След слабите резултати на PISA: Тест за всички в 10-ти клас

МОН обмислят допълнителен изпит по всички предмети
4 дек 2019 09:10, Петя Славова
165
След слабите резултати на PISA: Тест за всички в 10-ти клас
Снимка: архив, Булфото

След слабото представяне на  международното изследване PISA в МОН обмислят въвеждането на допълнителен тест, в който ще бъдат включени въпроси по всички предмети. Той ще е за 10-ти клас, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Още по темата
"Не сме мислили за промяна в закона, по скоро сме обсъждали идеята за интегрален тест, но все още не сме взели решение. В него ще има въпроси от всички области. Меренето на умения изисква по-голяма интердисциплинарност и свързаност", заяви той, цитиран от "Монитор".

Според Вълчев изпитните формати у нас трябва да се приближат до тези на PISA, тъй като целта е изпитните формати да мерят умения. Той даде за пример работодателите, които споделили, че за тях е важно бъдещите им служители да имат комуникационни умения, които липсвали сега.

Според Вълчев учителите преподавали само това, което щели да изпитват учениците, които от своя страна рядко имали мотивация да четата по теми, на които нямало да полагат тестове. Тазгодишните десетокласници пък са първите, които ще положат задължителна матура по български език и литература и математика, с тях те ще завършат първи гимназиален етап.

За въвеждането на интегрален тест на принципа на SAT или TOEFL, вместо изпити за назубрени уроци в 10-ти клас, се заговори още март тази година. Тогава идеята се появи от страна на учителите по време на форум в Силистра, в която взеха Вълчев и председателят на парламентарната образователна комисия Милена Дамянова. Тогава тя сподели, че подобен тест би показал дали учениците са усвоили уменията и компетентностите, заложени в новите учебни програми, които ще им дадат възможност да реализацията на пазара на труда.

Продължителността на учебното време у нас също бе посочена като проблем за резултатите, освен формата на изпита. Вълчев посочи, че родните деца са в клас около 14% по-малко от средното за Европа заради дългата лятна ваканция и празници. Поради тази причина учителите се оплаквали, че учебното време на стигало за упражнения, въпреки че в новите учебни програми е заложено около 40% за него.

Просветният министър обаче увери, че към момента не се обсъжда увеличаване не учебната година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се направят тестове за Дислексия според мен! Да четеш като машина без да разбираш може да се окаже горенаписаното отклонение! Няма нищо страшно, просто трябва да се види къде е силата на дете с такова отклонение. Има много деца по света с дислексия които са силни по математика, физика, артове, просто трябва да се смени начина на обучение.
94
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на моя син им отменят постоянно часовете по физическо, за да наваксват по математика и четене
93
0
 
29
 
! Отговори
EK преди 4 години
След слабото представяне - тест за всички в 10-ти клас. Повече изпити не означават по-добри резултати. Това не е решението, а подобряване на качеството на образованието.
92
3
 
13
 
! Отговори
НЕбългарин преди 4 години
Влизам да чета за класацията на PISA и ко да видя! Турция на 40-то място, а България н 54-то! Как така пещерните и живеещите в керпичени къщи (според драскачите тука) ще са по - образовани от умнокрасивите драскачи!?
91
0
 
15
 
! Отговори
евроатлантизъм преди 4 години
Проф. Иван Ангелов: Ние сме икономически и социално опустошена държава!
90
2
 
30
 
! Отговори
Пак глупоости преди 4 години
Програмата е ужасна, тежки уроци на академичен стил, материалът е смъкнат с години надолу и резултата е ясен: децата нищо не разбират, мразят училището ,механично зубрят и след 6м. и следа няма от наученото.Не трябват допълнителни тестове ,а лек опростен материал на достъпен език,кратки уроци/само най-важното/, така че децата да го разберат и запомнят.Трябват часове за упражнения.Напр. в Норвегия сряда е ден за спорт,таблицата за умножение е в 4кл. ,домашните са седмични и много интересни.
89
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Над 2,1 милиона българи живеят в тежки материални лишения.Евростат представи данните в негативната класация за 2017-та година България отново е горд водач с 30% от населението, което не може да си позволи базови необходимости за адекватен живот
88
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Булгариан таймс" - "По време на евроатлантическото развитие в България са закрити над 1470 училища!"
87
0
 
18
 
! Отговори
крос преди 4 години
Българските ученици са функционално неграмотни, т.е. те не разбират учебния материал и се затрудняват при четене да възприемат даден текст. А това е така, просто защото българските училища не учат децата на самостоятелно мислене , а на зубрачество, при което от тях се изисква просто да възпрозведат даден учебен материал, без каквато и да била мисъл.
86
2
 
12
 
! Отговори
Провинциална кифла преди 4 години
Има Уикипедия, не ми трябва да знам през коя година сме се освободили от турско!Пиша "завот" и "врапче", но знам всички риалити формати.
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименОбразованието е свързано с пари,разбира се!Няма пари,няма обучение.
84
2
 
7
 
! Отговори
До 82 преди 4 години
От къде знаеш това? Кой ти каза, че нашите деца имали по-малко знания от другите? В Япония учат таблицата за умножение в седми клас, във Великобритания е същото. Аз я учих в 2.
83
0
 
19
 
! Отговори
Предложение преди 4 години
тест на PISA в най-скоро време да направят на служителите в министерството, в инспектората и на учителите по съответните науки, които се мерят с тестовете за ученици. Прогнозата ми е че на всички тях резултатите ще са по-ниски от тези на учениците. Нормално е при това положение каквито и мерки, контрол, учебници и системи да произвеждат тези хора резултатите да са все по-зле.
82
2
 
4
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Силата е в теб, във всеки един от нас!!!Само трябва да я отключиш, защото тя е заспала!!!Силата е неограничена!!!Във теб, не в някаква организация,посолство,чужда държава,фирма,работодател или държава!!!Ти трябва да си решиш проблемите, а не Херо Мустафа да гони корупцията по високите етажи на властта!Ти трябва да искаш промяна и по-добра среда за живот и бизнес!!!Всеки ще го направи с корестни цели, за да даде зелена светлина на свои фирми и корпорации!Българино , силата е в теб!Уйл!ЦРУ!
81
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 77Традиционното семейство е хубаво нещо. Сега ми кажи защо децата в другите европейски държави задминават със знания нашите ? Нима там има патриархат ? Няма такова нещо. Нито е свързано с парите. Да си обръщаш внимание на децата е ЛИЧНО РЕШЕНИЕ.
80
2
 
9
 
! Отговори
л-т Г. преди 4 години
Тази дивотия с подарените оценки си започна още в татово време, като идеята беше, че в комунистически рай не може да има неграмотни и т.н. По тази причина селяни прости, дето вика Василев (къртиш отвсякъде, другарю Василев, поклон!), ги вкарваха по вузовете с привилегии на окръга, а роми и тюрки направо си получаваха тройки и четворки подарък. Без да идват на училище. Ама то да вкараш ром в училище някак си става, ама да го задържиш там до 8 клас вече е съвсем мъчна работа.
79
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Василев" ... имаме най-много доценти и професори на човек от населението в целия свят?"Стига де, стига. Има си статистика. Дори са ни малко. Според международния одит на нашата образователна система, правен преди няколко години, учените ни (където са основно доценти и професори) са ни по-малко на човек от населението в ЕС, което е отчетено като недостатък. Може да се провери, ако не вярвате.
78
2
 
16
 
! Отговори
www преди 4 години
Проблема е, че вече над 50% от учениците са от небългарски произход и в къщи се говори друг език. А тези общности традиционно не са много ученолюбиви. Докато правителствата стимулират с пари безконтролната раждаемост на етноса, а интелигентните семейства се изнасят от страната, образованието ще върви все по-надолу!
77
3
 
7
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: ВасилевАми нали и аз това казвам!Изразът "Учи мама, за да не работиш..." в пълната му версия завършваше с "... за да не работиш в производството."Затова и комунизмът фалира.Защото се работеше само в производството, но не и в научни и образователни учреждения и други.Имаше даже песен: "Ах, хубаво е дявол да го вземе, кафето през работно време!"Само пиеха кафе на лаф моабет вместо да работят!
76
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чалга поколението ,джуките и силикона дават негативен резултат !