В училище: Само 9 на 10 000 деца са заразени, под карантина над 3000

Кастрева: Матурите остават, годината няма да се удължава
12 мар 2021 08:28,
90
В училище: Само 9 на 10 000 деца са заразени, под карантина над 3000
Снимка: БГНЕС

От края на февруари и най-вече в началото на март се наблюдава драстично повишение при случаите на карантинирани ученици. Това съобщи пред БНТ Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образование в София.

"Когато децата 1-4 клас се върнаха на училище, под 400 бяха положителните или контактни случаи. В края на февруари те бяха 1400, тоест с 1000 повече, но от 1 март рязко се покачват, средно с по около 100 на ден", обясни Кастрева.

Над 3000 през вчерашния ден са карантинирани, но повечето от тях са просто контактни. Само 9 на 10 000 деца са положителни, допълни тя.

Още по темата

Идентично е нарастването на броя на заразените учителите. Имаме 35% ваксинирани учители, заяви Кастрева.

"Директорът на РЗИ - София издаде заповед за прекратяване на присъственото обучение от 5 до 12 клас. Ние няма как да не се съобразим с разпоредбата на министерство на здравеопазването, защото водещо е здравето", категорична е Кастрева.

Относно това дали се предвижда отмяна на матурите, Кастрева заяви, че по думите на министъра няма да има промяна, тъй като реално погледнато учениците не са преставали да учат, но при различни условия.

На този етап не се обсъжда и отпадането на части от учебното съдържание за изпитите.

"Според мен на този етап няма основание да се удължи учебната година", смята Кастрева.

Тя заяви още, че подкрепя автономните мерки, тъй като не може да се съпоставя ситуацията в училищата в различните области.

"Надявам се децата да бъдат отговорни и да знаят, че не могат да придобият знание, ако не положат усилия за това. Дано това да бъде техният урок", каза в заключение Кастрева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хората коментиращи "зелените коридори". Тези коридори са проформа. Пенсионерите обикалят по цял ден веригите. Така напрактика аз не мога сега да отида до магазина. Но вечер когато се прибирам след 18.30 или към 19 часа влизам в магазина и за мен почти никога няма нищо от посоченото в брошурките като промоционална цена. Дори една пърленка няма в Билла след 18.30ч. Ние работим и пълним хазната. За нас каквото остане вечер - това купуваме. Същото е с др. магазини.Вечер плодовете са с.капани.
25
2
 
23
 
! Отговори
Така преди 3 години
Учителите са напълнили болниците в малките градове.Проверете!Ама е удобно да се лъже. Откакто пуснахте децата в училище е това. Затварят детси градини и тишина. Карантинират дете,а брат му или сестра му в друг клас ходят на училище.Стига с тия половинчати мерки.Искате хората да мрът по домовете си ли?Засрамете се!Пак се прявите на луди!
24
6
 
16
 
! Отговори
Abe преди 3 години
Да децата са болни температура кашлят 10 дни и до там,без антибиотик и подобни.Повече ме притеснява нас.....ваксинирани даскали дето сеят зараза,в момента вируса е от ваксинираните,чичо ми се ваксинира и за 10 дни зарази,жената,снахата,синът,внучката братовчед му и жена му,синът в болница братовчед му днеска и тои,честита Астра Зенак.И наи интересното карат тежко
23
4
 
16
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Поредната манипулация. Всички вече разбраха че при децата това е хрема. Някой родители докато не го закъсат самите те, си ги пращат на училище, където "хремата" се предава нататък, докато стигне някой възрастен или болен роднина. Следват опити да се намери болница - обаче няма свободни места, и логично погребение. Кой оцелее оцелее.
22
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой, който е затворил училищата, не се е разминал със следващата вълна. Справка - Чехия, Гърция и много други. Стига сте обвинявали училищата, просто фактите казват друго.
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бай ПешоКогато им предлагаха на учителите да се ваксинират, имаше ваксини. След това направиха "зелените коридори", защото към момента оставаха неизползвани ваксини.
20
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки здравомислещ човек може да се досети, че от карантинираните "просто контактни" деца огромен процент носят заразата. Ето в нашето семейство мъжът ми даде положителен резултат на pcr, аз и трите ни деца също имаме симптоми, кой по-леки, кой по-тежки, ясно е, че и ние сме го хванали, но по статистика сме "просто контактни". Спазваме си карантината, разбира се, но толкова за точността на статистиката за заразени и контактни деца.
19
1
 
11
 
! Отговори
Зрителите преди 3 години
Вярвяме ти,ама друг път!
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За едно вярвате на СЗО, за друго не вярвате. Училищата се затварят като крайна мярка, когато всичко останало вече е затворено.
17
2
 
11
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
Някой тука казва, учителите не искат да се ваксинират. Извинявам се, ама то има ли ваксина? Какво има, има един неизвестен Бъркоч, за който производителя не носи никаква отговорност за каквото и да било. Вече започнаха да умират хора, причинява съсирване на кръвта, отделно че вече има ваксинирани хора с тази ваксина болни от Ковид в болница. С това ли да се трови човек ? Нямаме ваксини, нямаме медицина, нямаме образование, но си имаме схема чекмедже 2/3.
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как да знаят точно колко деца са заразени поради факта,че родителите не винаги си правят тестове.Когато родител работи в голяма верига или в голям екип от хора - работодателите правят тестове на място във фирмата и не се карантинират останалите работници.Така се укриват,за да не спре производството или да не се затвори веригата.Вие да сте чули да се затвори голям хипермаркет за 10 д. карантина?Няма такъв феномен.Хората си бачкат,нищо, че има болни от колегите им.Това изкривява статистиката.
15
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
9 на 10000 деца заразени?!Всяка година от грип са повече!И при това положение учениците в Бул гаристаната-държавата с принципно най-екачественото образование в Европа и май в света, си позволи лукса да лиши децата дори от това?Престъпни некадърни управници! Това сте вие!В училището на моето дете няма нито едно заразено дете за месеци. Когато ходеха за малко през есента нямаше ни един болен ученик в класа им.Кой мало умник реши,че всичко трябва да се затвори?Съд вас! Съд и затвор, поразници
14
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставете децата ни намира! Побъркахте ги, да не говорим какви специалисти ще имаме след години, без нито един час реална практика!
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези матури са ненужни.Всеки решил да влезе в бг вуз влиза дори и с 3-ка на матурата.
12
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо просто не излезете и като нормални хора не кажете че до 30 юни децата остават в онлайн. Ваксинирайте народа и спрете с това днеска сте тука, утре не сте! Луди станахме всички!
11
1
 
20
 
! Отговори
Лъжа преди 3 години
Моля не пишете такива лъжливи статии, на всички е ясно ,че това е пълна лъжа.Само дразните изтормозените хора.Писна ни на черното да викат бяло и ние трябва да се съгласяваме
10
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мога да Ви кажа как стоят нещата в една ДГ в гр. Пловдив. В групите децата намаляха през посл. 10 дни и вече имаме групи с по 9, и 11 деца (от общо на списък по над 28 във всяка група). Или с други думи от 28 деца само 11 деца посещават групата. Останалите деца са болни и родителите казват, че децата поне още 10 дни ще са на домашно лечение. На въпроса каква е дигнозата - родителите казват остра вирусна инфекция (ОВИ).От групата имаме едно дете в болница с пневмония. Другите са на дом. лечение.
9
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе ясна е целта на всички даскали. Хем не искат да се ваксинират, пък хем реват, че ги е страх, само и само да затворят училищата и да идат да си клатят краката вкъщи, където играят театъра, наречен дистанционно обучение. За него даже им плащат 20% отгоре върху заплатите
8
1
 
17
 
! Отговори
Алоооо преди 3 години
Няма болни деца ,няма сериозен вирус ,образованието онлайн е супер- всичко е ОК.Справяме се чудесно!!!Абе за идио***ти ли ни вземате?!
7
1
 
25
 
! Отговори
Царят е гол!!! преди 3 години
Тези сами не си вярват. болните деца са мноооого повече ,само ,че не ги тестват-родителите ги пускат на училище само с "лека хрема", да ръсят зараза през градския транспорт до училище, докато всички в семейството не се натръшкат и после -олеееее!А за нивото на учене всеки знае ,че клони към нулево/ да не дават 5-6 лъскави столични училища/. Пълна стъкмистика е всичко.Кой оцелял-оцелял, кой научил -добре ,който- не ,пак добре.Карай да върви!

Спонсорирани публикации