Срив по математика на НВО: Средно 36,33 точки изкарали 7-класниците

Трима седмокласници имат 100 точки и по двата предмета
Обновена: 1 юли 2020 13:25 | 1 юли 2020 12:58, Анисия Иванова
161
Срив по математика на НВО: Средно 36,33 точки изкарали 7-класниците
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Едва 36,33 точки средно по математика са изкарали 7-класниците от НВО. При резултатите по БЕЛ представянето е около средното ниво - изкарали са 51,06 точки от 100 възможни, съобщиха от МОН на пресконференция за резултатите от матурите.

Общият извод на МОН е, че сравнено с миналата година - по БЕЛ седмокласниците са изкарали средно 2 точки надолу, а по математика 3 точки повече.

"Остават много ниските резултати по математика", призна министър Красимир Вълчев. Голям процент ученици имат трудности и са демотивирани по предмета. По думите му резултатите по математика са "тревожно ниски".

Има трима седмокласници с по 100 точки и по двата предмета, а 20 ученици са с 0 и по математика, и по БЕЛ.

С максимален брой точки по БЕЛ са 8 ученици, а 349 - имат максимален брой от 100 точки по математика.

При матурата по БЕЛ учениците са се затруднили най-много с въпросите, които изискват извличане на информация от текст. Част от седмокласниците показват и недобри резултати при овладяване на книжовно-езиковите норми.

Учениците се затрудняват да определят части на изречението и частите на речта, оцениха още на пресконференцията. По отношение на преразказа - седмокласниците успяват да преразкажат текста, изграждат го като цялост, но не винаги подробно и последователно. Общият извод е, че децата малко четат книги и се затрудняват да разберат какво се иска от тях.

По математика голям процент от учениците са приели, че литрите гориво са равни на изминалия път в една от задачите. Положително е, че все повече от тях са решавали и задачите с отворен отговор.

По региони традиционно водещи са училищата в София, Смолян и Варна, а в края на графиката се нареждат Сливен и Монтана, посочиха още от МОН.

Националното външно оценяване беше проведено след онлайн обучение заради епидемията от коронавирус.

На изпита по БЕЛ са се явили 56 822 ученика, а по математика – 56 767.

Училищата с най-високи резултати по БЕЛ са МГ „Д-р Петър Берон“ - Варна (90.43 т.), МГ „Акад. К. Попов“ - Пловдив (90.11), ЧОУ „Света София“ (89.23), СМГ (88.46), ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ - Бургас (86.16).

Първите 5 по резултати по математика са МГ „Петър Берон“ (96.45), ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ (95.34), ПМГ (95.21), СМГ (94.46), МГ „Акад. К. Попов“ (92.26).

Трите деца с пълен брой точки на изпитите са от областите Бургас, Плевен и Варна, съобщи заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
9
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Чалга, дрога, анаболи, алкохол, видеоигри.... после се чудят защо децата са им ***. Но нищо, нито е проблем, нито е изненада. А и все някой трябва да ни мие колите и да ни носи пицата, нали?Пък ако са съвсем *** - може да станат журналисти!
73
1
 
7
 
! Отговори
Бойко до 74 преди 3 години
Математиката е важна, за да мога като ви наема на работа да ми поливате магнолиите и да ми вадите картофите да можете да ги и преброите. Разбра ли племе? Вашият вожд ви го казва!
72
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затриваме се без математика, не може така. Сигурно искат и програмисти да станат, ама и там без мислене което се развива с математиката трудно ще станат.
71
0
 
2
 
! Отговори
До 71 преди 3 години
Отговор на задачата. Питай Божков.
70
1
 
9
 
! Отговори
До факт преди 3 години
Така е. Аз намразих математиката заради учителката си по математика. Тя беше изгонена от друго училище и беше спечелила дело в съда да е учителка. Решаваше само решената задача в учебника. Любимките и бяха 3 фръцливи наркоманки. Като уж ги ,,изпитваше" им диктуваше направо решението на задачата. Накрая я изгониха или съкратиха и от моето училище. Вече бях завършила, но си казах: Дано поне на следващите ученици се падне по-добър учител, за да не намразят предмета заради учителя.
69
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Задача за седмокласниците (със звездичка):* Колко е спечелил Румен Радев, за да направи снимките с дрона от шкафчето на Баце?
68
1
 
6
 
! Отговори
Гринч преди 3 години
С тоя министър толкова. Абе, откъде ги копаят тия некадърници? Един министър читав няма
67
0
 
3
 
! Отговори
Плейметка до Питагор преди 3 години
Не драги!! Всичко е само силикон, за да мога с чужди пари да пазарувам в МОЛ.
66
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да миеш чинии или почистваш хотелски стаи не ти трябва никаква математика.
65
3
 
8
 
! Отговори
Питагор преди 3 години
Всичко е математика, човече, вибрации, съотношения, без математика няма музика, няма звук, няма слово
64
0
 
12
 
! Отговори
Лично мнение преди 3 години
А нашите мутри като имат хотели и гонят персонала си там, що мислите , че могат да ги решат тия задачи? В България само изискват и учиш, ама накрая ако си беден, забрави да се реализираш. Нима депутатите могат да смятат? Дайте на Бойко да ги реши задачите и той няма да може.
63
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка на образователния министър и на всички в инспектората които имат отношение към обучението по математика и пълна реформа на системата е лечението. Така наречения изпит е само метод да се оправдаят "златните" школи който имат задачите предварително. От години е така и всички си мълчат но пък на който му се играе в този цирк да играе, ние не участваме
62
4
 
19
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Математиката като наука е много по-сложна от българския. Ако нямате късмет да попаднете на добър учител, който да обяснява задачите, едва ли ще ви стане любим предмет. Хуманитарните науки и езиците са много по-лесни за усвояване. Не всеки има пространствено мислене и става за математик. Децата са различни. Едни са музикални, други рисуват, трети учат езици. Има деца, които повече харесват биология, история, география. Каква е тая мания да се учи само математика? Само за бизнеса ли да мислим?
61
0
 
5
 
! Отговори
до 61 преди 3 години
А тия незрели джанки, бъдещи сливи, знаят ли по какво държат изпит?
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако вие не отидете при евроатлантизма, той ще дойде при вас.Иначе, браво ! Готови сме за светлото евроатлантическо бъдеще !
59
0
 
0
 
! Отговори
до 57 преди 3 години
Национално външно оценяване!
58
5
 
10
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Последните години се раждат по около 40 000/50 000 деца, половината познайте от кой етнос. Прибавете факта, че от тях ще има отпаднали. Но и да ги върнат, каква част от тях ще са мотивирани? И какъв ще процента на резултатите от външното оценяване? А колко ще добутат до 12 клас? А колко ще се дипломират със средно? А кой ще работи след това? А пенсиите ви, кой ще ги заработи, на вас, тези които сега сте млади? Ще закриваме ли държавата, а? :)
57
3
 
6
 
! Отговори
Споделено преди 3 години
Ако са дали много сложни задачи, защо се учудвате. Преди години като аз ходих след 7 клас на изпит и по математика( по него време беше избираемо между български и математика), на последната задача не й разбрах условието. После се оказа, че самата задача по начало условието й е било сгрешено и май никой не е успял да я реши. Другите задачи си ги реших, но харесвам литература, където имах 5 на изпита и си влязох с литература.
56
1
 
7
 
! Отговори
Иван преди 3 години
В HBO ясно а в Netflix как е ?
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво е НВО? Чувал съм за такава те телевизия, това ли е и защо държат изпит?