Училищата не можели да останат затворени за година и половина

170 000 ученици и 30 000 учители влизат в час утре
Обновена: 3 фев 2021 11:28 | 3 фев 2021 09:07, Камелия Цветанова
84
Училищата не можели да останат затворени за година и половина
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според просветния министър Красимир  Вълчев е нормално родителите да са притеснени от връщането в клас на своите деца в класните стаи от утре.

Още по темата

„Вирусът е вирулентен, той не отслабва. Но не можем да затворим образователната система и обществения живот за следващата година, година и половина, колкото се смята, че ще продължи пандемията. Затова сме дали възможност за най-предпазливите родители да оставят децата си вкъщи на дистанционно обучение”, коментира той пред Нова тв.

По думите му в много училища е създадена чудесна система за обхващането на всички деца в учебния процес независимо дали са в клас или вкъщи.

170 000 ученици и 30 000 учители влизат в час утре, каза още министър Вълчев. От 4 седмици вече над половин души са в образователната система в началния етап на обучение. 1,1 млн. са всички ученици и учители, ако тръгнат заедно.

Всички прозорци ще се отварят в междучасията, големите ученици ще носят маски и в час, обясни образователният министър. Закупени са около 9000 въздухопречистватели на въздуха.
Има една сдържаност при някои учители за ваксинация, но когато повече хора се ваксинират и процентът на учителите ще нарастне, каза Красимир Вълчев. Според него всички видове ваксини спасяват по 5 млн. души годишно.

Учителите са една представителна извадка на обществото, няма как да е различно, смята министърът. Самият той ще се ваксинира, когато му дойде редът.

Вече дадохме възможност на училищата да изберат дали да удължат учебната година, проблемът е, че юли вече е много топло и е отпускарски месец, каза Вълчев. 1-и и 4-и клас на практика не били учили по-малко от предходни години и няма загуби от обучението в електронна среда.

Началото на учебната година на 15 септември е записано в закона, но аз като министър не възнамерявам да предложа такава промяна, обясни образователният министър по повод информации, че новата учебна година може да почне на 10 септември.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
9
 
! Отговори
1-н преди 3 години
Къде са ви ваксините ве?
50
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е те не са затворени, работят си, само че онлайн. Къв му е проблема на тоя? Жена му няма да обеднее, щото учебници се купуват и при онлайн обучението. Кво иска повече?
49
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да има външни оценявания. Не само с матури, но за всеки клас, да се види колко малко знаят децата. Наскоро остро разговарях с един преподавател, който е спрял да дава домашни, откакто децата са минали онлайн. Онемях, като разбрах и го разбрах, защото имахме 70 % успеваемост. И това се случи в допълнителната подготовка, която се заплаща. Та си представям успеваемостта на децата в държавните училища като цяло.
48
1
 
9
 
! Отговори
Сенко преди 3 години
До 57То в нашите университети двойки и тройки почти не пишат. Всичко куцо и сакато завършва, за да има пълен брой от семестри и да плаща такси. На Запад почти всеки със средно образование може да се запише в университет, но в по-трудните специалности единици завършват - например медицина, инженерство, физика и тн.Но искам да попитам г-н Учитилити, след като година и половина без училище не може (нещо с което съм съгласен), защо се жертват цели сектори от икономиката?
47
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Външни оценявания за нашата действителност са задължителни, защото в училищата масово се пишат оценки по симпатии и познанства с родители. Затова много от отличниците като отидат в университетите и започнат да носят двойки и тройки родителите им припадат.
46
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз също съм за проветряването,но всяко междучасие децата стоят на течение,защото отварят прозорци,врати и прозорците в коридора.
45
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата не са виновни в нищо.МОН експериментира върху тях не само с ковид 19.Още преди това децата вече бяха превърнати в лабораторни мишки с налудничеви програми,външни оценявания и тн.МОН е мафия!
44
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата не са виновни, ,но със ония нещастници от МОН заслужават да бъдат изтребени.
43
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На този Демон колко му плащат да разпространява вируса? До сега имаха толкова време да изградят платформа за онлайн обучение и да се адаптират, а те само си дрънкат и дрънкат глупостите си.
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
разбра се че ваксини нема да има и сега е в ход втора фаза на масовото зарязяване, който оцелее ще раказва
41
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София отново е в червената зона, но от утре присъствено!
40
0
 
0
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и почитания госпожице Натали. Адмирации за позицията Ви дпрямо децата.
39
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На зомбиидио.тите децата са им трън в очите. Те нямат деца и мразят всичко и всички.
38
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужас,чумата се завръща.Хора,не разбрахте ли,че училището е котилото на заразата.Безумието продължава! Децата трябва незабавно да се изтребят!!
37
14
 
8
 
! Отговори
Натали преди 3 години
Като не можете да ги озаптите да си стоят вкъщи и да учат онлайн, поне ги научете да слагат маски и да спазват няколко елементарни противоепидемиологични мерки.И аз не искам да съм по 15 часа на ден с маска, ама съм. И в банята ходя с две маски и даже вече не се храня и не пия вода. Ползвам и по две дамски превръзки за двете си инимни места.
36
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужас,чумата се завръща.Хора,не разбрахте ли,че училището е котилото на заразата.Безумието продължава!
35
14
 
9
 
! Отговори
Натали преди 3 години
Като не можете да ги озаптите да си стоят вкъщи и да учат онлайн, поне ги научете да слагат маски и да спазват няколко елементарни противоепидемиологични мерки.И аз не искам да съм по 15 часа на ден с маска, ама съм.
34
4
 
13
 
! Отговори
гост преди 3 години
До Бай ПешоЩе ме прощавате, но в моят роден град след година на "пандемия" се оказа, че още Януари месец е имало две жени починали от прословутият Ковид. Значи тоя така "страшен" грип е бил в България още края на 2019-началото на 2020 година. Тогава не ви трепераха гащите и не параноясвахте, че видиш ли край умираш! Напълниха ви главите и промиха мозъците на част от народа, защото някой на световно ниво реши да маниполира света! Та си поставете си ваксина като треперите толкова и мирясайте!
33
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми не могат, те децата не спират да растат и да имат нужда от развитие доде възрастните само се развяват в нарушение на всяко правило навънка по бели ***...... Чудно как училищата са такъв голям проблем, инак мрънкаме 'що не били отворени молове и ресторанти.... Явно е по-важно да се грижим за онова там долу, отколкото за онова там горе (доколкото го има).... ***, Ганьоооооо, ***.....
32
3
 
9
 
! Отговори
До ватман преди 3 години
Ватмане, положението е такова, че скоро без теб ще може, но без нас, пиещите кафе пред лаптопа вкъщи, няма да може.