В училище: Само 9 на 10 000 деца са заразени, под карантина над 3000

Кастрева: Матурите остават, годината няма да се удължава
12 мар 2021 08:28,
90
В училище: Само 9 на 10 000 деца са заразени, под карантина над 3000
Снимка: БГНЕС

От края на февруари и най-вече в началото на март се наблюдава драстично повишение при случаите на карантинирани ученици. Това съобщи пред БНТ Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образование в София.

"Когато децата 1-4 клас се върнаха на училище, под 400 бяха положителните или контактни случаи. В края на февруари те бяха 1400, тоест с 1000 повече, но от 1 март рязко се покачват, средно с по около 100 на ден", обясни Кастрева.

Над 3000 през вчерашния ден са карантинирани, но повечето от тях са просто контактни. Само 9 на 10 000 деца са положителни, допълни тя.

Още по темата

Идентично е нарастването на броя на заразените учителите. Имаме 35% ваксинирани учители, заяви Кастрева.

"Директорът на РЗИ - София издаде заповед за прекратяване на присъственото обучение от 5 до 12 клас. Ние няма как да не се съобразим с разпоредбата на министерство на здравеопазването, защото водещо е здравето", категорична е Кастрева.

Относно това дали се предвижда отмяна на матурите, Кастрева заяви, че по думите на министъра няма да има промяна, тъй като реално погледнато учениците не са преставали да учат, но при различни условия.

На този етап не се обсъжда и отпадането на части от учебното съдържание за изпитите.

"Според мен на този етап няма основание да се удължи учебната година", смята Кастрева.

Тя заяви още, че подкрепя автономните мерки, тъй като не може да се съпоставя ситуацията в училищата в различните области.

"Надявам се децата да бъдат отговорни и да знаят, че не могат да придобият знание, ако не положат усилия за това. Дано това да бъде техният урок", каза в заключение Кастрева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
13
 
! Отговори
До Чоко преди 3 години
Как протичат онлайн уроците не зависи само от учителите, а и от учениците. Ако малката ти дъщеря е в езикова гимназия /значи не е толкова малка/ и не си дава сметка, че чужд език се учи със собствени усилия, няма какво да коментираме повече. Попитай детето дали иска да учи чужд език - защото ако иска, ще го учи, а няма да вика сестра си за помощ само за да отбие номера и да изкара по-висока оценка, за радост на мама и тате.
65
5
 
9
 
! Отговори
До възмутения преди 3 години
родител - Драги майко / татко, нормално е родителите да учат децата си, въпросът е на какво ги учат? Като чета поста, не е на добро! След толкова много агресия ми се иска учителите да излязат в "неплатен" и да видим какъв ще е успехът на матурите. Ама ще трябва родителите да ги провеждат...
64
1
 
9
 
! Отговори
Престъпници преди 3 години
Дано КОВИДА ги убие тези псевдо експерти от образователни инспекторати. Матурите ТРЯБВА ДА ОТПАДНАТНяма нищо лошо от нулева учебна година за децата, които са нямали онлайн достъп или имат нужда от нормални учебни часове.
63
4
 
11
 
! Отговори
Плъх преди 3 години
Интересно къде ви бяха статистиките предишните зими ,когато имаше грипове сред децата ? Къде беше плешивия глашатай и доверените му клакьори ? Имам две деца и имам реален поглед над нещата. Години назад нямаше нищо. Преди две години започнаха с грипните ваканции - януари , февруари ...Около междусрочната ваканция...Явно са ни подготвяли поетапноНо тогава беше за седмица...И полека се появиха едни математици ...Леко и методично
62
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
90% от учителите не искат затваряне на училищата и детските градини. 10% са със заболявания, на възраст, и най-вече поддали се на паниката Ковид-19. Но....плюйте ги, плюйте. Само че, като отмине целият този цирк, ако обичате, не им поверявайте най-скъпото си. Намерете си алтернатива.Явно не заслужаваме Вашето доверие, уважаеми родители.
61
11
 
11
 
! Отговори
До 56 преди 3 години
Не ви прави чест да се оправдавате и да правите сравнения с обучение в други държави. В Бг са създадени достатъчно добри условия за ефективно онлайн обучение!! А дали децата ще слушат учителя или не, зависи от самият педагог, зависи колко сте се постарали да бъдете уважавани от децата!!
60
7
 
9
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Много добре знам как протичат и онлайн уроците. Децата до обяд са по пижами в леглата. Когато има тест, голямата се паркира до малката и й помага да го направи. Изведнъж успеха на малката скочи с близо единица по време на онлайн образованието. Т.е. изведнъж в домашни условия напредна неимоверно в науките. Проблема е в това, че е в езикова гимназия и въпреки шестиците, постигнати с помоща на сестра й, не може да върже две думи на чуждия език
59
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата дори и болни не ги изследват. Хванаха няколко реално болни, но без симптоми ходещи деца на училище само заради критично вече състояние на родителите. Ще пренесат заразата в семействата си и ще загубят близки. Няма да са осакатени образователно, но може да останат без някой близък.Ако това е родител, образованието им в дългосрочен план пак ще е под въпрос, заради финансовата страна на въпроса.
58
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-разумното в момента е да се разпуснат големите ученици за онлайн обучение до края на Април, а не само за две седмици и да се види това как ще се отрази на заболеваемостта. Не може да се бездейства и само да се отчитат нарастващите бройки болни и да се твърди, че всичко е по план и е нормално...
57
4
 
4
 
! Отговори
dmt преди 3 години
Значи на 100 000 са 0,9 деца - няма причини за паника
56
7
 
12
 
! Отговори
До "Драга даска преди 3 години
От поста личи на какво ги учат децата си такива като теб, 53. На първо място, липса на респект към училището и учителите. Е, как да им "грабнем вниманието", когато децата са облъчени от идеята, че училището няма стойност и учителите за нищо не стават?
55
7
 
13
 
! Отговори
До 53 преди 3 години
С удоволствие ще изляза всякакъв отпуск, госпожо, но не се намират заместници. Защо не заповядате пък вие, щом се чувствате компетентна? Насила няма как да налеем на умното ви дете, нали? Ако то само се пуска на камерата в часа и си чати, слуша музика и т.н. полезни занимания? Вие предлагате ли нещо по същество? Знаете ли какво дистанционно имат в EU? По email. Два-три пъти седмично.
54
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е, при тези големи заплати, учителите да провеждат КАЧЕСТВЕНО онлайн обучение!! Също часовете при големите ученици да бъдат по 40 мин., няма основателна причина да бъдат по-кратки, особено за гимназиите!! По малко общи приказки, повече работа очакваме от вас учителите!! Трябва да си заслужите големите заплати и трябва също по-голям контрол от страна на компетентните органи!
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи 9 от 10000 деца са с положителен тест при направени 9 теста на всеки 10000 деца. Така ли да разбирам новината?
52
18
 
8
 
! Отговори
До УЧИТЕЛКА преди 3 години
Ами, драга даскалко, те родителите така или иначе ги учат! Много добре знаем какво ви е онлайн "обучението", нищо не учат децата по този начин, вие в училище едвам им грабвате вниманието, а от разстояние ли е? Видя се на входините нива, вижда се и на елементарните матури. Неграмотни, неанализиращи, нечетящи деца. Като ще ги учат родителите - вие излизайте в неплатен!
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Училище ненужно,как глупаво стоиш.Вместо да помагаш ти само ни вредиш.От тебе тръгна чума из света.От тебе рухна също,вярата ми за света.
50
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до ЧокоЧоко , не търсИ логика в т.нар. министри и тям подобни придворни лакеи ! Тях ги интересува единствено СЛУШКАНЕТО и ГУШКАНЕТО !Там дето има първосигнални интереси , там логика няма !
49
0
 
6
 
! Отговори
право куме в очи преди 3 години
Браво , бай Пешо , това е горчивата истина !Дай Боже ,да има повече като теб да са я проумяли и да я споделят ! Не че разбралите я ще станат повече , защото стадото не ще да мисли , а и много от нас НЕ искат да я проумеят ! Защото така им отЪрва !
48
2
 
16
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Тези карантини на децата не ги разбирам изобщо. Пуснаха малката вкъщи под карантина. Но ние с жена ми и по-голямата й сестра сме на работа и съответно на училище. Схващате ли някаква логика тук. Аз не. Преди нова година изкарах средно тежко Ковит. Карантираха мен и жена ми обаче децата ги оставиха да ходят на училище или да излизат където си искат с приятели. На въпроса ми към представител на РЗИ ми беше отговорено, че децата не ги интересуват.
47
1
 
7
 
! Отговори
Abe преди 3 години
До Анонимен 46Не е трудно много лесно е,първо ти трябва сертификат номер QR след това просто само трябва към него да свържат живота ни,Биометрия и няма мърдане.Просто още никои не го осъзнава.

Спонсорирани публикации