СУ смени правилата, приема с матурата и в специалност "Право"

Изпити ще има само по биология, химия и математика
Обновена: 18 май 2020 10:36 | 18 май 2020 10:36, Камелия Цветанова
60
СУ смени правилата, приема с матурата и в специалност "Право"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще признава оценките от държавен зрелостен изпит като конкурсни за кандидатстване в 116 от общо 118 бакалавърски програми. Това е решението на Академичния съвет, който одобри промени в Правилника за приемане на студенти.

Още по темата

Ще има кандидатстудентски изпити по биология и химия за специалностите „Медицина“ и „Фармация“ и по математика ІІ за специалностите във Факултета по математика и информатика, Физическия факултет и Стопанския факултет.

С оценките от изпитите по биология и химия кандидат-студентите ще могат да кандидатстват и за специалности в Биологическия факултет, Факултета по химия и фармация и Физическия факултет.

Кандидатстването в специалност „Право“ ще се осъществява с оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература и общия успех от дипломата за средно образование.

Кандидатстудентските изпитите ще се проведат както следва:
- Химия – от 9.00 часа на 14 юни 2020 г.;
- Биология – от 9.00 часа на 20 юни 2020 г;
- Математика II – от 9.00 часа на 21 юни 2020 г.

Кандидат-студентите, които до този момент не са подали заявления за явяване на изпит, могат да се регистрират в срок до 10 юни 2020 г. единствено чрез електронизирана система на адрес: https://online.uni-sofia.bg с линк от главната страница на Университета – http://www.uni-sofia.bg.

Подалите заявления за отменени кандидатстудентски изпити ще бъдат обезщетени чрез електронно генерирани поименни ваучери с левовата равностойност на заплатената такса. Електронните ваучери могат да се използват като средство за заплащане на такси за подаване на заявления за явяване на кандидатстудентски изпит или за подаване на документи в електронизираната система. Средствата от неизползваните електронни ваучери ще бъдат възстановени след края на кампанията.

Кандидат-студентите се регистрират за класиране в срок от 22 юни до 3 юли 2020 г. чрез електронизираната система на адрес: https://online.uni-sofia.bg с линк от главната страница на Университета – http://www.uni-sofia.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-слабият ректор на СУ. Да си подаде оставката!
51
1
 
4
 
! Отговори
гер б преди 3 години
да се въведе и зелена карта за висшо!
50
4
 
6
 
! Отговори
ан преди 3 години
такъв шок........без изпитиа знаете ли в по малките градчета какво преписване ще падне и как такива ще заемат места на кадърни деца ,които са учили но не им достига малкозащо затъвате още повече в калтастига сте слущали шепа ***,които ще разрушат всичко и ще си отидат доволни ,че са направили нещо в този живот
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СУ си свали гащите пред всеобщата неграмотност!
48
1
 
7
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Е , да, абсолютна истина е, че 90 % от завършващите елитни специалности в СУ днес, преди 15-20 години не биха могли и да си помислят за каквато и да е специалност там, ине само там, с изключение, може би, на някои педагогически специалности. Но, ако трябва да сме честни, зазубрянето на "правилните" теми по история и литература, беше гаранция единствено за това, че бъдещият студент е трудолюбив и упорит, а родителите му - платежоспособни, защото въпросните уроци/теми съвсем не бяха евтини.
47
0
 
0
 
! Отговори
СУ П. Волов преди 3 години
Всички СУ смениха правилата.
46
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, СУ падна доста ниско, защото вече няма кой да се записва. Еми това е господа, очакват ви поколения неграмотници, завършили висше образование. Язък за онези, които влизахме с подготовки, частни учители и помагала.
45
3
 
14
 
! Отговори
456 преди 3 години
Няма лошо,обаче след приема с матура да има качествено образование.Да го направят като в чужбина:без влачене на изпити с години,не си ли вземеш изпита по някой предмет да нямаш повече право да учиш тази специалност/като в Германия/.Нека да приемат 200,да завършат 20,ама кадърни.
44
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЛолУнгарска филология може да се научи и в езиковите. Те и без това филологиите не учат почти нищо ново във ВУЗ в сравнение с езиковите.
43
3
 
24
 
! Отговори
Лол преди 3 години
Не виждам пречка да приемат с лична карта. Все пак някой може да не си вземе матурите, а да иска да учи унгарска филология. Може и томбола с награди да организират, по егн и печелиш специалност :)
42
3
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 години
Поема за ИринаИрина богинята една за всички времена. Ирина "звездите" си ги нареди други пък ги разреди. Тя уредите взе да ползва, за да подреди всичките звезди и планетите ги натовари други пък ги разтовари, за да уреди всичките беди на планетата Земя.Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията ,военните ,полицията, медиците ,институции и граждани. Трето поколение репресиран. Град София (2014).
41
3
 
10
 
! Отговори
Прдупреждение преди 3 години
Ако те мързи да си вземеш дипломата, просто не минавай край университета. Минеш ли, вече си записан.
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До билкаИ при тях е същото. Без изпит и като не знае, запретва ръкави и учи за да настигне другите. Отделен въпрос е че икономиката след 2000 г. не се оправи и не върви и след 2010 г. и няма добри заплати а и работни места за всички вишисти и просто всичко губи смисъл или трябва да емигрира и да се потурчи в чужбина.
39
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ти ли, СУ?Като студент в този университет мислех, че няма да ми паднат толкова в очите. Не съм ядосан, просто разочарован.
38
4
 
20
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Леле...страх да те хване от новите висшисти...
37
5
 
8
 
! Отговори
билка преди 3 години
а най-търсените филологии?? влизаше се с изпит по английски, положен в СУ (или по съответния език), който е много по-труден от матурата. късметлии са сега !
36
3
 
30
 
! Отговори
Истината боли преди 3 години
Може и без изпит.То и без това висшето в българия е загуба на ВРЕМЕ, ПАРИ и НЕРВИ !1. Ще работите не това, което сте учили, защото ще осъзнаете, че бизнеса няма нужда от вашата измислена специалност.2. Ще осъзнаете, че бизнеса не го интересува дипломата и оценките, а стажа и контактите.3. Ще ви се иска да си построите машина на времето, за да си върнете изгубените години, пари и здраве.Личен опит !
35
4
 
17
 
! Отговори
6 преди 3 години
Има ли някой , който да иска висше образование и да не може да го получи !?Всичко стана пълна порнография в образованието -"чел не чел -фел "!
34
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 30 г. ченгета, *** и комсомолски секретари докара СУ до сегашната ситуация. Алма Матер вече е един регионален университет, в който студентите са влезли за да получат диплома за ВИШО, а не да натрупат знания и умения!
33
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срам и позор за СУ. От догодина който изпие две бири на екс се приема веднага.