По 20 лв. на ромчета първолаци, но за тетрадки и моливи

1 млн. лв. ще бъдат отпуснати по проект за образователна десегрегация
26 авг 2019 06:50, Александър Попов
116
По 20 лв. на ромчета първолаци, но за тетрадки и моливи
Снимка: Булфото, архив

До 20 лв. ще могат да получат ромчета от първи до четвърти клас, но те ще се използват само и единствено за учебни пособия - тетрадки, моливи, гуми, острилки, химикали, боички и др. Средствата ще бъдат отпускани от МОН по националната програма "Подпомагане на общините за реализиране на дейности за образователна десегрегация". Програмата има предвиден бюджет от 1 млн. лв., пише "Монитор".

За децата в предучилищна възраст и за учениците от пети до седми клас също е предвидено финансиране за пакети с учебни пособия и материали. Сумата за тях е до 15 лв.

За учениците в прогимназиални класове помощта може да скочи до 30 лева, тъй като изучават повече предмети и им трябват повече пособия.

Допълнителното финансиране ще бъде представяно на общините, за да могат малчугани в предучилищна възраст и ученици, които посещават сегрегирани детски градини или училища, да бъдат пренасочени към несегрегирани образователни институции и да им бъдат осигурени необходимите учебни пособия.

За транспорта до приемните образователни институции (такива, в които се обучават деца и ученици, които не са от етнически малцинства – б.а), също са предвидени допълнителни средства. Учениците или малчуганите от детските градини могат да получават до 20 лв. за карта за градския транспорт или до 1,40 лв. за билетче за всяко пътуване.

Превозът може да се извършва и с миниавтобуси с до 22 места или големи автобуси с над тази бройка.

Когато придвижването от кварталното училище до приемащото е за собствена сметка въз основа заповед на кмета на община или школския директор, финансирането е до 1,10 лв./км за малкия автобус и до 1,60 лв./км за големия.

Отделно за до 22-местните превозни средства ще бъдат давани и до 4000 лв. за поддръжка, а за големите – до 6000 лв. Когато по националната програма е сключен договор със специализирана фирма, то ще бъдат отпускани само до 1,65 лв./км за малките автобуси и до 2,45 лв./км за големите.

Всяка община, в която има ромски махали или квартали с преобладаващо население от малцинствата и има риск от вторична сегрегация на училищата или детските градина в района, може да се включи със свой проект, но се изисква и 10% самофинансиране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: МОНпърволациромчета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
20
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Да се поизчисти залежалата стока в герберските книжарници ! Сигурен съм,че ще се пазарува в Определени книжарници ???? Същото е и с дрехите на учителите-пазарува се само в магазини на герберски активисти !!!
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до Не сме хаховциТи май още вярваш в дядо Мраз а?Виж,че НАП се самоглобява,Горанов ти казва,че това е нетна операция,което значи от едната сметка в другата прехвърля парите и пише,че са за глоба.Винету го питат за Пацо терасата,а той отговаря за генерал негова калинка.А на теб БГ ти се вижда като Швейцария и искаш референдум.Не видаш ли,че се търсят ''причини'' за да се изписват от бюджета НАШИТЕ ПАРИ както казваш,дали е изгоряла магистрала,ограда за *** или бежанци,помпане на нафта от кораб.
23
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПАРИ БАДЕВА...ДАЙТЕ ГИ НА НАЦ. ОЛИМПИЙСКИ ОТБОР ПО МАТЕМАТИКА, ДА ВЗЕМЕ ОЩЕ НЯКОЙ ЗЛАТЕН МЕДАЛ, ОТ ТИЯ ФАЙДАТА Е ОТРИЦАТЕЛНА!
22
0
 
27
 
! Отговори
До Анонимен 33 преди 4 години
Ако немците се справят по-добре, нека ромите да идат там. Нямам нищо против да живеят добре и да станат полезни граждани, ако това някъде може да се постигне.Мен ме смущава друго - през годините на социализма нас ни възпитаха да НЕ бъдем расисти. Ние не сме били настроени срещу индийците. Настроихме се негативно срещу тях тогава, когато те увиснаха на социалните фондове и превърнаха излишната си раждаемост в тегоба за данъкоплатците. Затова не ми е ясно какъв ще е крайният резултат в Германия.
21
2
 
27
 
! Отговори
Дайте им преди 4 години
не по 20,а по 200 лева,да има и за почерпка на родата по-случай първият учебен ден на детето!?!?!?
20
2
 
35
 
! Отговори
Коце кмета преди 4 години
Училището е до нас. Детето не учи там, защото по някаква причина поне 20% от учениците са цветни. Резултата като атмосфера е ясен. Записахме го на по-далечно училище. А сега фесовете от ГРОБ искат от моите данъци да откраднат пари, за да съсипят и другото училище? Г-н Тиква е ром, ама вече започва да прекалява с привилегиите за неговия етнос. Вилнее свинска чума, трябва да се внимава...
19
1
 
29
 
! Отговори
Не сме хаховци преди 4 години
Имаме право да знаем каква ще е общата сума, която управляващите ще вземат от хазната, за да осъществят тези намерения, за които се говори в статията.ТОВА СА НАШИ ПАРИ и НИЕ трябва да одобрим или отхвърлим тези предложения. Вместо това директно бъркат в джоба ни, за да поливат пустинен пясък с изворова вода, образно казано. Отсега е ясно, че положителният резултат ще е почти нулев.
18
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е нали трябва с писалката да усвоят едни пари.Може да сте сигурни в едно обаче,всички ромски първолаци са преброени и парите ги има,а колко ще стигнат до тях е друг въпрос.Там е проблема,че парите не стигат до ромите,а в Германия стигат и затова бягат там.Там има дисциплинен и самите немци помагат на държавата да се спазва закона за да не им се влошава стандарта на немците.Без пари помагат на общината за интеграцията на нашите роми.Мисленето им е друго.
17
1
 
46
 
! Отговори
???????????????????? преди 4 години
Кога ще започнат да дават някакви бонуси и на моето умно, учещо и възпитано дете, за да го убедят да остане в родината си, да работи тук и да пълни българската хазна с данъци?Аз така го възпитавам - мястото на българите е в България. Но то наблюдава и разсъждава. Рано или късно ще си направи извода, че за него родината му е мащеха.
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до SHEFAНе става да се запишеш като ром,пробвал съм.И да се дегизираш пак не става гледат в ГРАО.Всичко е пробвано не си мисли,че си първия на който хрумва и откриваш топлата вода.
15
0
 
33
 
! Отговори
До Един от Северозап преди 4 години
От къде накъде поравно на всички деца?Нека да обясня и на Аско Халифов с какво едно българско дете е повече от ромче.Ами с това, че родителите на българчето плащат данъци. Родителите на ромчето или са само на соц.помощи, или ако случайно работят 99% са в сенчестия бизнес и не плащат нито данъци, нито осигуровки.Българчето и със свои сили постига да е по-високо от ромчето, защото учи и още от дете мисли каква професия да избере. То от дете е научено, че в бъдеще ще работи и ще е данъкоплатец!
14
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се инвестира в образованието на ромчетата. Те ще са бъдещите "учени" на България.
13
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искахте Примяна, гласувахте за румен радев президент, нА ви сега, хак да ви е!
12
1
 
26
 
! Отговори
Колко пари общо преди 4 години
ще се хвърлят на вятъра за тази "десегрегация"?Наистина ли никой не вижда, че индийците с нокти и зъби се стараят да запазят и да подчертават етническото си противопоставяне спрямо останалите български граждани, за да получават бонуси по този повод?!Който иска, сам се интегрира към останалите. Човек цени онова, което постига със свои сили и по свое желание.А у нас какво се върши? Даваме им пари, за да се интегрират. Да не са лу:ди да покажат, че са интегрирани? Нали ще им спрат тези пари?
11
2
 
4
 
! Отговори
Петко преди 4 години
До Анонимен много ама много простотия и винаги анонимна.
10
22
 
49
 
! Отговори
Аско Халифов преди 4 години
Повече получават тези, които повече са заслужили! С какво едно българско дете е повече от ромче?! Ромите са много по- креативни, по - мотивирани, по - нахъсани, по - темпераментни! Браво за това, че се дава нсдежда за бъдещето на тази държава, ромчетата ще ни осугурят добри пенсии!
9
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бай ЕвстатиПресилвате. Тези сметки си ги спомням от студентските си години - края на миналия век. Един асистент (след това стана професор) се правеше на родолюбец, основно с цел да изпъкне пред студентите. Нещата от тогава може и да са се влошили, но нищо общо с апокалиптичната картина. Проблемът с малцинствата си го има, но с насаждане на нетърпимост и омраза няма да бъде решен.
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето до това доведе спекулата с думата "интеграция" - до явна дискриминация. Любопитно е дали в програмата някъде въобще пише, че става дума за ромите, или медиите си смучат думите от пръстите, за да дразнят "материала". Защото в България има и други малцинства, но никъде не пише, че ще се отпускат пари на турци, евреи, арменци, каракачани и т.н.
7
0
 
35
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
До 20 лв. ще могат да получат ромчета от първи до четвърти клас, но те ще се използват само и единствено за учебни пособия - тетрадки, моливи, гуми, острилки, химикали, боички и др.По принцип,това не е ли деление по етническа принадлежност?Според мен и другите деца трябва да получават помощи,не е нужно капиновоцветните,от деца да свикват,че са с нещо правилегировани
6
0
 
31
 
! Отговори
Невъзвращенец преди 4 години
А така, давайте им пари в брой. Те ще си купуват тетрадки и моливи, а не ракия и машинки, не, *** как бе! ***!