След слабите резултати на PISA: Тест за всички в 10-ти клас

МОН обмислят допълнителен изпит по всички предмети
4 дек 2019 09:10, Петя Славова
165
След слабите резултати на PISA: Тест за всички в 10-ти клас
Снимка: архив, Булфото

След слабото представяне на  международното изследване PISA в МОН обмислят въвеждането на допълнителен тест, в който ще бъдат включени въпроси по всички предмети. Той ще е за 10-ти клас, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Още по темата
"Не сме мислили за промяна в закона, по скоро сме обсъждали идеята за интегрален тест, но все още не сме взели решение. В него ще има въпроси от всички области. Меренето на умения изисква по-голяма интердисциплинарност и свързаност", заяви той, цитиран от "Монитор".

Според Вълчев изпитните формати у нас трябва да се приближат до тези на PISA, тъй като целта е изпитните формати да мерят умения. Той даде за пример работодателите, които споделили, че за тях е важно бъдещите им служители да имат комуникационни умения, които липсвали сега.

Според Вълчев учителите преподавали само това, което щели да изпитват учениците, които от своя страна рядко имали мотивация да четата по теми, на които нямало да полагат тестове. Тазгодишните десетокласници пък са първите, които ще положат задължителна матура по български език и литература и математика, с тях те ще завършат първи гимназиален етап.

За въвеждането на интегрален тест на принципа на SAT или TOEFL, вместо изпити за назубрени уроци в 10-ти клас, се заговори още март тази година. Тогава идеята се появи от страна на учителите по време на форум в Силистра, в която взеха Вълчев и председателят на парламентарната образователна комисия Милена Дамянова. Тогава тя сподели, че подобен тест би показал дали учениците са усвоили уменията и компетентностите, заложени в новите учебни програми, които ще им дадат възможност да реализацията на пазара на труда.

Продължителността на учебното време у нас също бе посочена като проблем за резултатите, освен формата на изпита. Вълчев посочи, че родните деца са в клас около 14% по-малко от средното за Европа заради дългата лятна ваканция и празници. Поради тази причина учителите се оплаквали, че учебното време на стигало за упражнения, въпреки че в новите учебни програми е заложено около 40% за него.

Просветният министър обаче увери, че към момента не се обсъжда увеличаване не учебната година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Махнахме турското робство и баташкото клане,преведохме Вазов на български,сега махаме и капитан Петко войвода от учебниците,защото миналото трябва да е розово и приятелско.
54
1
 
8
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
Но това са нормални резултати за нивото на образованието у нас.В София има някакво Демократично училище,което е нещо аморфно като начин преподаване,дисциплина и т.н.На едно познато семейство детето учи там и се оказа,че то в трети клас/там май няма класове/,с голяма мъка събира естествени числа до 20,а за умножение не може и да се мечтае,но в замяна на това в училището таксите са атрактивни
53
5
 
8
 
! Отговори
Василев преди 4 години
До човекИнтелигенцията си живееше добре при комунизма, беше купена,платена и обслужваща, въртяха се като м.астии около кокала!Истинските интелигентни хора с морал и достойнство бяха по лагерите или изселени!!!И кои са великите интелигенти по време на комунизма, защото не мога да ги изброя на едната си ръка???Агент Норман Касиди!ЦРУ!!!
52
12
 
9
 
! Отговори
Мисия невъзможна преди 4 години
И как да стане като най-глупавите, прости и откачени кокошки стават учителки? Аз една нормална учителка не познавам, все имат някакви видения, говорят си с извънземни и какво ли още не. Приберете ги в психиатриите и може и да тръгнат на някъде нещата
51
2
 
7
 
! Отговори
Буревестников 2 преди 4 години
..... Нали "Голямата ЦЕЛ" поставени от определени "Световни Господари" чрез Посолствата им беше именно това ? ... Намаляване на България до максимум 4 милиона , като се има предвид че бяхме тръгнали към 8 - 9 милиона в едни по - добри години ! Затъпяване на Населението и превръщането им в стадо ... !!! Източване на добрите ресурси от територията ни ... Без пари ! Е ... ЧЕСТИТО ! Постигнато е почти ! Чрез 25 години "ДЕМОКРАЦИЯ" ! Да им пуснат "тест" за историята на Чалгата - Ще са ИДЕАЛНИ !!!....
50
0
 
10
 
! Отговори
6 преди 4 години
Хайде сега нова измишльотия за получаване на бързи добри резултати , което разбира се е абсурдно - нов тест по подобие на ПИЗА !?Трескаво полуграмотно лутане на МОН некадърници за спасяване на пълния провал на "новия " закон . Днешното ни образование , откъдето й да го погледнеш е едно пълно недоразумение - достатъчно учебна база ли има по природните науки ,спот , музика ..., качествени учебници ли има , квалифицирани и квалифициращи кадри ли има , директори педагози ли има , свестен закон ли им
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До LanАко кучето ти хапе хората, не е виновно то, виновен си ти. Ако (по същата логика) детето ти е ***, не е виновно то, виновен си ти. Как може възрастен човек да обвинява дете, че е развило вредни навици ?! Кой е отговорен за него ако не са родителите му ? Това е истината, родителите мятат по един таблет на 4 годишните да си цъкат и с това приемат, че са изчерпали родителските си задължения. После обвиняват таблетите. Гнусна работа.
48
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно!Кога министърът на образованието Красимир Вълчев ще публикува информацията:- Колко министри са тествани по PISA, SAT или TOEFL?- Колко депутати в БГ парламента са тествани по PISA, SAT или TOEFL?И колко от тях (народните избранници) са получили минималния бал (оценка)?
47
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам какви глупости учат,няма значение дали ще правят тестове върху тях.Виновен е мат,ряла в учебниците и в кратуните,което ръководят това министерство.
46
0
 
13
 
! Отговори
До 41 преди 4 години
Всички работодатели искат високо квалифицирани кадри, ама за без пари.
45
7
 
5
 
! Отговори
човек преди 4 години
Вярно е, че днешното образование е осезаемо по-лошо от образованието по времето на комунизма.Обаче за всичко е виновен комунизма, защото още тогава ни учеха, че интелигенцията била "буржоазна прослойка". Тоест, водеща роля трябва да имат работниците и земеделските производители (ceляните).Ако си бояджия или плочкаджия - получаваш голяма надница.Ако си художник или скулптор - по-малка, защото само "мацаш" и "плескаш".И сега "бизнесът" има нужда от бaчкaтopи, а не от лекари, инженери, учени...
44
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
погледни ВИП-а на нацията - прости силиконови гноми и още по-прости партийни секретари и други криминални престъпници.
43
1
 
15
 
! Отговори
Буревестников преди 4 години
... Това да не би да учудва някого ?!?! ... Поне интелигентните хора , които все повече намаляват в това подобие на "Държава" са им повече от ясни тези "резултати" !!! С това изключително затъпяване и чалгализиране на Нацията ни в последните 20 години "Криворазбрана Демокрация" ... Какво по - точно искате да се случи ?!?! ... Направо ме е страх да си помисля за бъдещите Лекари и Инженери ... Как ще "лекуват" ... И как ще "строят" ... Нали това беше "голямата ЦЕЛ" на Националните предатели ?!?!..
42
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крушата не пада по-далеко от дървото. Ценностната система при голяма част от родителите липсва. Резултатите са очаквани. Ще става по-зле и който си мисли, че проблемът е само в образователната система, а не комплексен, си няма напредстава какво говори.
41
0
 
10
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 33Ми какво очакваш от такова министерство?След като министрите му са неграмотни, какво да кажем за учителите, хеле пък за учениците?Може ли бивша министърка (сетете се коя) да говори за "Притчата за хан Крум с пръчките", като бърка Крум с Кубрат? И още нещо каза но забравих, беше след освобождението от Османската Империя, свързано с политика, пак го беше объркала.Знам го, защото я видях лично как се излага в "Господари на ефира".
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свързаността е в основата на всичко, другари! Между умствения и физическия труд, между науката и практиката, между града и селото! И подобни дивотии, забравих ги нататък как бяха .....
39
2
 
2
 
! Отговори
Василев преди 4 години
До seiraТрябва да си болен мозък да си го помислиш това, че работодателите не искат добре обучени и дисциплинирани кадри!!!Напротив, това го искат силно, но не могат да го постигнат, защото са влезли в неравна битка с великите и всемогъщи мултинационални корпорации и силни икономики, които засмукват всичко живо на планетата земя!Агент Питър Фланиган!ЦРУ!!!
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде ,пак помагала , учебници , "усвояване " на проекти , дето е г-жа Дамянова ,боже пази, не пожела да стане министър и да си "усвои" нескопосания закон..г-н министър , като се позовавате на западни образователни тестове трябва да се въведе диференциация - - детето на "известен" бизнесмен има възможности да завърши 7-ми клас , после професионални умения и дотам ,детето с възможности държавата или бизнесменът и го осигурява ,докато завърши, неграмотен -няма книжка , помощи , гласуване
37
0
 
10
 
! Отговори
Lan преди 4 години
А министърът се опитва да направи "нещо" така че да задоволи родителите, в края на краищата те му плащат. НО истината е безкрайно проста - децата са невъзпитани, агресивни, неуважителни. И това във всякакъв смисъл - не уважават не само учителите, но и собствените си родители, нито пък знанията или училището като институция, не уважават дори себе си! Е КАК да ги накараш да правят нещо за себе си...те НЕ осъзнават какво означва това! Поколението на компютърните зомбита...
36
1
 
22
 
! Отговори
seira преди 4 години
БЪЛГАРСКАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА СИСТЕМА ПРОИЗВЕЖДА АБСОЛЮТНО ЦЕЛЕНАСОЧЕНО НЕГРАМОТНИ, ОГРАНИЧЕНИ ХОРА.ЦЕЛТА Е ВСЕСТРАННОТО ЗАТЪПЯВАНЕ НА ПОДРАСТВАЩИТЕ И ПРЕВРЪЩАНЕ НАСЕЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА В ***, ОГРАНИЧЕНИ КОНСУМАТОРИ, КОИТО "СЛУШКАТ ЗА ДА ПАПКАТ"!НА "РАБОТОДАТЕЛИТЕ" СА ИМ НЕОБХОДИМИ ВИСОКОДИСЦИПЛИНИРАНИ, ТЯСНО СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ИЗПЪЛНИТЕЛСКИ КАДРИ, КОИТО ДА НЕ РАЗБИРАТ ОТ ПРАВО И ИКОНОМИКА, И ДА НЕ ЖЕЛАЯТ, ДА ИМАТ СОБСТВЕН БИЗНЕС!НУЖНИ СА ИМ СЛУЖИТЕЛИ И РАБОТНИЦИ, КОИТО ДА НЕ СИ ЗНАЯТ ПРАВАТА