СУ смени правилата, приема с матурата и в специалност "Право"

Изпити ще има само по биология, химия и математика
Обновена: 18 май 2020 10:36 | 18 май 2020 10:36, Камелия Цветанова
60
СУ смени правилата, приема с матурата и в специалност "Право"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще признава оценките от държавен зрелостен изпит като конкурсни за кандидатстване в 116 от общо 118 бакалавърски програми. Това е решението на Академичния съвет, който одобри промени в Правилника за приемане на студенти.

Още по темата

Ще има кандидатстудентски изпити по биология и химия за специалностите „Медицина“ и „Фармация“ и по математика ІІ за специалностите във Факултета по математика и информатика, Физическия факултет и Стопанския факултет.

С оценките от изпитите по биология и химия кандидат-студентите ще могат да кандидатстват и за специалности в Биологическия факултет, Факултета по химия и фармация и Физическия факултет.

Кандидатстването в специалност „Право“ ще се осъществява с оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература и общия успех от дипломата за средно образование.

Кандидатстудентските изпитите ще се проведат както следва:
- Химия – от 9.00 часа на 14 юни 2020 г.;
- Биология – от 9.00 часа на 20 юни 2020 г;
- Математика II – от 9.00 часа на 21 юни 2020 г.

Кандидат-студентите, които до този момент не са подали заявления за явяване на изпит, могат да се регистрират в срок до 10 юни 2020 г. единствено чрез електронизирана система на адрес: https://online.uni-sofia.bg с линк от главната страница на Университета – http://www.uni-sofia.bg.

Подалите заявления за отменени кандидатстудентски изпити ще бъдат обезщетени чрез електронно генерирани поименни ваучери с левовата равностойност на заплатената такса. Електронните ваучери могат да се използват като средство за заплащане на такси за подаване на заявления за явяване на кандидатстудентски изпит или за подаване на документи в електронизираната система. Средствата от неизползваните електронни ваучери ще бъдат възстановени след края на кампанията.

Кандидат-студентите се регистрират за класиране в срок от 22 юни до 3 юли 2020 г. чрез електронизираната система на адрес: https://online.uni-sofia.bg с линк от главната страница на Университета – http://www.uni-sofia.bg.


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-слабият ректор на СУ. Да си подаде оставката!
56
1
 
2
 
! Отговори
гер б преди 1 месец
да се въведе и зелена карта за висшо!
55
4
 
6
 
! Отговори
ан преди 1 месец
такъв шок........без изпити
а знаете ли в по малките градчета какво преписване ще падне и как такива ще заемат места на кадърни деца ,които са учили но не им достига малко
защо затъвате още повече в калта
стига сте слущали шепа ***,които ще разрушат всичко и ще си отидат доволни ,че са направили нещо в този живот
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СУ си свали гащите пред всеобщата неграмотност!
53
1
 
5
 
! Отговори
ъъъ преди 1 месец
Е , да, абсолютна истина е, че 90 % от завършващите елитни специалности в СУ днес, преди 15-20 години не биха могли и да си помислят за каквато и да е специалност там, ине само там, с изключение, може би, на някои педагогически специалности. Но, ако трябва да сме честни, зазубрянето на "правилните" теми по история и литература, беше гаранция единствено за това, че бъдещият студент е трудолюбив и упорит, а родителите му - платежоспособни, защото въпросните уроци/теми съвсем не бяха евтини.
52
0
 
0
 
! Отговори
СУ П. Волов преди 1 месец
Всички СУ смениха правилата.
51
2
 
1
 
! Отговори
СТАРО и ПАТИЛО преди 1 месец
До До 334 (№ 25)
Върнахте ме в далечната 1969 година. .. 100% точен коментар !
50
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, СУ падна доста ниско, защото вече няма кой да се записва. Еми това е господа, очакват ви поколения неграмотници, завършили висше образование. Язък за онези, които влизахме с подготовки, частни учители и помагала.
49
3
 
12
 
! Отговори
456 преди 1 месец
Няма лошо,обаче след приема с матура да има качествено образование.Да го направят като в чужбина:без влачене на изпити с години,не си ли вземеш изпита по някой предмет да нямаш повече право да учиш тази специалност/като в Германия/.Нека да приемат 200,да завършат 20,ама кадърни.
48
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Лол

Унгарска филология може да се научи и в езиковите. Те и без това филологиите не учат почти нищо ново във ВУЗ в сравнение с езиковите.
47
3
 
22
 
! Отговори
Лол преди 1 месец
Не виждам пречка да приемат с лична карта. Все пак някой може да не си вземе матурите, а да иска да учи унгарска филология. Може и томбола с награди да организират, по егн и печелиш специалност :)
46
3
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 месец
Поема за Ирина
Ирина богинята една за всички времена.
Ирина "звездите" си ги нареди други пък ги разреди. Тя уредите взе да ползва, за да подреди всичките звезди и планетите ги натовари други пък ги разтовари, за да уреди всичките беди на планетата Земя.
Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията ,военните ,полицията, медиците ,институции и граждани. Трето поколение репресиран. Град София (2014).
45
3
 
9
 
! Отговори
Прдупреждение преди 1 месец
Ако те мързи да си вземеш дипломата, просто не минавай край университета. Минеш ли, вече си записан.
44
6
 
5
 
! Отговори
f преди 1 месец
Половината даскали и лекари разчитат само на невидимите слушалки, включително навлизащи и навътре в ушите, с взети дипломи чрез невидими слушалки и за нищо не стават.Защо тогава им се плаща и какви са тия държавни харчове?

По училищата повечето даскали насърчават зубренето и учениците с невидими слушалки и с пари.Това образование на нищо не прилича!


Дори и кларитромицин да прави някакви миниатюрни временни щети по сърцето,ривотрилът регенерира сърцето и го лекува,да умре човек от коронавирус?
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До билка

И при тях е същото. Без изпит и като не знае, запретва ръкави и учи за да настигне другите. Отделен въпрос е че икономиката след 2000 г. не се оправи и не върви и след 2010 г. и няма добри заплати а и работни места за всички вишисти и просто всичко губи смисъл или трябва да емигрира и да се потурчи в чужбина.
42
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И ти ли, СУ?
Като студент в този университет мислех, че няма да ми паднат толкова в очите. Не съм ядосан, просто разочарован.
41
4
 
17
 
! Отговори
Lan преди 1 месец
Леле...страх да те хване от новите висшисти...
40
5
 
8
 
! Отговори
билка преди 1 месец
а най-търсените филологии?? влизаше се с изпит по английски, положен в СУ (или по съответния език), който е много по-труден от матурата. късметлии са сега !
39
3
 
26
 
! Отговори
Истината боли преди 1 месец
Може и без изпит.
То и без това висшето в българия е загуба на ВРЕМЕ, ПАРИ и НЕРВИ !
1. Ще работите не това, което сте учили, защото ще осъзнаете, че бизнеса няма нужда от вашата измислена специалност.
2. Ще осъзнаете, че бизнеса не го интересува дипломата и оценките, а стажа и контактите.
3. Ще ви се иска да си построите машина на времето, за да си върнете изгубените години, пари и здраве.
Личен опит !
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смяяяях!