпитаваме, е необходима, за да има взаимно доверие между родители и учители.

"Агресията много често е функция на усещането за липса на ред", категоричен е Вълчев.

Що се отнася до въвеждането на оценка за възпитание, той е на мнение, че има много неясноти относно тази оценка, тъй като не се знае дали се оценява ученика или учителя в такава ситуация.

Призивът му към родителите е да се доверяват и да уважават учителите, за да постигнат общата мисия - децата да станат добри и образовани хора.

Министърът на образованието посочи, че наблюдения показват, че в малките населени места има по-добри резултати, защото се работи по-пряко с общността.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПрав си, ако родителите са нормални. А ако го карат да проси, да проституира, да ражда на 11 години? Пак ли няма права? Ние все гледаме от нашата камбанария - на добри родители. Но има ***, които си превръщат децата в стока. Това трябва да се спре.
28
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно дете е изцяло отговорност на родителите си, децата нямат права, това е тотален абсурд. Човек става пълноправен член на обществото когато навърши 18 години, до тогава се подчинява на правилата на онзи който се грижи за него! Не бива да позволява деградантски секта-либерастки закони да се прокарват тихомълком - един добър родител, трябва да възпита детето си, а методите за възпитание неизбежно включват насилие, дали ще е вербално или физическо няма значие, това са фактите!
27
0
 
13
 
! Отговори
даскал Пандо преди 4 години
Професията се феминизира. Когато бях ученик съотношението мъже-жени беше 1: 1 . Когато се пенсионирах наскоро от 50души колектив само 7 души бяха мъже,това също има голяма роля.
26
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Семейството като институция в България е пълна разрухаНай-накрая някой да го каже.
25
1
 
8
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Тактиките на ОПГ ГЕРБ, нямат край. Самото замразяване на конвенцията, а не пълното й отхврляне е част от тази тактика. Ще водим разговор с кого? С хора, които трябва да изпълнят определени деирективи на ЕС и на Запада? И се чудят, как да ги промушат в българската психология? Както казват самите западняци, с терористи не се преговаря, те се изтребват!
24
1
 
3
 
! Отговори
До Учител преди 4 години
Вашето изказване е далеч от учител за уважение!
23
8
 
8
 
! Отговори
Безбожници ! преди 4 години
Трябва да се въведе час по вероучение в училищата.
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хвърлят ви матрял да се дърляте ,докато върви продажбата на стратегически обект- Летище София !!! на френско- турска фирма !!!
21
0
 
25
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Детето е малолетно/непълнолетно. То има права, но те се упражняват от родителите му, които са му законни настойници. Така е от край време, така е и редно. Никой друг не може да се грижи по-добре за правата на детето си от родителите му, най-малко пък някаква дебела лелка на бюро с компютър.
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в България има много злоба - това е основния проблем. Тя идва от определена група от хора - нeyдaчници, но пък алчни и завистливи.. искат и те да са като останалите. Искаш ама не можеш г-н yбитaк
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
14 - щом не вярваш, че по-запад държавата се меси във вътрешните дела *** се поразходи малко. В Германия например когато двама души се оженят специално им правят проверки, за да проверят дали брака е фиктивен. Разпитват съпрузите в отделни стаи и има въпроси дори какви паста аз зъби ползва другият. Бракът може да не бъде признат.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Говорил съм с двама познати които живяха в САЩ и двамата ми казваха, че съседите ги следят дали детето е само и че това е практика. Че е идвал полицай до дома на моята позната да проверява - а тя имаше доста добра работа - и че тя е инструктирала детето да не отваря и да каже, че е с баба си, а тя не говори английски.Като нищо можели да ги изгонят.Дори сега Тръмп раздели 5000 деца от родители имигранти и закона бе на негова страна.
17
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Семейството като институция в България е пълна разруха. В нормалните държави още от малки ги възпитават да четат и да се учат защото така ще сполучат, а в България всичко се свежда до каква ти е оценката, и естествено бащата важна клечка мyтpaфон и е спонсор на олимпиадата по математика така че на това дете ще му пишем 6ца нищо че не знае таблицата за умножение
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами тогава преподавай сам в един зверилник от 20 души, в който всеки крещи. какво значи интересен час? инетересен - за кого? В нашия клас имаше едно момиче на което му беше страшно интересна химията, а на другите тя им бе пълна скука и ако можехме щяхме да махнем този предмет. Това което е интересно за едного нее интересно за друго. За мен математиката не бе интересна - формули. А защо трябва да ги уча? Архитект няма да ставам.
15
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТАЗИ СТРАТЕГИЯ УЖ ЗА ДЕТЕТО Е ПОРЕДЕН ОПИТ НА ЮДЕО-МАСОНСКИЯ ИЗВРАТЕНЯВШКИ(ЕЛИТ) ДА НИ ПРОБУТВАТ ТЕХНИТЕ ЛЮБИМИ СОДОМИТСКИ И ТРЕТОПОЛОВИ ДИВОТИИ.СЛЕД КАТО НЕ УСПЯХА С ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ СЕГА ПРОБВАТ С ТАЗИ СТРАТЕГИЯ ЗА ДЕЦАТА
14
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"- така е по - целият Запад. така е в САЩ, така е в Норвергия, така е във Финладия,така е в Германия?"Не вярвам на САЩ и Германия Норвегия да им финансира програмата и да задава тон във вътрешните им работи, така че не ми разтягай локуми. Когато външна страна финансира програма и задава правилата засягащи български граждани, в случай деца, това е пробив в националната сигурност на потърпевшата държава- в случая България.
13
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пита се в задачата - оставяте две годишно дете без надзор вкъщи. Отивате на работа. то пълзи, пипа контакти. Утря го тока. Умира.Въпрос. Трябвало ли е държавата да ви отнеме детето, още когато е разбрала, че сте безотговорен родител?
12
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как да уважавам учител, който непрекъснато заплашва учениците с двойки, вместо да направи часовете си интересни и образователни
11
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
6 - така е по - целият Запад. така е в САЩ, така е в Норвергия, така е във Финладия,така е в Германия? така е в повечето държави в ЕС. ние азиатска страна ли сме?П.С.С. да в Норвергия нещата са доведени до крайност,но за себе си норвежците са правили. Вие бихте ли оставили дете на българка и арабин, да се възпитава в арабския свят? Не, нали? норвежците подхождат по същия начин за нас.
10
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това в момента е зараза в западните университети на постмодерната мисъл. Цветни лесбийkи развиват всякакви налудничеви теории за социален инжинеринг, за културно и социално насилие и т.н. Трябва добре да проучим врага за да знаем как да го атакуваме.