Връщат военното обучение в училищата по нова програма на МОН и МО

С тренажори и симулатори ще бъдат оборудвани 20 училища
27 яну 2021 07:04, Елка Василева
247
Връщат военното обучение в училищата по нова програма на МОН и МО
Снимка: архив, БГНЕС

Учениците ще придобиват първонaчални знания и умения по военна подготовка, ще учат какви са различните видове военни средства и правилата на общуване във военните структури. Това ще се случи в училищата, които се включат в новата Национална програма за изследване на историческото минало на Българската армия и тържествено отбелязване на Деня на храбростта и Българската армия - 6 май, на образователното министерство, която ще се изпълнява съвместно с Министерството на отбраната.

След проведените обучения от учениците се очаква още да са усвоили основните начини и способи за ориентиране в местност, да могат да оказват първа медицинска помощ, да са развили лидерски умения и тези за работа в екип.

От Министерството на отбраната ще организират и национален форум за обучение и за представяне на добри практики на ученици на тема: „Запознаване на учениците с военното дело и със славното историческо минало на Българската армия и споделяне на добри практики”. В него ще се включат 33 отбора от всички области в страната - по 10 участници, включително ръководител, пише „Монитор“.

От образователното министерство пък се очаква да организира занимания за ученици от 8-и до 10-и клас в 2000 школа. Дейностите трябва да помогнат за засилване на интереса на учениците към историята и постиженията на Българската армия. Като част от заниманията си по програмата те могат да се грижат за войнишки паметник или паметник, посветен на конкретни личности от историческото минало на Българската армия или пък да провеждат интервюта с наследници на участници във войните за национално обединение.

За 2021-ва са предвидени още две нови национални програми освен военната. Втората е насочена към професионално образование и обучение. По един от модулите й в минимум 20 училища, предоставящи професионална подготовка, учебните и производствените бази ще бъдат модернизирани.

Кабинетите по практика ще бъдат обзавеждани с демонстрационни макети, тренажори, симулатори, включително и мобилни модули и съоръжения. По националната програма за училищата ще бъдат осигурени и транспортни средства за провеждане на практики в реална работна среда. Целта е на над 1000 ученици от професионални гимназии и средни училища да бъде предоставена качествена професионална подготовка в реални предприятия, което пък да улесни реализацията им на пазара на труда.

Последната нова национална програма ще бъде насочена към рехабилитацията на учителите. Образователният министър Красимир Вълчев вече обясни, че тя ще бори бърнаут синдрома сред педагозите. Благодарение програмата у учителите ще се създават умения за справяне с хроничния стрес в работата им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука 100% от коментиращите са бездетни мърл ьовци, които нямат деца, защото не им става ахахах
58
10
 
2
 
! Отговори
Точката преди 3 години
Задължителна военна служба за нищоправците. Пенсионерите нямат работа по цял ден, нищо не произвеждат, а са държавен разход. Поне да служат на държавата и народа си под формата на перманентна военна служба.
57
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Народ, който не храни своя армия,скоро ще храни чужда." - Наполеон Бонапард
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне да ги научат като ходят във една редица а не да се блъскат като животни с хората докато вървят по улицата.То е ясно че войници не могат да бъдат.Половината са *** а другата инвалиди.
55
0
 
9
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 3 години
Ние от най-големия Исторически парк в света до Варна организираме военни обучения в село Неофит Рилски - стрелба с глок 17 и автомат Калашников АК-47. Всичко е безплатно, заповядайте на човек се полагат по 150 патрона!
54
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами работите са сериозни. Американчетата ни искат (не само нас - готвят и румънци, поляци, прибалтика) за пушечно месо срещу рушначетата. Ако не вярвате - ей къде е украйна, идете, поразгледайте ... ... та така ... американците няма да мирясат, докато не я видят раша-та надробена, поне на още 20 парчета и навсякъде да седи по един навални да ги управлява .. или докато им свърши пушечното, с което да бият рушнячетата.Готови ли сте, сърцата блъскат ли в гърдите, ще ги шляпаме ли ***?
53
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво!
52
3
 
7
 
! Отговори
не е истина преди 3 години
А часовете по военно ,бяха също една рядка простотия която никой не приемаше на сериозно,и само се гаврехме с тъпите военни *** дето с минималния с мозъки речник се опитваха да преподават някви безумия.
51
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е пародия.Ще усвоят едни пари,ще отчетат една дейност и накрая ефект нула!Ами щом ще се връщаме да върнат и бригадите тогава бе!Хем ще ги учат на трудови навици,хем помощ за икономиката,хем по някой лев ще си изкарат децата!
50
0
 
15
 
! Отговори
София преди 3 години
Шкембе Воевода искам да го видя как бяга сутрин, примерно 1км за тонус, преди да е седнал да ми обяснява за военно обучение и прочее отживелици.
49
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки който си мисли, че казармата прави мъже и патриоти явно не е служил, а е слушал само разкази от алкохолиците на пейката пред блока.
48
1
 
7
 
! Отговори
123 преди 3 години
Почва усвояването.
47
4
 
14
 
! Отговори
не е истина преди 3 години
Който е станал мъж в казармата бе???Вие изтрещяхте ли,изобщо мислите ли с тия кухи гербаджийски тикви!Две пропиляни години,в които *** комплексирани със зелени чорапи се гаврят с теб и с достойнството ти...а,*** то пък вие нямате такова.Всеки се чудеше как да скатае тая простотия казармата..абе изобщо кво ли обяснявам,вие избирате мутра да ви управлява,на мошенници доносници на дс викатр патриоти ...кво ли се чудя..
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 59А Сузи ти ли си *** мацо?
45
4
 
5
 
! Отговори
МЕЧ преди 3 години
Най малко 300ученика съм обучил по време на ВПО !И сега като се срещнем ме питат защо няма ВПО!Сега и да го въведат отново няма да е същото защото "МАТЕРИАЛА" е с доста лошо качество!!!
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаКазармата няма нищо общо с патриотизъм и темподобни глупости. Служил съм знам.
43
1
 
4
 
! Отговори
потрес,пореден преди 3 години
Вие не сте добре бе
42
3
 
11
 
! Отговори
Сори преди 3 години
Зада има ефективно военно обучение трябват мъже, а като виждам какви са учениците такива няма.
41
2
 
7
 
! Отговори
. преди 3 години
Ибтересно как ще се съчетава с обучението по педерастии , лезбизъм и перверзно-сексуални науки , сега шефа на света е 70 годишен пефофил , дето души косите на малки момиченца и си слага министри ***. Ще ги учат ли как се печели война с пръчки и камъни или ще им покажат един от петте танка :D
40
1
 
5
 
! Отговори
Вие не сте уред бе преди 3 години
Хахааа поредната голяяяяяма простотия на тези много ама мноооого глупави ***.