BG образованието ставало все по-добро, а дали наистина е така?

Имало идея баловете да са в училищата, не в ресторанти
Обновена: 28 май 2019 21:43 | 28 май 2019 20:47, Екип на Bulgaria On Air
34

Българското образование се развива, но задълбочен анализ все още липсва, от година на година то става все по-добро и има все по-мотивирани ученици и родители. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в “Денят ON AIR”.

По думите ѝ тестовете, като форма на изпит, вече се отричат, тъй като с тях няма как да се измерят например езиковата култура и социалните умения на децата.

"Давам висока оценка на българския учител и материалната база в училище", посочи Такева.

"Всеки регион формира определена ценностна нагласа, както и такава към ученето. По успеваемост София е на първо място, въпреки многото различия в големия град. Тук е важно, че учителите преодоляват всеобщия нихилизъм и създават общност, което мотивира децата", каза още тя.

Пред Bulgaria ON AIR директорът на столичното 119-о СОУ Диян Стаматов заяви, че би писал оценка малко над 5 на днешното образование.

"Често пъти обаче медиите отразяват нещата различно. Информираността на децата днес е много по-различна", посочи той.

Според него за задължителна матура по математика е твърде рано.

Където има обезлюдяване, има известен проблем с качеството на образованието, стана ясно от думите му, но това не било за сметка на старанието на децата в по-малките населени места.

Стаматов обясни още, че съществува идея от следващата година баловете на зрелостниците да се състоят не в скъпи ресторанти, а в самите училища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Родител преди 4 години
Със забити глави в пясъка си мислят че образованието става по добро. Добре че са частните уроци!
26
0
 
0
 
! Отговори
Родител преди 4 години
Със забити глави в пясъка само си мислят че става по-добро образованието.Добре че са частните уроци!
25
1
 
1
 
! Отговори
Бобката преди 4 години
Аз съм ученик в 9 клас в елитно училище вс 6 нали обаче! С тая новата програма дето *** мон ни сложи ни съсипва живота материалът е за 10-11-12 клас а аз съм 9 почти завърших сега аз ще правя след 13 дена национално външно оценяване по физика а аз съм паралелка география къде е логиката не рсзбразбирам на всичкото отгоре само 2 класа ще правят нво и то ни предупреждават че ще го правим около 13 дена преди това нво нямам думи аз искам да ми върнат и старата програма
24
0
 
15
 
! Отговори
334 преди 4 години
Тази бабушкера, "вечната Амбър", несменяемата шефка на учителския синдикат, явно отдавна не е стъпвала в училище. Учителите и директорите на училищата се занимават предимно документално със задълженията си - по простата причина, че и проверките в училищата от РУ са само върху документацията. Вече никой не се опитва да проверява истинските знания на ученизците. А те са плачевни.
23
1
 
11
 
! Отговори
стефанов преди 4 години
Образованието е в ТОТАЛЕН КОЛАПС... Много приказки за нищо. Представете си - 53 бр ВУЗ - това са касички за пари. Делегирано обучение- плащаш получаваш. КПД = 0.Един кандидат студент има осигурени поне 2 места...Разни персони говорят какви не нескопосани неща и да им се чуди човек на акъла...Извод - поне 20 бр. трябва да се ЛИКВИДИРАТ. Населението вече е под 6,5 млн.
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато един ученик ИСКА да учи , той ще се НАУЧИ . Когато НЕ ИСКА и АНЩАЙН да му е учител , ПАК ЩЕ СИ ОСТАНЕ НЕУК . Всичко опира до мотивацията , а не от кадърност на учители и учебен материал . Нежеланието за учене идва от това , че днес децата предпочитат забавленията в интернет , отколкото да си напишат домашните и да си научат уроците .Ето защо преди 20-30 г. сме били напред в класациите по образованост .
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има международни тестове за средното образование PISA, има и ранкинг на университетите. Навсякъде сме много зле. Образованието е в средновековието самоче с по малко мотивация (без пръчка и наказания)
20
3
 
3
 
! Отговори
до чичето преди 4 години
1988 това е края на комунизма така че сравнение няма , добре нека да говорим за образованието 1992 година вече при капитализъм, нивото не е по различно от 88 г.Високи изисквания високо образование,предимството е че всички знаем какво са постигнали тези високообразовани специалисти това са именно специалистите които представляват периода от тогава до сега това са работещите в този период, какви постижения имат тези образовани хора и какъв просперитет са донесли техните знания ?
19
0
 
6
 
! Отговори
аха преди 4 години
Скоро Ше местим БАлгария Ф африка
18
3
 
12
 
! Отговори
Маш преди 4 години
Стига с това 1-во място и 201-во място. Ако човек не иска да учи и в Харвард няма да се научи. Ако иска да учи и в най-селското училище ще се научи. Това, че много българи не могат да пишат не зависи от училищата.
17
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Чичето 14Софийският Университет беше в челната десятка в Европа..беше та за това червените пълководци пращаха децата си да учат в западна Европа и САЩ. Пак халюцинации!
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧичетоСУ е след 1001 място в света за 2019 г. Оксфорд са на 1 място. Това е достатъчно.
15
9
 
0
 
! Отговори
Ччч преди 4 години
Как реши, че през '88 образованието ни е било на 3то място?
14
4
 
16
 
! Отговори
Чичето преди 4 години
През 1988 година средното ни образование беше на трето място, а Софийският Университет беше в челната десятка в Европа (не в ЕС).Днес имаме 40% функционално неграмотни среднисти, а Софийският Университет не се класира дори в първите 200.Та, май някой говореше за качество на образованието!?
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Образованието бълва неграмотници - това е истината !
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Висшето е много зле, а като няма висше, няма и средно. Наука е още по-зле, защото трябват пари за магистрали и саниране примерно.
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредните общи приказки без грам покритие!
10
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България всеки ученик може да завърши стига да не се отпише. Това е нивото на образованието.
9
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работя по специалността (техническа). НИЩО от знанията ми в университета не можах да приложа на работното си място. Чудя се дали това има връзка с факта че няма бг университет в класацията топ 500? Има и то крещяща.
8
1
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Просто от ЕС наливат много пари за образование на ромите. Подобренията са основно в ромските училища, където се подновява базата. Другите-кучета ги яли, нямат нужда от внимание, сами се оправят.