Вълчев: За 4 г. възстановихме авторитета на учителската професия

Преборихме ключови проблеми в системата, заяви министърът
26 мар 2021 12:30, Ния Христова
49
Вълчев: За 4 г. възстановихме авторитета на учителската професия
Снимка: БГНЕС
През изминалите 4 години възстановихме авторитета на учителската професия. Това заяви пред БНТ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. 
 
"Преборихме ключови проблеми във всички сегменти на системата. Основният акцент трябва да е в професионалистите и учениците", разкри още той."Образованието трябва да се определи като стратегически и основен приоритет на политиката. Имаме положително икономическо развитие през последните години, най-голям ръст има в индустриите с техника. Всички те изискват да се подкрепят от образователната система. Не трябва да допуснем нито едно дете да отпадне от образователната система", каза Вълчев. 
 
"Екипите ни от 11 000 души върнаха 50 00 деца в училище, това е формулата - целенасочена борба. Рисковите деца, ако бъдат хванати още е в ранна детска възраст, имат по-голям шанс", съобщи министър на образованието и науката. 
 
"Големият проблем с децата от ромски произход и рисковите групи е, че те отпадат от образователната система след завършено основно образование. Предизвикателството пред нас е те да завършат 12 клас", коментира още кандидатът на ГЕРБ за депутат.
Още по темата
 
"Много е важно да продължим строителството на детски градини - в големите градове, но и в малки населени места, които имат нужда. Важно е да преминем и на етап на проверка на практическите знания на децата - преход от заучаване към умения", заяви категорично Красимир Вълчев.  
 
"Надявам се на 1 април учениците да се върнат в класната стая. Сега нагласата е да има временно затваряне", допълни образователният министър. 
 
"Доказали сме, че изпълняваме обещания и залагаме на градивното начало", завърши Красимир Вълчев, кандидат за народен представител от ГЕРБ. 
 

49
Още от Образование
Майка съди МОН, недопуснали детето й на олимпиада
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Между търсене и авторитет има голяма разлика. Авторитетът за съжаление не е възстановен- зависи от други фактори, не единствено от размера на месечната заплата !
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В образованието тоталитаризмът не си е тръгвал. МОН се занимават преди всичко с "проекти" - кой от кой по-безсмислен. И понеже са безсмислени, изключително тежки административно, както и зле заплатени, учителите не искат да работят по тях. Ама няма "не искам" - принуждават.
41
6
 
7
 
! Отговори
Шайка преди 2 седмици
Продукцията на учителите е с много ниско качество за какъв авторитет говори тогава
40
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Надявам се на 1 април учениците да се върнат в класната стая. Сега нагласата е да има временно затваряне"
Самият Вълчев едва ли знае какво иска да каже с това изречение. Вече има издадена заповед от МОН, според която 1 и 2 април са неучебни дни, а после започва пролетната ваканция. И каква е тази нагласа за "временно затваряне", на кого е и колко ще е "временно"? По-добре да си седи в кабинета и да си мълчи, че щом си отвори устата, куп недомислици излизат - всяко изречение опровергава предишно
39
1
 
9
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 2 седмици
От времето на Илчо Димитров всеки път, когато се съставя правителство, си казвам: е, по-неумен (за да не ме изтрият) от предишния не могат да намерят! И винаги ме опровергават!
38
3
 
10
 
! Отговори
Манафейко: преди 2 седмици
Тоя спешно требе да спре с халюциногените!
37
4
 
16
 
! Отговори
SS преди 2 седмици
даскалите имат "авторитет" точно толкова, колкото тоа на снимката, т.е., никъв.
Това да ги нагушиш с хилядарки, не значи, че "авторитетът" им се бил "възстановил"...
Освен това, единственото, което те правят, е да произвеждат гастарбайтери за чужбина, и то некачествени.
А от напъните за обучение на 'ромите' няма да пиша какво излиза
36
2
 
21
 
! Отговори
Учителката преди 2 седмици
Учителите нямат авторитет. Децата виждат отношението на родителите си, вижда се и по форумите. Повечето родители са били ученици по време на прехода, когато имаха право над 60 неизвинени и стотици извинени отсъствия, без матури и външни оценявания, с пропуски в образованието. Десетилетия учителите бяха на дъното на обществото със заплати, колкото социални помощи, обект на подигравки. От няколко месеца с новите заплати пък са обект на завист.
35
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Досега на контингента се подаряваше основно образование, сега вече и средно? Скоро и дипломи за висше ще им предложат. Какво като са в у-ще като са в същата среда помежду си? Неграмотни, но с дипломи. И с детски надбавки, на които другите деца нямат право.
34
4
 
11
 
! Отговори
Хм !? преди 2 седмици
И тоя е прихванал болестта на Буци - да се хвали без основание...
33
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако вдигането на заплатите на учителите е критерии за техния авторитет - да вярно е! Но не отчитате , че съсипахте образованието и психиката на децата през тази година. Съсипахте психически и финансово родителите. Няма родител, който да не плаща за частни уроци, ако иска детете му да не остане необразовано. И вие се хвалите с авторитета си!!! Позор за учители, директори и министри!
32
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Психологичната картина на много учители и директори е, че заради високите заплати и многото допълнителни стимули се подтисна рязко логическото мислене. Налице
са замаяност и оглушеност т.е съзнанието е леко или значително стеснено или видоизменено. Обучението от разстояние
показа интензивни отрицателни емоции и състояния на опасения, страх или ужас да са в класните стаи с учениците.
31
1
 
7
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 2 седмици
ДА, АМА ТЕЗИ ДЕТО ОБУЧАВАТ УЧИТЕЛИТЕ ПОЛУЧАВАТ ПО-МАЛКО. ЗАТОВА СИСТЕМАТА СЕ СКАПВА.
30
8
 
6
 
! Отговори
Lina преди 2 седмици
Драги Диалект, виждам, че ти е важно да получаваш награди, призове , отличия . Истината е една - знаем я всички родители и ти - образование НЕ СЪЩЕСТВУВА в последната 1 г, и преди не беше РозАво, но постиженията ти си заслужават приз. Всички родители сме станали преподаватели, заместващо наглите учители, които упорито продължават да не вършат нищо на цяла заплата! Не се притеснявайте - техните гласове са за вас- точно толкова елементарно прости и нагли са
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Образованието в училищата може да се възстанови и да протича нормално само ако има усилия от страна на учители и ученици. Да не се тръгва по най- лесното, но и най- безрезултатното.
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Говорене, говорене, говорене...
27
4
 
9
 
! Отговори
Койчо преди 2 седмици
А провалихме обучението на учениците
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За четери години толкова наткотици са се продали в нашите училища ,колкото и в колумбия няма.
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
,, Преборихме ключовите проблеми в образованието,, . Нито ред има, нито отговорност. С други думи нищо не сте преборили. Обстановката в училищата е нетърпима!
24
0
 
14
 
! Отговори
реалнафантазия преди 2 седмици
Жалко, под авторитет се подразбира достойни заплати. Всичко е сведено до пари... Има учители, които бяха сведени до половин щат, но подготвят златни медалисти по физика. Даже Теодосиев е заявявал, че е готов и го прави без пари да обучава, даже той да си плаща за да ги има тези социално силни личности, които създава.

Останалото образование е една конфекция и свеждане до едни пари, а резултати? За резултати не питайте по-добре. :)