В училище: Само 9 на 10 000 деца са заразени, под карантина над 3000

Кастрева: Матурите остават, годината няма да се удължава
12 мар 2021 08:28,
90
В училище: Само 9 на 10 000 деца са заразени, под карантина над 3000
Снимка: БГНЕС

От края на февруари и най-вече в началото на март се наблюдава драстично повишение при случаите на карантинирани ученици. Това съобщи пред БНТ Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образование в София.

"Когато децата 1-4 клас се върнаха на училище, под 400 бяха положителните или контактни случаи. В края на февруари те бяха 1400, тоест с 1000 повече, но от 1 март рязко се покачват, средно с по около 100 на ден", обясни Кастрева.

Над 3000 през вчерашния ден са карантинирани, но повечето от тях са просто контактни. Само 9 на 10 000 деца са положителни, допълни тя.

Още по темата

Идентично е нарастването на броя на заразените учителите. Имаме 35% ваксинирани учители, заяви Кастрева.

"Директорът на РЗИ - София издаде заповед за прекратяване на присъственото обучение от 5 до 12 клас. Ние няма как да не се съобразим с разпоредбата на министерство на здравеопазването, защото водещо е здравето", категорична е Кастрева.

Относно това дали се предвижда отмяна на матурите, Кастрева заяви, че по думите на министъра няма да има промяна, тъй като реално погледнато учениците не са преставали да учат, но при различни условия.

На този етап не се обсъжда и отпадането на части от учебното съдържание за изпитите.

"Според мен на този етап няма основание да се удължи учебната година", смята Кастрева.

Тя заяви още, че подкрепя автономните мерки, тъй като не може да се съпоставя ситуацията в училищата в различните области.

"Надявам се децата да бъдат отговорни и да знаят, че не могат да придобият знание, ако не положат усилия за това. Дано това да бъде техният урок", каза в заключение Кастрева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
15
 
! Отговори
Защо смотахте преди 3 години
вчерашното интервю на проф. Петров, директор на МБАЛ "Св. Мина" в Пловдив? Изчезна от главната страница на сайта само 2 часа след публикуването! Дали не е, защото човекът в прав текст каза, че в този момент присъственото обучение е грешка? И че в моловете и ресторантите има повече пространство и възможност да се спазват мерки? Ами така е - човек избира дали да ходи на ресторант, фитнес или в мола, но на училище няма как да избира. Всичко, което не ви изнася, или го цензурирате, или го скривате!
45
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Abe"Не е за пътуване,ще ходим на тоалетна с смс.Когато ни кажат."Това е трудно осъществимо и слабо вероятно по принцип. Проблемите с пандемията в европейските държави до голяма степен се дължат именно на зачитането на човешките свободи, колкото и наивно да звучи това. Сертификатът е един вид компромис, за който продължават да водят спорове на различни нива. В редица азиатски държави подобни мерки въобще не подлежат на обсъждане. Личната свобода е нищо в сравнение с обществения интерес.
44
1
 
7
 
! Отговори
Abe преди 3 години
До Анонимен 35То е ясно,че без ваксина няма да стане но,замислял ли си се за след ваксината като ти дадът сертификата,за какво ще служи,и какво ти отнема,Не е за пътуване,ще ходим на тоалетна с смс.Когато ни кажат.
43
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано си отиде Герб от власта, та държавата да се успокои, и нещата да застанат на мястото си. Да се реорганизира народното здравеопазване и новия премиер да прояви мъжки характер по отношение на прогнилия БРЮКСЕЛ и у нас да се възцари разума. ГЕРБ са покорни БРЮКСЕЛСКИ СЛУГИ и трябва да си ходят.
42
2
 
10
 
! Отговори
до 38 преди 3 години
Никаква не е възможността, хора с Фаизър още нямат антитела,сега ще питаш кои Педиатърката през ден се тества.Ваксинираните сеят зараза,хитреците балнуват за зараза на опашката.В магазина нямаше ли опашки? децата не ходиха ли на даскало,на градини,по-градинки ?Неделя Ковида почива ли?Статистиките за неделни умрели са винаги до 10 пъти по малко.Много въпроси малко отговори,
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До "ужасения" Заболяваемостта изобщо не се смята по този начин, не се прави на математик. Тя е сумирана на 2 седмична база. Няма как просто да добавиш към нея отчетените еднократно положителни проби от 1 ден
40
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кастрева, ако мислиш по този начин, значи си кривиш душата. Учениците са много болни, не са 9 на 10000, а със сигурност са 90 на 1000. Разнасят заразата на всякъде из страната. Властта се страхува да запре учениците в къщи защото идват избори. Родителите са гласоподаватели. Това е единствената истина. И ти я знаеш. Но в края на март ще стане "олеле". През април щете, не щете, ще затворите и малките до 4 клас. Децата са безсимптомно болни и разнасят заразата. Това е истината.
39
5
 
20
 
! Отговори
Учителката преди 3 години
Стига с това "даскалите искат", каквато заповед е излязла - това правим, от нас нищо не зависи! В нашето училище половината ученици са болни и са в час. Учителите повечето при нас се ваксинираха, но някои са болни. Болните са от ваксинираните. Никой не иска никого да замества, учениците карат свободни часове. Не е вярно, че само 9! Пълно е! Защо не ги тествате? Скоро няма да има и дистанционно кой да води. Учете си ги сами като много плю.ете.
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 36"Науката винаги е в съгласие с очевидната логика"Не случайно използвах "очевидна", макар че логиката си е логика. Науката казва, че хората в края на инкубационния период на вирусно заболяване са опасни за околните. Това на пръв поглед не е логично, защото нямат симптоми. Логика има, ако познаваш особеностите в репродукцията на вирусите и връзката с клиничната картина. Но за неспециалист логиката не е "очевидна".
37
3
 
6
 
! Отговори
до Abe преди 3 години
1.Каква е възможността да са ви го лепнали докато сте чакали ваксинацията?2.От мойте познати с Астрата, всички имаха 2-3 дни неразположение.3.Най вероятно ако сте правили антигенен тест, би трябвало да е положителен - той тества дали има антитела, които ваксината провокира да се изработят.4.Ако PCR е положителен, тогава вече сте си заразен.
36
0
 
10
 
! Отговори
до32 преди 3 години
Слабоумни има сред всички възрастови групи, за съжаление. Не само сред пенсионерите. И да много неща идват от семейството. Останалото е личен избор.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е един от случаите, когато науката е в съгласие с очевидната логика.Науката винаги е в съгласие с очевидната логика. Инак говорим за религия.
34
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До AbeПознавам достатъчно ваксинирани поради естеството на работата ми. Нямам такива наблюдения. Няма и особена логика имунизираните да сеят зараза. Има и изследвания по въпроса. Това е един от случаите, когато науката е в съгласие с очевидната логика. Разберете, че няма да стене без ваксини. Ще бъде провалена не само тази, но и следващата учебна година.
33
6
 
4
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
9 на 10000 , са 90 на 100 000. Което е около 25% от всичката заболеваемост. Думата само въобще не е подходяща.
32
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Присъствено или онлайн - все са калпазани и не учат.
31
2
 
17
 
! Отговори
до 30 преди 3 години
Не са виновни пенсионерите. Само исках да напиша, че тези зелени коридори са за тях... да се пазят възрастните хора.. и да не се смесват потоците. Но на хората над 65 г. е позволено да обикалят цял ден по магазините. Дори снощи един си свали маската на опашката до касата, за да кихне.. вероятно да не си намокри маската. Както и да е! Тези хора не се пазят. Те не пазят и децата си. Всичко идва от семейството. В УЧИЛИЩЕ ИЛИ В ДГ КОЛКОТО И ДА СЕ ГОВОРИ-ВОДЕЩО Е ВЪЗПИТАНИЕТО ОТ СЕМЕЙСТВОТО.Факт.
30
10
 
5
 
! Отговори
Окастрев преди 3 години
Тая ми напомня Нинова. "Вирус нема, спокойно." И така докато вирусчето стигна до нея.
29
1
 
12
 
! Отговори
до26 преди 3 години
ае сега пенсионерите виновни. Това което е сигурно че и ти си бъдещ пенсионер. Така че внимавай как ще си постелеш.
28
1
 
9
 
! Отговори
Abe преди 3 години
До Анонимен 27Това е пример от моята рода,за комшиите ням да давам пример.ОТ ВАКСИНАТА Е бъди сигурен,може да пробваш.
27
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До AbeВируса ще е от ваксинираните когато върбите родят круши.

Спонсорирани публикации