Училищата не можели да останат затворени за година и половина

170 000 ученици и 30 000 учители влизат в час утре
Обновена: 3 фев 2021 11:28 | 3 фев 2021 09:07, Камелия Цветанова
84
Училищата не можели да останат затворени за година и половина
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според просветния министър Красимир  Вълчев е нормално родителите да са притеснени от връщането в клас на своите деца в класните стаи от утре.

Още по темата

„Вирусът е вирулентен, той не отслабва. Но не можем да затворим образователната система и обществения живот за следващата година, година и половина, колкото се смята, че ще продължи пандемията. Затова сме дали възможност за най-предпазливите родители да оставят децата си вкъщи на дистанционно обучение”, коментира той пред Нова тв.

По думите му в много училища е създадена чудесна система за обхващането на всички деца в учебния процес независимо дали са в клас или вкъщи.

170 000 ученици и 30 000 учители влизат в час утре, каза още министър Вълчев. От 4 седмици вече над половин души са в образователната система в началния етап на обучение. 1,1 млн. са всички ученици и учители, ако тръгнат заедно.

Всички прозорци ще се отварят в междучасията, големите ученици ще носят маски и в час, обясни образователният министър. Закупени са около 9000 въздухопречистватели на въздуха.
Има една сдържаност при някои учители за ваксинация, но когато повече хора се ваксинират и процентът на учителите ще нарастне, каза Красимир Вълчев. Според него всички видове ваксини спасяват по 5 млн. души годишно.

Учителите са една представителна извадка на обществото, няма как да е различно, смята министърът. Самият той ще се ваксинира, когато му дойде редът.

Вече дадохме възможност на училищата да изберат дали да удължат учебната година, проблемът е, че юли вече е много топло и е отпускарски месец, каза Вълчев. 1-и и 4-и клас на практика не били учили по-малко от предходни години и няма загуби от обучението в електронна среда.

Началото на учебната година на 15 септември е записано в закона, но аз като министър не възнамерявам да предложа такава промяна, обясни образователният министър по повод информации, че новата учебна година може да почне на 10 септември.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
7
 
7
 
! Отговори
Ватман преди 3 години
Да, карам трамвая понякога с кафенце в ръка, но не го карам онлайн от къщи. А умниците и по-точно тарикатите като тебе, които имитират някаква работа, но реално НИЩО не правят, никой не е длъжен да търпи.
30
5
 
14
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Ще видим кокаинов вампир дали не може, до скоро дрънкаше как училищата били най стерилната среда и други алабализми..
29
11
 
18
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
Калинке, мерките са само в канцеларията ти. Проблема е, че ти намаляха приходите покрай училищата, защото големите са затворени. А ти понеже си една малка нищо неможеща Калинка, те е страх за службицата ти, и правиш всичко това което БиБи-тко каже. На твоята глава, лежи смъртта на поне 100 учителя. Нещо да кажеш? Или не те интересува, важното е да вали в чекмеджето. Образованието отдавна е само и едниствено касичка, за обиране парите на родителите. То не са частни уроци, то не е чудо.
28
11
 
17
 
! Отговори
Ричи Алибегов преди 3 години
Колкото и да се упражняваме в празнословие истината е, че нито Ковид е чак толкова заразен, нито пък толкова тежък като симптоми, колкото обществото ни се превърна в заложник на проваленото здравеопазване в България. Болни лекари, лекари, които открито отказват да работят в Ковид отделенията, повсеместно бездушие и безчовечност, измами с тестове за точене на здравната каса, болни хора умиращи по линейки, пейки и стъпала на болниците, злоупотреби с експериментални лекарство и т.н
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали за онлайн обучението щяхте да осигурите условия за всеки? Е как пък не го измислиха за една година, по дупките май са си бъркали...
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30прав си - върнете и дискутеките и кръчмите, за да могат учениците да ходят да се забавляват, не да ходят да се събират по градинките и изоставените сгради
25
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е! Дистанционното може да е решение за мец/два,но да лишиш подрастващите и бъдещето (в тяхно лице) от нормите им на развитие,социалната им среда и образованието им с години би било пагубно.Пандемията от К19 не е достатъчно аргументирана за затварянето на толкова мащабни бизнеси,сфери и дейности.Съболезнования към близките на починалите!Спор няма-отне животи,но си мисля,че с малко повече дисциплина,съвест и отговорност човечеството може да се справи и без ограничения .
24
22
 
12
 
! Отговори
м,да преди 3 години
Всички ученици в час! Стига сте ги тормозили!
23
5
 
18
 
! Отговори
Може ли преди 3 години
Този човек да си намери някаква друга работа? Крайно време е.
22
27
 
19
 
! Отговори
Ватман преди 3 години
Ако някой даскал го е страх от корона и не иска да се връща на работа, или да се ваксинира или да подава предизвестие за напускане. Така като гледам много от тях хем ги е страх от короната, хем ги е страх и от ваксината. Като те е страх от мечки, недей да ходиш в гората. Учил си за да работиш с хора, а не да се изтягаш в къщи на дивана с кафенце в ръка, пък заплатката да си върви.
21
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отворени или затворени - все сте недоволни. Все мрънкате. Разединението прави силата.
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пишете им по една шестица на всички. Те и без туй са неграмотни отличници. Всичкото човек -висшист с диплома.
19
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не ме еня за учениците, мойто пешлеме и онлайн може да завърши, най ме е еня да отворят кръчмите и дискутекити
18
13
 
24
 
! Отговори
Мозък в болничен преди 3 години
Да, за това пак случаите скочиха, откакто пуснаха училища и градини. Не разбраха, че децата трябва да си стоят по къщите и това е.
17
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Садистът от Банкя иска разрастване на пандемията, за да подплаши хората да не отидат до урните. Чиновниците, милиционерите и блондините от гетото ще отидат обаче под строй, ако ще с 40 градуса температура да са. Всичко се прави умишлено , герб 5 пари не дават за децата.
16
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този защо още не е осъден от роднините на загиналите учители, заедно с Менгеле, пардон Мангъров, Чорбанов и прочие?
15
7
 
12
 
! Отговори
Чико от Порто Рико преди 3 години
Борбата с ковид доби безумни размери, власти и лекари изпаднаха във фашизоидни уклони в преследване на целта, без да ги е еня за вредите, които нанасят в дългосрочен план. Има поколенчески конфликт в световен мащаб- възрастните се подплашиха яко, и са готови на всякаква мерзост, да стъпват по главите на внуците си /метафорично казано/ за да поживеят още малко.
14
1
 
20
 
! Отговори
до 12 преди 3 години
И какво от това? Аз завърших 12 клас на 20 години ( една година се наложи да повторя поради дълъг престой в чужбина и съответно невъзможност да присъствам редовно ) и какво от това? Станах студент веднага в СУ по първо желание на първо класиране!
13
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога не забравяйте как ни обясняваха, че ще затворим за две седмици, най-много месец, за да се ограничи заразата и тя ще отмине до лятото на 2020. Сега говорят как щяла да продължи до края на 2022 и как не можели да затворят училищата за повече от година и половина, въпреки че трябвало.От началото на коронавируса, хората живеещи в крайна бедност са се увеличили със 124 МИЛИОНА - не заради пандемията, а заради мерките.Фалшива пандемия!
12
3
 
18
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Отворени-затворени,все тая.Отидете в произволен клас и питайте за думата "ракитак",да речем?Но и една диктовка на цяла страница ,да направят,те пак ще са с една дузина грешки.Можемд а се обзалагаме за бройката само.Думите ги пишат дори грешно.Те всъшност,никъде не пишат извън училище!!!