МОН върнало 44 000 деца в училище, 4000 пак отпаднали

Вълчев призна: Трудно ги мотивираме да влизат редовно в час
7 окт 2019 14:08, Анисия Иванова
20
МОН върнало 44 000 деца в училище, 4000 пак отпаднали
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Близо 44 хиляди деца са били записани в училище за две години, след работата на екипите по Механизма за връщане в образованието, каза пред журналисти в Сливен министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Приблизително 4 хиляди са отпаднали вторично, допълни той.

По думите му трудно е да се отчете каква част от децата са в чужбина, като от близо 260 хиляди деца, които екипите са започнали да търсят в началото, 160 хиляди са били в чужбина.

Според Вълчев предизвикателството пред образователното министерство е да накарат учениците да ходят редовно на училище. Той определи посещаемостта в проблемните училища между 40 и 50 процента.

Министърът подчерта, че е бил увеличен приемът в системата на професионалното образование от 48 на 56 процента, а децата са стимулирани чрез допълнителни стипендии, въвеждане на дуална форма на обучение. Целта е да се посрещне очакваният недостиг на пазара на труда.

Вълчев присъства днес на откриване на учебна работилница в ПГ по текстил и облекло "Добри Желязков", оборудвана по проект по Национална програма "Осигуряване на съвременна образователна среда" на стойност 63 хил. лв и съфинансирана от фирмата "Едоардо Миролио" на стойност 10 хил. лева. Учениците ще работят на най-нови специализирани машини.

В професионалната гимназия по текстил и облекло "Добри Желязков" се обучават 302-ма ученици, разпределени в 14 паралелки, съобщи директорът на училището Даниела Караманова. Три от паралелките са дуални, като учениците се обучават в реална работна среда. Учебното заведение е единствено в страната, което обучава ученици в традиционните текстилни специалности, които са защитени - тъкачество, предачество, плетачество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
Глупости пишете. В нашето училище почти във всяка паралелка има дете със СОП и за съжаление учебния процес не върви добре. Учителите само с тях се занимават. Има специализирани училища, ако искате социализация нищо не ви пречи. Аз лично нямам проблеми с хора с дефицити, но трябва да има някаква мярка.
18
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Най-добре ще е тези в МОН да участват в програма за правене на деца. Всяка година да раждат по едно. Така може да се реши проблемът с липсата на ученици.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8Има мини, има камъни за къртене и обработка, има плодородна земя, която ражда най-вкусните зеленчуци, които обаче стават вследствие на обработка чрез ръчен труд.Ти не бери грижа каква работа ще им намерим. Никой не те кара да ги пуснеш в малкия си или средно голям цех и да повериш в ръцете на такава скъпа машина, заради която си късал от залъка си, за да я купиш.
16
0
 
5
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Момчета, ясно е, че трябва да се спрат помощи за родители чийто деца не ходят на училище, не само това, но ако не са и записани на пазара на труда. Но това няма да стане, понеже НПО-тата ще ореват света, а банкянския тол.уп каза, че са им важни и работели добре.Усещате ли зависимостите? Така ще бъде, а целта е ясна всички европейски народи трябва да се манга.лизират ако не с шведи, то с тарамбуки и каквото може да дойде от Африка, а НПО-тата са главните инициатори.
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Махнете всички помощи за повече от две деца, направете така, че парите да следват учителя, а не детето - Училищата да получават пари на основа на брой учители и капацитет на базата, а не на брой ученици. Така учителите и директорите няма да имат мотивация да държат ученици само на хартия и да извиняват отсъствия, само заради парите. Намалете минималния брой ученици в паралелка. Въведете образователен ценз за всички видове помощи и включително за право за гласуване. И тогава ще имат мотивация.
14
0
 
10
 
! Отговори
преди 4 години
Трудно е да, особенно след като приехте закон с който можете по всяко време да ги отнемете от родителите им насилствено. Трудно е след като българското държавно училище е в безпомощно състояние. Трудно е след като учите децата ни на чужда история, традиции и обичаи загърбвайки родните. Но не се притеснявайте господин министрър, ние - родителите на тези деца ще ги научим на истината за нашата прекрасна история.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо от МОН правят всичко възможно да отстранят децата с увреждания от училищата? Само за София има няколко хиляди деца със СОП. От първия им учебен ден те са подложени на всевъзможен тормоз с цел детето да не издържи и родителите да го махнат от училището. От МОН са измислили дори такива деца да ги пращат на индивидуално обучение. При такова обучение децата нищо не научават, но важното е, че са отстранени от клас. Но колко са горди, че няколко "шведчета" са ходили на училище!
12
0
 
21
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
На всичко отгоре МОН въвежда абсолютно дискриминационни и расистки привилегии за т.нар. "ромчета" - вкл. безплатен училищен транспорт само за тях !!! И това - въпреки, че родителите им нямат абсолютно никакъв принос нито за държавния, нито за образователния бюджет. Същевременно децата на белите данъкоплатци - които при това наистина учат - есенно зимния сезон газят кал и сняг, за да стигнат то училище... където виждат как , дето не си знаят и имената, ги возят като генерални директори
11
0
 
30
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
и тоя ги говори едни ***, какви ученици връща/т?, събират ги от махалите и им се молят че да не затварят паралелка/училище, и им обещават всякакви привилегии, опрощават отсъствия, арогантно държане в уч-ще ( за учене въобще и не говорим); всеки божи ден ги гледам че се мотаят по улиците, някои идват да просят в офиса, а по-заможните са по барчета и кафета, музиките, дрешките, цигарките - за какви ученици въобще става на въпрос ?, на тия в министерствата само едни бройки им се привиждат..
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
10 дена статия след статия за МОН, мед.сестрите и Полфрийман. Сякаш нищо друго не е важно за страната.
9
0
 
22
 
! Отговори
aaa преди 4 години
А защо са ни в час тези ?! Може би, за да спъват и без това трудния уч. процес или може би, за да си оправдят учителите новите заплати. Няма драма. Да си стоят на село и да пасат овцете. Като няма ученици да закриват селските училища и учителите да се хващат на истинска работа.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Най-напред ПремахнетТи знаеш ли какво значи за една фирма да наеме работник, който не иска да работи. Дай им ти работа, па дано имаш полза от тях.
7
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3Апелирай най-вече към българските мъже - да не бягат от брачно обвързване като дявол от тамян и да не удължават ергенуването си почти до пенсионна възраст.Българките много добре знаят, че най-лесно се забременява и ражда преди да навършиш 25 г. Но в наше време това означава да се нагърбиш сама да си гледаш децата, неомъжена, докато баща им си развява байрака и все още се изживява като тийнейджър, макар вече да е около 30-годишен. Това всеки ден го виждаме под път и над път.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
260 хиляди деца, това са четири випуска или една трета от всички ученици. Престанете да пишете глупости, математика не сте ли учили.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Върнало ги, ама духом може би, телом ги няма!
4
3
 
19
 
! Отговори
Най-напред Премахнет преди 4 години
условията, които правят възможно родители мързеливци да се издържат от помощи за децата им. Да се спрат всички помощи на здрави родители. Ако не работят, да ги въдворяват принудително на работни места, за да печелят пари за издръжката на децата си.След това да се прокара закон, според който да се лишава от гражданство всеки, който не изпълнява конституционните си задължения, щом друга държава го приема /Индия/. децата им под 16 г. не ходят на училище, мнозина не са ги научили на български език.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българки,раждайте,че положението става страшно.
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужас!44 000 не са били в клас?Много станаха,беееее.Тия ще ни претопят.
1
2
 
29
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Спрете всякакви помощи на родителите им и те веднага ще ги мотивират ;)