Присъствено или виртуално ще учат децата от 15 септември?

Част от родителите и преподавателите имат сериозни притеснения
14 авг 2020 14:33, Ния Христова
30
Присъствено или виртуално ще учат децата от 15 септември?
Снимка: БГНЕС

Новата учебна година ще започне при засилени противоепидемични мерки, но част от учителите и родителите имат притеснения, че училището остава рисково място и е по-добре да се продължи с онлайн часовете. Това стана ясно от дискусията в ефира на bTV с участието на Мариана Евтимова - майка на 2 деца, председателят на синдикат "Образование" в КТ "Подкрепа" Юлиян Петров и учителя и образователен експерт Петър Велков. 

До този момент 1500 родители са подписали искането да се запази възможността за обучение от вкъщи. "Ние не сме за изцяло онлайн обучение, искаме децата на хората, които се притесняват, да могат да учат онлайн", каза Евтимова. 
 
Тя даде пример с първолаците, които все още не могат да се пазят и за тях представлява трудност да стоят непрекъснато с маска. 
 
"Никой родител не е виновен, че децата му имат придружаващи заболявания. Никой родител не е виновен, че в семейството му има хора, които са изключително рискови. Ние лишаваме тези деца от достъп до качествено образование, като не даваме възможност на родителите за избор на дистанционна форма, която е много по-качествена от възможността, която единствена се дава в момента - за самостоятелна форма на обучение", коментира Велков. 
 
Евтимова коментира, че според нея самостоятелната форма е "изхвърляне на детето, оставяне на родителите сами да се оправят с него", докато онлайн то ще се чувства като част от класа. 
 
Юлиян Петров обясни, че от направените анкети се разбира, че съществува "един немлък страх" и у учителите да влязът и да преподават редовно. Той подчерта и че "в начален етап дистанционното обучение никак не е препоръчително по куп причини - Австрия и Дания започват присъствено". 
 
Той изтъкна, че до началото на учебната година ще бъдат приети два комплекса от мерки на МОН и МЗ. "Нека не лишаваме децата от качествено образование - едно не дотам обмислено и в рамките на страха взето решение от родителите лишава детето от нещо много важно", коментира още той. 
 
На сайта peticiq.com е създадена петиция "За провеждане на онлайн учебна година във време на пандемия", където всеки родител може да упражни правото си да избира формата на обучение за своето дете. 
 
Организаторите на петицията изтъкват, че в условията на пандемия от непознат вирус най-правилното е обучението да продължи в онлайн формат. Те изтъкват разбирането за трудностите при онлайн обучението поради липсата на технически средства, както и невъзможността на родителите да си останат вкъщи, но въпреки това животът и здравето на децата, родителите, учителите, както и на близките им, трябва да е главен приоритет за всички. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля не си правете експерименти със учителите с нас и нашите деца!Полагаме големи усилия да ги научим да спазват дистанция но те все пак са деца.Направете солидни застраховки на децата.Защото ако се случи нещо на родителите на децата кой ще се грижи за тях.Ами учителите!Вие изобщо мислите ли разумно.Дистанцйоното обучение в момента е най удачно за всички и по безопасно.Пак казвам нека само първи клас влезе в класните стаи на малки групи на тях ще им е най трудно.
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Би трябвало да се помисли малко повече и за учителите и за родителите на дечицата!има и по възрастни учители и родители.Как мислите като се натръшкат децата,учителите и родителите какво ще правим!То възрастните не могат да пазят дистанция та какво да кажем за децата .Аз съм за дистанционното обучение!Нека пуснат първи клас да хванат основата ако трябва да ги разделят на групи че на тях ще им е най трудно.Ако пуснат всички малки и големи няма как да се опазят ще стане бум!
24
0
 
6
 
! Отговори
6 преди 3 години
Този Велков да е чувал какво е учебен процес ? Не е нито присъствие , нито таблетаджийство , а нещо много по-сложно и трудно .И за който преди повече от 400-тин години великият чешки педагог от Бохемското братство написа "Велика дидактика " и положи основите на педагогическите науки !Те това разбира се не го знаят , както и фалшивите синдикати !Учениците намаляха двойно и тройно за 30 години -значи базата може да поеме класове до 12 ученика плюс хигиенните условия и ето ти присъствен учебен про
23
2
 
8
 
! Отговори
Ива преди 3 години
Те това искат да се натръшкат,да пробват може пък тяхното отро4е да не го хване ,това е *** мислене на някои.Що за у4илище ще бъде това да ходят със страх.Нека дадем възможност ,които желаят да останат на онлайн обу4ение.
22
4
 
13
 
! Отговори
Анита преди 3 години
Вси4ки, които желаят да у4ат онлайн да им се даде възможност,а тези,които искат да ходят присъствено.Помислете колко годишни са у4ителите.Дори и да се пропусне една у4ебна година,здравето е на първо място.Кой ще поеме отговорност за моето дете,министърът ще брои колко са заразените,не това няма да позволя за моите деца!
21
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В училището на моето дете онлайн обучението по нищо не отстъпваше на присъственото. Имаха си часовете, домашните, учителите веднага се приспособиха. Ако ти се учи- учиш, ако не...По е интересно какво ще стане ако се изпоразболеят учителите, че както са кът? И какво се оплакват за социалният живот на децата - те не се спряха да се събират по градинки и молове.
20
4
 
3
 
! Отговори
До Bon преди 3 години
До BonМоже да се гръмнеш...
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Присъствено или виртуално ще учат децата от 15 септември?Като знам как учат и какво учат 90% от днешните ученици няма никакво значение дали ще учат присъствено или виртуално. Резултатът ще е един и същ, пълна профанизация.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей , ти си *** бе! САМО заплатите на учителите не са увеличени.Как ги говориш тия глупости!??Чак януари можело да дадат 18 % , които тогава ще станат 10% и ще ги дадат не януари, а март!!
17
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как виртоално...за тия училища. Милярди се похарчиха ,на мач може ,на училище не може ,а същото време се увеличават заплати на учителите,
16
6
 
7
 
! Отговори
1214 преди 3 години
Престанете с тъпотиите *** скапани, ми нали половината от тия имат братче или сестриче в детска градина и ква е разликата, никаква. Няма за какво да стоят децата вкъщи особени тия до 4 ти клас!
15
16
 
9
 
! Отговори
циникЪ преди 3 години
Редовно му е майката! Хем децата са щастливи и за тях е безопасно! Хем ще поизмрат старите *** - несменяеми директори, даскалици с памперси, експерти по на 70 години( щото са незаменими). Тъкмо ще се отворят работни места в задаващата се криза и ще се спестят пари от пенсии и болнични...Все плюсове!
14
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква е тази дивотия да се продължава с онлайн обучението??? Децата имат нужда от нормален живот, нормално образование, социални контакти. Който го е страх да си държи децата в къщи и да ги възпитава в параноя и изолация, той си знае, но да остави останалите намира. Защо не се направи петиция на родителите, които искат децата им да са присъствено в училищата - гласувалите ще бъдат стотици хиляди. Както виждаме другата е събрала 1500 гласа, това колко точно представително ви се вижда!
13
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е затворете ги и ги оковете с вериги комунисти такива!Пууу....
12
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама разбира се, нека само в къщи си стоим! Мнения много! Какво се случва с децата в началните класове, които няма как да стоят сами в къщи докато родителите им са на работа? Лесно е да се каже "Хоум офис", но има много хора, при които това няма как да стане! Всички останали грипове по- малко опасни ли бяха? Защо не се затворихме всички тогава? ОК, ще е добре за деца с лабилно здраве да има вариант, но пак трябва да има кой да си стои в къщи за да ги гледа!
11
0
 
3
 
! Отговори
??? преди 3 години
До Анонимен 1Ко речи..."?
10
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До BonПречи им. Бртовчед ми е по една две петици на година, всичко друго е само шест, но от както ги накараха, да си сдят вкъщи, вдигна 4 килограма, отказва да излиза, не си говори с никой и само си зяпа телефона, а ученето му омръзнало. Ако ставаше така, щяхме да им връчим ще в детската градина букварчето и те самички, щяха да стават професори ...
9
3
 
25
 
! Отговори
988 преди 3 години
Синдикатът не е медицински орган и няма моралното право да дава препоръки.Синдикатът има друга роля и по-добре да изпълнява нея, отколкото да се занимава с несвойствени неща.Рискът от присъственото обучение е твърде голям при съществуващата епидемиологична обстановка.Вижте опита на другите държави.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
30 минутен час!
7
5
 
28
 
! Отговори
Bon преди 3 години
И друго, като се разболее дете мислете ли, че някой ще ви плаща тестовете на цялото семейство и за капак работещите родители ще карат карантината с не платена отпуска. Мислете ли, че в тази *** някой ще ви поеме нещо?