В пандемията: До 15 ученици в клас, другите пред компютъра

Без занималня за първолаците, за да са по-малко
Обновена: 11 авг 2020 12:46 | 11 авг 2020 08:56, Камелия Цветанова
171
В пандемията: До 15 ученици в клас, другите пред компютъра
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в интервю за "Телеграф Медиа" Асен Алексанров, директор на 51 СУ и председател на Сдружението на директорите.

Още по темата
"Пак ще има камера, свързана с компютъра. Учителят ще е пред екрана, но камерата трябва да бъде насочена към дъската, за да може детето да вижда преподавателят и да слуша какво говори. Ако има въпроси, ги задава. После си пише домашните и се подготвя за следващия урок“, обясни той.

Обсъжда се и отмяна на кабинетна система за големите.

Според Александров трябва да се смени системата, защото засега идеята е, ако някое дете от паралелка се зарази, само тя да бъде карантинирана, не всички.

"При кабинетната система учениците ходеха в отделните стаи в зависимост от предмета, който имаха. Сега ще е обратното – учениците ще седят в стаята, а учителите ще се местят. Трябва и да направим график за излизане след всеки час на въздух, за да можем да отваряме прозорци, за да проветряваме и да дезинфекцираме. Може да има блокове. Например ученикът да седи 70 минути в клас, после да излиза за 15 минути навън, в които се проветрява класната стая. Ще направим отделни графици за отделните класове“, посочи той.

Междучасията пък няма да са по едно и също време за всички.

"Могат да излизат 3-4 паралелки от 9 до 9.15, други от 9.15 до 9. 30 и т.н. за да има достатъчно място, където да играят. Всяка паралелки може да си има своя част в двора. За моето училище съм го измислил", разясни Александров.

Голямо междучасие няма да има. Ще има три-четири междучасия по 15 минути.

А първолаците няма да имат занималня, защото класовете ще бъдат разделени.

"В моето училище има четири първи класа. Разделям ги на две групи и стават 8 групи. Тези 8 групи са в училище само присъствено. Учителите от занималнята поемат единия поток, а класните ръководители другия. При този вариант обаче няма да има занималня следобеда. Докато сме в извънредна епидемична обстановка, разбира се. Когато класовете станат цели, ще я върнем. Иначе не можем да намерим друга възможност. Нямаме друг избор, освен по-малкото зло в тази ситуация.

Другото, което можем да предложим на родителите, е първата седмица 13 деца от първи клас да са присъствено в училище като по-големите, а следобед да са на занималнята. През това време другите трябва да са вкъщи на дистанционно обучение. Защото, за да се спази социалната дистанция вариантът е да са наполовина. Родителите трябва да избират или една седмица дистанционно и присъствено или изцяло присъствено, но без целодневно обучение", обясни училищният директор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ученика от 9 клас.Тази година изведох два 12класа. Към 10тина човека ходиха на матура по англ.език. Всички изкараха.Е,имаше и по-ниски резултати- 4.30 , най-високият беше 5.89.Който учи в у-ще, ще учи и при дистанционното обучение. Как ги готвех ли? Изпращах материали, те ги работеха, пишеха есета, които после обсъждахме на вайбъра или по телефона- по всяко време . На всеки отбелязвах грешките, коментирахме ги, после пак пращах нови упражнения. Отделно те "решаваха" -техен израз, матури.
132
4
 
4
 
! Отговори
НЕ ТЕ РАЗБИРАТ БЕ преди 3 години
До АЛОУ, СИНДИКАТИТЕАко на 1 учител му остават 5 месеца до пенсия, той няма да се пенсионира по ранното, защото изпуска благинката от 100-150 лева, защото не е навършил календарните години.Но ако се приеме, че може за 3х12 - 5 = 31 месеца да се получи тази благинка пропорционално, то доста ще се замисли!
131
3
 
7
 
! Отговори
ОХ преди 3 години
АЗ НЕ МОГА ДА ЗАБРАВЯ ОНЕЗИ СНИМКИ!
130
2
 
3
 
! Отговори
сори, тяма как преди 3 години
да стане за чосовете по практика
129
5
 
9
 
! Отговори
АЛОУ, СИНДИКАТИТЕ преди 3 години
ДАЙТЕ НА УЧИТЕЛИТЕ ПРЕД ПЕНСИЯ - ПРОПОРЦИОНАЛНИЯ ДЯЛ ОТ УЧ. ПЕНСИОНЕН ФОНДИ ТЕ САМИ ЩЕ НАПУСНАТ.ЩЕ ДОЙДАТ МЛАДИТЕ, НО НЕЗАСТРАШЕНИ ОТ .............. СМЪРТ!!!
128
1
 
19
 
! Отговори
akvamarin007 преди 3 години
В различните възрасти трябва да е организиран учебния процес по различен начин- за началното, основно и средно образование. Съвсем различно е обучението на 8-9 години и в гимназиален етап на 17-18-19 години. Особено различно е в средните училища по изкуства, езиковите гимназии, професионалните училища. По много от предметите има или специализирани учебници или няма такива. Преподаването на учителя, обясненията , показването е много важно в процеса на обучение.
127
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви са тези излагации бе?Да предлагаш нещо без да знаеш дали е общо приложимо!
126
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До akvamarin007УЧИТЕЛИТЕ кучета ги яли ....
125
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АМИ АКО БОЛНИТЕ СА В ПРИСЪСТВЕНАТА ПОЛОВИНА НА КЛАСА ТОГАВА???
124
4
 
20
 
! Отговори
akvamarin007 преди 3 години
Никой не пише , а какво се случва с учителите и никой не е загрижен за тях, все едно те не присъстват в образователния процес, грижа ли го е някой изобщо за тях ? Имам пред вид риска от заразата. В гимназиален етап един учител влиза в 13,14,15 различни класа. И като има зараза в един от класовете какво става - затваря се класа , а учителя продължава да носи заразата в другите класове , както и вкъщи.
123
2
 
9
 
! Отговори
ЛЕЛЕ преди 3 години
Хайде сега да не се пишат неизвинени отсъствия ...Ако родител е решил да не пуска детето си на училище - да няма САНКЦИИ!!!
122
1
 
16
 
! Отговори
Една преди 3 години
Подвеждате с тая статия. Това не е решението, а ПРЕДЛОЖЕНИЕТО само на този директор. официалното решение на министерството е да се почне редовно просъствено и само в случай на ковид да касът да минава дистанцконно за една седмица. Не лъжете хората, че и без това са изервени. Срам сте за журналситиката и за историята на Днес.бг
121
11
 
11
 
! Отговори
Един преди 3 години
Защо си мислите, че сега всички деца са навън? Има доста семейства, които спазват препоръките на лекарите за дистнция и децата им не са постоянно по площадките и да се прегръщат с другите. Спокойно, нищо им няма! по време на епидемия каква социализация търсите? Ако досега не сте възпитали детето си как да общува, за какво сте родители? Проблемът е, че за вас няма никаква опасност и епидемия и всичко е лъжа. Само се огледайте по света какво става.Едва ли, обаче ще се осъзнаете. да видим есента...
120
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Училището не е важно. Важно е за ресторантьорите и хотелиерите да има пари.
119
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абсолютно съм съгласен със 120абсолютни малоумницикато правило децата са безсимптомни преносители, по този начин ще пламне цяла България, родители, баби, дядовци...хубавата новина е, че след още две години без туризъм и наполовина работеща икономика ще фалираме
118
0
 
15
 
! Отговори
Един преди 3 години
До АнонименВ дискотека та се ходи по желание, а училището е задължително, мила!
117
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали ще са 15 или 30 все тая. Малоyмници.
116
0
 
8
 
! Отговори
по 1000лв. отгоре преди 3 години
за повторение на първа линия
115
6
 
12
 
! Отговори
УРА преди 3 години
удвояват заплатите на учителите - ще преподават едно и също два пъти - в клас и пред в къщи 15/15 ученика
114
6
 
26
 
! Отговори
1 преди 3 години
А заплатите на родителите ? кой ще се занимава с децата Тази есен май ще има родителски протести