Философията и тревата: Казус в учебника разгневи родители

Има ли място подобна тематика в учебник по философия?
20 май 2019 10:37,
110

Урок по философия стана повод за бурно недоволство сред много родители. Причината е въпрос, касаещ употребата на наркотици, включен в него.

В практическо упражнение ученици анализират казус за личностна изява в клас. Според ситуацията нова ученичка трябва да реши дали да употреби марихуана, предложена ѝ от момче, което тя харесва.

"За ученик на тази възраст е трудно да вземе решение как да реагира. Всяко дете обаче може да бъде информирано от родителите си за това какво са наркотиците и как да вземе само адекватно решение", коментира в студиото на "България сутрин" психологът Ина Антонова.

Философията и тревата: Казус в учебника разгневи родители

От "малките матури": Лъвът - подъл, лисицата - хитра. Кого избираш за приятел?

Директорът на столичното 119-о СОУ Диян Стаматов обясни, че в учебниците действително има критични места, които трябва да бъдат оправени. В случая обаче е било по-важно разсъждението на ученичката по казуса с наркотиците.

"9 от 10 човека започват да експериментират под натиска на групата. Не трябва да се правим, че проблемът не съществува. Практиката ми показва, че последните, които разбират за проблема, са родителите. Под натиска на съучениците се случва най-често децата да посегнат към наркотиците", посочи Желяз Турлаков от Терапевтична общност "Ново начало” пред Bulgaria ON AIR.

За да има превенция обаче са нужни сигнали, стана ясно още от думите му.

"Много родители все още искат идеалното да е реалност. Често този проблем е тема табу в семейството", допълни Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
73, по-добре просто да спрем да говорим за това и те ще престанат, колко му е. Затваряме прозореца на койтобешетам и проблемът е решен.
72
8
 
3
 
! Отговори
A преди 4 години
До Анонимен 71затова , вместо да научат нещо ново и стойностно - нека си повтарят "тези неща" непрекъснато, по всички предмети, та дано ги научат добре. "Повторението е майка на знанието"- поговорка
71
12
 
15
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Тече яко соросооблъчване на децата ни !!!
70
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българин,Те тия неща ги правят и без съчинения.
69
5
 
21
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Ами за догодина да очакваме направо да се говори как Мира харесва Стефан, но той и предлага да направят тройка заедно с Иван... "Напишете кратко съчинение, в което да завършите тази история"
68
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"И на теб не ти е лесно, представям си какъв живот живееш с такава параноя."Жив и здрав да си либерале, а децата ти - ако изобщо ги направиш, понеже може и да си по еднополовата любов, нека да пресъздадат всичките ти разбирания.
67
15
 
11
 
! Отговори
OВЕРТОН преди 4 години
Правилно спомена един от коментиращите, че става въпрос за прозореца на Oвертон. Лека-полека ви пробутват дeгeнерацията, а вие не усещате защото сте с ниски IQ-та.
66
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
63,И на теб не ти е лесно, представям си какъв живот живееш с такава параноя.
65
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"От зубрене на остарели постулати позитивите са минимални."Да де, идеята за добро и зло е остаряла, нали. Изкуствено се размива за да се осигури пълна безгръбначност на манипулациите - всички гну.сотии да изглеждат невинни.
64
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма място в учебник по философия, а евентуално в учебник по психология. По биология и здравно образование също би могло. Могат да сложат и ситуация, свързана с някоя модна тенденция, целяща да разболее младите и да постоянни клиенти на докторите: голи кръстове, колена, глезени през студените сезони например.Фармацевтичната индустрия = мафия е по-силна от наркомафията.
63
13
 
12
 
! Отговори
1234 преди 4 години
"Родителите" за пореден път са яко неадекватни, представите им за възпитание на децата се свеждат само до шамари.
62
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Сериозно? И кои са тези ТЕ? Ако не го пише в учебника - край, никой никога на никого няма да предложи коз?"Изобщо не става въпрос за това. Свободното обсъждане на всякакви равнища на по-силни и по-слаби наркотици е първата стъпка към обществото да ги приема за нещо НОРМАЛНО. С логиката, в учебника го има, всички се друсат, какво толкова?Същата е целта с геЮвете, трансовете, флуидите и всякакви третополови. Наред са педофилите, кръвосмешенията. По-нататък ще стигнем и до човекоядците...
61
6
 
17
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Много добър въпрос за разискване в час, защото това е нещо, което реално се случва на децата и е добре да знаят какво и защо правят.
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Мира отказваБраво! Много добре си описал мама си.Но защо приписваш нейните качества на всички останали. Там ти е грешката.
59
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казус:- Кой е Стефан - момченце или дилър?- На колко години е Стефан?- Кой продате "тревата" на т.н. Стефан?- Къде са гледали спец-службите, когато "някой" е продавал дрогата на Стефан?- Къде са гледали родителите на Стефан, когато "момченцето" им е започнало да пафка и да зарибява "момиченцата"?- Много често, след наркотичните средства на такива "купони" се стига до изнасилване!- На колко години е Мира?- Бащата на Мира има ли огнестрелно оръжие за възмездие?
58
7
 
16
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Това не е философски въпрос, философията разглежда фундаментални въпроси за съществуването, морала, рационалността.Това е въпрос който изисква голяма доза информираност, и не виждам как може да предизвика критична мисъл в дете.Може и да съм в грешка естествено, както винаги тази новина е извадена от контекста, като целта е да предизвика по скоро поляризация от колкото яснота и консенсус.
57
8
 
22
 
! Отговори
Европедерал преди 4 години
Легализация на всички видове наркотици! В детската градина да се дава трева, в първи клас хероин!
56
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
легализация може да има само до сто грама и за медицински цели. При това - с рецепта от лекар и под наблюдение от лекар
55
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и после се чудите защо има такава смъртност у нас?
54
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЛЕГАЛИЗАЦИЯ И ТОЧКАВСИЧКО ДРУГО Е КОМУНИЗЪМ