След слабите резултати на PISA: Тест за всички в 10-ти клас

МОН обмислят допълнителен изпит по всички предмети
4 дек 2019 09:10, Петя Славова
165
След слабите резултати на PISA: Тест за всички в 10-ти клас
Снимка: архив, Булфото

След слабото представяне на  международното изследване PISA в МОН обмислят въвеждането на допълнителен тест, в който ще бъдат включени въпроси по всички предмети. Той ще е за 10-ти клас, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Още по темата
"Не сме мислили за промяна в закона, по скоро сме обсъждали идеята за интегрален тест, но все още не сме взели решение. В него ще има въпроси от всички области. Меренето на умения изисква по-голяма интердисциплинарност и свързаност", заяви той, цитиран от "Монитор".

Според Вълчев изпитните формати у нас трябва да се приближат до тези на PISA, тъй като целта е изпитните формати да мерят умения. Той даде за пример работодателите, които споделили, че за тях е важно бъдещите им служители да имат комуникационни умения, които липсвали сега.

Според Вълчев учителите преподавали само това, което щели да изпитват учениците, които от своя страна рядко имали мотивация да четата по теми, на които нямало да полагат тестове. Тазгодишните десетокласници пък са първите, които ще положат задължителна матура по български език и литература и математика, с тях те ще завършат първи гимназиален етап.

За въвеждането на интегрален тест на принципа на SAT или TOEFL, вместо изпити за назубрени уроци в 10-ти клас, се заговори още март тази година. Тогава идеята се появи от страна на учителите по време на форум в Силистра, в която взеха Вълчев и председателят на парламентарната образователна комисия Милена Дамянова. Тогава тя сподели, че подобен тест би показал дали учениците са усвоили уменията и компетентностите, заложени в новите учебни програми, които ще им дадат възможност да реализацията на пазара на труда.

Продължителността на учебното време у нас също бе посочена като проблем за резултатите, освен формата на изпита. Вълчев посочи, че родните деца са в клас около 14% по-малко от средното за Европа заради дългата лятна ваканция и празници. Поради тази причина учителите се оплаквали, че учебното време на стигало за упражнения, въпреки че в новите учебни програми е заложено около 40% за него.

Просветният министър обаче увери, че към момента не се обсъжда увеличаване не учебната година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
....Наполовина пълна или празна: 47% от учениците не разбират какво четат....На кратко - функционално неграмотни. Един беше казал около 80%, ама аз считам,че 80%-ните са повече от 80%. Важи най вече за журналистите!
74
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като искате детето ви да става за нещо му наемате частни учители. Държавното училище е да даде минималното образование до толкова, че човека завършил такова да става да работи в завод. Искате ли детето ви да учи в западни колежи и да има бъдеще САМО С ЧАСТНИ УЧИТЕЛИ.
73
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е от телефоните или от програмите, а от системата, в която е ЗАБРАНЕНО да има отсяване и всички, включително бавноразвиващите се, са не едно с едни програми и една скала на оценяване. Ако оставиш на някого двойка, училището губи финансиранем защото двойкаджията ще се премести. Ако пишеш на невежия тройка или на неприсъстващия, трябва на малко знаещия и присъстващ да пишеш поне добър. В Швейцария скалата на отрицателните оценки и по-голяма от скалата на положителните, смятано от праг "издържал
72
0
 
12
 
! Отговори
Я па ти преди 4 години
До АнонименТо преЦедателя на НС не знае къде е Пекин,ти искаш успехи в образУванието...
71
1
 
4
 
! Отговори
л-т Г. преди 4 години
До 62: пишеш "Детето вижда родителите си вечер за 2-3 часа"Усещаш ли кое не е наред в това изречение?Жокер: не става въпрос за правопис.
70
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До биологични създатели 63Е, кога им е било лесно на родителите ? Това е трудна работа колега, но ако не можеш да обърнеш внимание на детето си, защо си го правил ? Нима е било по-лесно на първобитните, или на средновековните селяни, ами на работниците във фабриките ?! Не е било по-лесно на никой. Сега родителите използват технологията като патерица, за да си залъгват децата. Това ги лишава от човешко отношение и ги осакатява за винаги.
69
1
 
0
 
! Отговори
човек преди 4 години
Коментарът ми беше до номер 64
68
1
 
1
 
! Отговори
човек преди 4 години
Ми дай тебе да направим министър тогава, щом ти е лесно?Правят го, повярвай ми!Резултат нулев!
67
0
 
6
 
! Отговори
Много преди 4 години
Се коментираше изучаването на Компютър от трети клас.Е ,то се свежда до включване на компютъра и игрички.
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимус преди 4 години
Те така и така не ходят, и да увеличат продължителността на годината, ще бъде само за пред света, че видиш ли, вече и ние сме със същата продължителност. Иначе качество и качествени кадри - ако не ги залепим с лепило за столовете, голям праз ако ще и 30 ч. на ден да са в училище, файда 0.
65
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе! Изпит по всички предмети! Завършилите средно и влезлите за висшисти сега масово не разпознават Австрия и Австралия, Швеция и Швейцария, да не говорим за Латвия и Литва. Имена като Георги Димитров и Кимон Георгиев, Ленин, Ганди са далече от обхвата им. ... По природни науки ако ги почнат, ще е поляна от нули.
64
1
 
12
 
! Отговори
НЕГРАМОТНИ преди 4 години
Каква PISA, какви изпитни формати, какви 5 лева - ОТ УЧИЛИЩАТА МАСОВО ИЗЛИЗАТ НЕГРАМОТНИ ДЕЦА!Имам предвид, че правят правописни грешки на всяка 2ра дума, НАИСТИНА Това е валидни за почти 100% от училищата в провинцията. За София и големите градове нямам наблюдения. А учителите си трайкат и искат 2000 лв заплата. Аз съм ок да вземят добри пари, ама нали трябва да се заслужи тази заплата.
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът може да се реши много, ама много лесно. На влизане в класната стая се оставят всички телефони и таблети на бюрото на учителя, а след края на учебния час се връщат. Китайците и японците го практикуват от години, за това са първи и втори в класацията.На българинът обаче му е заложено в ДНК-то да си прави живота сложен и затова още 1000г. ще открива топлата вода...!!
62
2
 
2
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Велики и всемогъщи са англосаксонските корпорации и банки!!!Агент Уди Балтаджар!ЦРУ!!!
61
1
 
9
 
! Отговори
биологични създатели преди 4 години
До АнонименДо колегата, който пише за ролята на семейството.Много е важна, основна е, обаче: На 2 годинки детето е в яслата, после детска градина, после училище.Детето вижда родителите си вечер за 2-3 часа.Обикновено са изморени, изнервени и най-лесно е да му пуснат телевизора или таблета.Това не е на 100%, но в повечето случаи е така. От друга страна, същото това слабосилно МОН, непрекъснато занижава възрастовата граница на задължителното предучилищно ВЪЗПИТАНИЕ! Къде Киро на кирия, а?
60
0
 
7
 
! Отговори
Дзивко преди 4 години
Не може образованието да разчита на частните уроци, намалете материала, та децата да могат да го схващат, трябва да се вдигнат заплатите на учителите, защото сега най ниския бал в университета е за учителите. Като събереш добри учители, адекватна програма и дисциплина е училище, и нещата ще се опраеат
59
3
 
7
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Защо да ни е слабо образованието, имаме най-много доценти и професори на човек от населението в целия свят?Всеки вече е с професорска степен, написал една две книги, малко изяви по телевизията и медиите, една защита на титлата и е рехабилитиран с титла!И най-важното такива професори като социолога Иво Христов, където плюят образователната система и младите хора, колко са зле и колко некадърни излизат от университета!Ами ти нали си за това, да ги обучиш, или е признание за некадърност!Рей!ЦРУ!
58
1
 
10
 
! Отговори
Буревестников 3 преди 4 години
..... Да им пуснат едни яки "тестове" по История на чалгата ... История на мутрите от 90 -те години ... История за живота на Божинката , Благо Джийзъса , Ники Татковото момче , Златките , Николета Лозанова .......... Там всички ще са СУПЕР ОТЛИЧНИЦИ !!! ..... И да се сърдим. И да не се сърдим. До там ни докараха. Просто такова е "НИВОТО" в Абсурдистан !!! .... Много ми е интересно - ако пуснат този "ТЕСТ" на Другарят ПРЕМИЕР ... каква ли ОЦЕНКА ще изкара тоя "интелектуалец" ?!?! ........
57
0
 
2
 
! Отговори
Lan преди 4 години
51, щото си прочел само втория ми коментар :). А той е просто продължение на първия - така дълбоко недолюбвания от форумните родители!
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"работодателите искали"Не че е лошо да се изследва какво е необходимо на пазара на труда, но въпросните изследвания са моментни, а не перспективни. Работодател в разбитата ни икономика допреди известно време искаше по-прости от него, неизискващи осигуровки, готови на всякакви условия люде. Масово инженерните специалисти бяха шкарто. Сега пък искал комуникативни умения. Това, защото се има предвид сферата на услугите, не на производството. След 5 години като им затрябват масово знаещи китайски?