На 15 септември само първолаците в двора на училището

За тях дистанционната форма на обучение не била приложима
76
На 15 септември само първолаците в двора на училището
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тържества в дворовете на училищата на 15 септември ще има само за първокласниците. Останалите ученици няма да бъдат поканени, за да няма струпвания в ситуация на коронавирус. Това е засега вариантът за старт на учебната година, обсъден от работна група в министерството на образованието.

Още по темата
“Няма как да забраниш на родителите, на бабите и дядовците на първолак да го изпратят при прекрачването на училищния праг, обикновено идват и много роднини и гости. Затова ще ограничим останалите деца”, каза за “24 часа” директорът на столичното 119-о СУ “Акад. Михаил Арнаудов” Диян Стаматов.

Според просветните експерти именно за 1-и клас социализацията е от изключително значение. А и на тази възраст дистанционната форма не е приложима, това ще обрече випуска на тотална неграмотност. За да е максимално безопасно физическото присъствие, най-лесно би било децата от 1-и клас да се разделят на две.

Едната група ще се поема от основния учител на класа, другата - от педагога, който води занималнята, ще учат едновременно, но в различни помещения. Така ще се получат групи от по 11-12 деца.

Министерството на образованието и науката предвижда учебната година да започне във всички училища в страната присъствено при спазване на дистанция, дезинфекция и ползване на предпазни средства.

В случай на заразен учител или ученик ще се следват указанията на здравните инспекции, като не се предвижда
затваряне на цялото училище, а само карантина за отделен клас, съобщиха от МОН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
26
 
! Отговори
7 преди 3 години
Нито ще носят маски,нито ще спазват дистанция.Да неговорим за хигиената по училищата !След две седмици като стартират и ще се поразболеят,ще настане хаос и пак ще ги затворят.Що за хора са в това министерство?Май на тях им липсва образование и иновативно мислене.
11
3
 
19
 
! Отговори
Човек преди 3 години
Красимире, това да ходи човек в дискотека си е негов личен избор. Не всички ходят на такива места и се съобразяват с препоръкити на лекарите. Докато училището е задължително и не са дали все още алтернативен вариант. Има голяма разлика..
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сега очаквайте де що ученик се разболее, да е от коронавирус, просто други вируси вече няма
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дайте някоя сериозна новина за коронавируса стига с тез глупости, искам като отворя страницата и всички новини да са за коронавируса моля..
8
0
 
31
 
! Отговори
Яни преди 3 години
То ще има много случаи като се съберат,и от различни класове и накрая пак ще затворят цялото училище.И ще го отнесат директорите и учителите,че не са спазили препоръките.Със сигурност ще има много заведени дела от родители,ако детето им бъде заразено там!Питам кое малко дете ще носи маска в училище и как учителите ще преподават и издържат цял ден с маски?
7
0
 
10
 
! Отговори
Човек преди 3 години
Белята...
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 15 Септември може ли и няколко учителки поне? А директорката? А чистачките на училището или за всичко първи клас ще се грижи?
5
5
 
25
 
! Отговори
Човек преди 3 години
След 5- 10 октомври ще се види резултата от вкарването на учениците в стаите и неспазването на никакви мерки по стара българска традиция. И друго- ромите ще спрат децата си веднага щом се разболее някой в училището. Те сега го правят и при грипната епидемия. Много българи ще направят същото. След 10 октомври няма да е възможно да се учи в клас. Защо обаче е нужно да го правим след като е станала целята? Цяло лято министерството дреме и не измисли други варианти и не се подготви.
4
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С и без образование все тая всички на портокали и ягоди.
3
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А миналогодишните първокласници са много грамотни сигурно, като трябваше от януари до края на учебната година да учат онлайн. Да не забравяме, че преди корната имаше цели две грипни ваканции! А преди тях зимна! Пък второкласниците, те нямат нужда нито от социализация, нито от обучение.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Няма как да забраниш...." Сериозно ли? Толкова ли разпищолена нация сме станали, че няма как?
1
9
 
34
 
! Отговори
Красимир преди 3 години
В дискотеките по 500 човека, а на училище не може?