От всяка възраст може да започне обучението по програмиране

Необходим е колкото талант, толкова и работа
5 фев 2021 23:55, Анисия Иванова
78
От всяка възраст може да започне обучението по програмиране
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има ли човек способността да разсъждава алгоритмично, да рабира формалния език и да го използва, той може да започне обучение по програмиране от всяка възраст. Колкото по-рано започне обаче, толкова по-напред ще стигне. Това заяви проф. Красимир Манев, преподавател по информатика, в интервю за репортера Велина Велинова, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

Манев отбеляза, че децата, с които започва да работи, са около четвърти-пети клас.

“За човек, който се интересува и има съответната математическа нагласа, е възможно да започне да учи език за програмиране, с който работят професионалисти, още от четвърти клас”, даде за пример професорът.

По думите на госта обучението на деца с визуални редактори може да започне още от първи клас.

“Има частни школи, които записват хора във всяка възраст. Може човек да се запише по-късно и вероятно някои хора успяват”. Манев разказа за свои възпитаници, които работят в големи технологични гиганти, включително Google и Microsoft. Той посочи, че трудът има водеща роля.

"Необходим е колкото талант, толкова и работа", убеден е гостъ.

Реномето на българските програмисти в световен мащаб е много високо и ние трябва да продължим да работим, за да е такова, заяви още той.

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами хайде младо и старо, куцо и сакато да стават програмисти, а кой ще ви засее, прибере и опече хляба няма значение.
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може, ама на кого е нужно.,.Трябва и др.професии да има...лекари, учители...че да има къде прословутите програмисти да се лекуват и да си пращат децата. Ениуей като изчезнат пчелите и станем обречени на глад, всички ще сме опрашвачи и ще спрат нета..
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някога(през 80те) системата беше втори клас(7-8 години) начало с бейсик и лого, към 7-8 клас се минаваше на Паскал и С, но повечето бяха чопкали асемблер дотогава сами. Имаше си кръжоци към пионерски домове и ТНТМ.Миналите това обучение всъщност са много напред в момента независимо на какъв език пишат. Просто няма база за сравнение с това да нямаш идея защо 1мб обект не е баш хубаво да го предаваш 1000 пъти на методи целия или защо ОРМ забавя базата има-няма 1000 пъти, ако минеш 10000 записа
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
16За С++ си прав. ANSI C, обаче, е точно базата. В момента сигурно 90% от хората не знаят какво е указател, управление на паметта и т.н. Накрая пишат просто приложение за график 1 година, дето ще е 1гб инсталация и ще иска поне 500мб памет. А всъщност е проект за 2 дни, 10К код и 1мб памет. С и досег с асемблер за опознаване на начина на работа на хардуера са задължителни.Липсата на базови знания какво е компютър води до трагични резултати.
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
25Прав си за C. Все пак няма друг език, който отдолу да не се свежда до него, т.е. енджинът му да е написан на С. Има един малък проблем. Сайт на С се пише и дебъгва има-няма 100 пъти по-трудно и бавно от такъв на специализиран език като PHP, бизнес приложение на java(за десктоп) или .net и php(web).Фирмите търсят бързо и евтино решение с лесни за намиране кадри. С няма шанс за 90% от пазара. Прекалено усложнява и оскъпява.
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 9Най-важното е да имаш правилния подход и мозък в главата. Толкова 35 льоьовци с 15 години стаж има, дето уж са писали код през цялото време, а като видиш какви простотии пишат и ти иде да ги зачаткаш с компютъра по главата.
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2Децата програмират, а щом за теб са глупости, значи са по-добри от теж.
16
4
 
13
 
! Отговори
до 16 преди 3 години
C++ е за сериозните програмисти и за сериозните приложения. Или иначе казано за хората и професионалистите които знаят какво правят. Няма нещо което да не може да бъде написано чрез C++ и да работи перфектно със минимални ресурси. Ако щете дори и страхотни уебсайтове могат да се правят които работят в пъти по добре и по бързо от HTML5. Ама трябва акъл за тая работа....И понеже акъла няма, затова сега са измисли десетки по лесни и опростени езици за простолюдието и за децата да си играят.
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От всяка възраст 5 -ти клас 2-ри срок даже може!Не е прекалено стар човек в 5-ти клас.Е това казва тоя.Къде ги намират такива бе?
14
0
 
10
 
! Отговори
До 16 преди 3 години
C/++ морално остарели?Системни приложения и драйвъри на какво да ги пишем? На Python ли ? :)
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8Ъм ... това с къв едитор са работели? Щото Vim -ката може се сетне да си сейфа всичко през 5 сек ... поне от 95-а насам.
12
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ако почнеш със C++ това е най добрата основа и после можеш да научиш всеки друг език."Ко? Не! Това е млрално остарял език, прекалено сложен и вербозен, дори за простите неща, да не казвам, че е и обектно ориентиран ....
11
6
 
19
 
! Отговори
Ед преди 3 години
Да станеме всички програмисти. Кому са нужни лекари, учители, физици, писатели, музиканти. Сега сериозно, ако на едно дете му е интересно програмирането, то добре, нека се занимава, нека е обучено. Но с колко болни амбиции на превъртели родители съм св сблъскал не е истина просто! Моя Жорко учи за програмист (Жорко е на 9 примерно), ама Жорко горкия, нито го харесва това нито нищо. И Жорко под надзора на мама орлица влиза на пазара на труда след години и е неадекватен.Та така!
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Kingdom nwНикой преподавател не може да те научи на програмиране и "формалния" език, просто са пенсии и не са в час :)) Тях може да ги хакнеш без да разберат, все пак знаят само Уиндоус, един вид са неуки :))
9
0
 
2
 
! Отговори
Г.Т. преди 3 години
До Анонимен 11И си прав, и не си си! Вече има толкова много "асемблиращи" и търсещи грешки в кода програими (разбира се разработени от някой с малко виждане в глават), че мисленето малко изостана!
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва ти подредена, абстрактна и логическа мисъл. На много малко хора се отдава да бъдат наистина добри програмисти. Доста хора могат да нашляпат някаква що-годе работеща програма, много малко могат да я напишат така, че да сведат до минимум логическите грешки, да бъде подредено и лесно за поддържане.
7
2
 
9
 
! Отговори
Г.Т. преди 3 години
Сега си спомних, когато въведоха часовете по информатика и ги сляха с тези по математиката! Правец 8-ца и Каратека на 8 инчов флопи диск :), а даскалката на катедрата си четеше книжка!Първата ми игра на компютър! (далечната 1995-та)
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да ви кажа, програмирането не е толкова въпрос на учене а е въпрос на практика.Трябва само една добра основа и да придобиеш правилния начин на мислене да можеш да решаваш сложни логически проблеми. Останалото го научаваш в движение. Всеки език си има документация и ако нещо не ти е ясно можеш да го провериш веднага как става.Но най важното е практиката. Не само да четеш как се прави. А да го правиш всеки ден. Трябва постоянно да пишеш код. Не пишеш ли код няма да станеш програмист.
5
1
 
21
 
! Отговори
Г.Т. преди 3 години
Урок по информатика в МЕИ-то. Часът приключва.Преподователят:- Такааа, всички приключваме! - дръпва шалтера на компютрите.Студентите:- Ама не сме си записали работата!Преподавателят (със снизхождение) вдига шалтера:- Е, добре, записвайте...
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки може да се научи на основните неща колкото за обща култура и да знае какво представлява програмирането. И реално не струва нищо освен да отделяш по 1 час на ден в продължение на няколко месеца. В нета огромен обем безплатни ресурси, и отворен код.Ако почнеш със C++ това е най добрата основа и после можеш да научиш всеки друг език. Но това да знаеш основните неща далеч не е достатъчно да станеш веднага професионален програмист и да изкарваш пари в някоя фирма.