Люта битка за първи клас, а в някои училища закриват паралелки

Причината - останали са по над 22 свободни места
Обновена: 25 юни 2019 08:02 | 25 юни 2019 08:00, Камелия Цветанова
11
Люта битка за първи клас, а в някои училища закриват паралелки
Снимка: Булфото, архив

Близо 30 училища в София може да бъдат принудени да намалят броя на планираните паралелки за първокласници. Причината е, че след третото класиране, което приключи на 18 юни, в тях са останали по над 22 свободни места, нужни за сформирането на един клас, пише в. "Сега".

Окончателните данни за това колко утвърдени паралелки ще бъдат закрити ще станат ясни малко преди 15 септември.

И сега обаче е ясно, че доста столични училища няма да запълнят план-приема си. Най-много свободни места например има в 16-о средно училище "Райко Жинзифов" в кв. "Надежда" - 46 на брой, показват данни към 20 юни.

С по 40 незапълнени бройки са 78-о средно училище "Христо Смирненски" в Банкя и в 69-о средно училище "Д. Маринов" в Искър. Далеч от планираното са още 140-о училище "Иван Богоров" във "Връбница" (33 свободни), 27-о средно училище "Г. Караславов" в "Люлин" (37 места), 144-то "Народни будители" в "Младост" (39) и др.

Дори в централни столични училища, в които напливът бе особен голям, се намира по някоя и друга свободна бройка, показват данните.

В 133-то "А.С. Пушкин" към 20 юни е имало 4 свободни места, в 6-о основно училище "Граф Игнатиев" - 22 места, в 7-о средно училище "Св. седмочисленици" - 5 места, 127-о "Ив. Денкоглу" - 9 места, 30-о СУ „Братя Миладинови“ - 10 свободни места, и др. Общо 41 училища са реализирали докрай приема си, а останалите 121 все още чакат първолаци.

Утвърденият за 2019/20 г. план-прием в столицата бе за около 12 хиляди ученици в първи клас. До 20 юни записани в първи клас са 9684 първолаци, съобщи за "Сега" шефът на Регионалния инспекторат по образованието в София Ваня Кастрева.

Една от причините толкова много места да останат свободни след трето класиране е по-големият план-прием, утвърден от училищата. "Невинаги информацията, която получават школата от ЕСГРАОН за броя на децата в техния район, въз основа на която се утвърждава план-приемът, е актуална", коментира Кастрева.

По думите й сред другите причини за нереализирания прием са това, че много родители кандидатстват в няколко училища, а накрая се записват само в едно, както и фактът, че невинаги посочените от родителите документи, с които децата им са били класирани, отговарят на изискванията, поради което те губят мястото си.


11
Още от Образование
Образование по български: Подготовка за зубрачи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тази Кастрева с пърхащите мигли е незаменима! И тя като Янка Такева! Няма ли млади хора?
9
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 седмици
Закривай!
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Преди 15 години записах детето си в първи клас на 14 септември, без да подавам никакви документи и без да е ходило в подготвителна група. Какви са тези нови закони, само да тормозят и разплакват родителите и децата.
7
5
 
4
 
! Отговори
Мен преди 3 седмици
Или пък една от причините е все по-големият отлив и на деца и на учители към частното образование?
6
0
 
8
 
! Отговори
5 преди 3 седмици
Тази бъркотия е от новия образователен закон , който следваше да уреди и тези проблеми !
5
3
 
17
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 3 седмици
ДЕМОГРАФСКАТА КАТАСТРОФА ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ ОЧЕРТАВА КАТО ДЕМОГРАФСКА СМЪРТ

БЛАГОДАРИМ ТИ ПАРТИО ГРОБ ЗА ГРОБА КОЙТО НИ ИЗКОПАХТЕ
4
1
 
26
 
! Отговори
Анна преди 3 седмици
Каквито и критерии за прием да измислят, няма да ни накарат да си запишем децата в училища, където са се оформили компактни ромски множества и нивото е ниско. Живея в района на 69 СОУ, но никога не бих записала децата си там, от години контигентът на това училище, заедно със съседното до него, е предимно ромски. Не искам децата ми да учат в мултикултурна среда, а само в културна. Останалите до 7 клас в пустеещите училища, не могат да си изкарат изпитите за гимназии и няма бъдеще за тях.
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
...много родители кандидатстват в НЯКОЛКО училища, а накрая се записват САМО В ЕДНО...
2
4
 
11
 
! Отговори
Асан Герберджията преди 3 седмици
Отваряйте учелища за ромлянчетата бре диванета!!Те са вашто бъдеще!!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А заглавие ли е???