Зрелостниците пишат по "Песента на колелетата" на Йордан Йовков

Темата е "Смисълът на благодеянието", авторът се изучава в 12 клас
Обновена: 20 май 2021 05:48 | 19 май 2021 11:41, Анисия Иванова
100
Зрелостниците пишат по "Песента на колелетата" на Йордан Йовков
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, архив

Зрелостниците пишат есе или интерпретативно съчинение по разказа "Песента на колелетата" на Йордан Йовков, а формулираната тема беше "Смисълът на благодеянието".

Произведението беше под номер 22 в подготвените теми от МОН. Авторът се изучава в 12 клас.

Миналата година на задължителната матура се падна "Чорба от греховете на отец Никодим" на Елин Пелин.

Днес тестът беше генериран в 5.15 ч. в просветното министерство сред 11 млн. възможни комбинации. Заради мерките за сигурност авторът и произведението, по което се пише, се обявяват след първите два часа, когато зрелостниците вече са работили по 1 и 2 модул.

Още по темата

Близо 49 000 зрелостници се явяват на задължителната матура по БЕЛ. Изпитът започна в 8 часа. За втора поредна година матурите се провеждат в епидемиологични условия заради COVID-19. Училищата, които посрещнаха зрелостниците, бяха дезинфекцирани и запечатани.

Матурите се провеждат в над 5000 зали. Ангажирани са повече от 15 000 квестори, а до трима родители от всяко училище ще могат да проследят изпита чрез инсталираните камери.

Изпитните работи трябва да бъдат оценени до 6 юни, а резултатите да бъдат обявени до 7-и. Обикновено обаче това се случва няколко дни преди крайния срок.

Заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова каза тази сутрин, че е изградено видеонаблюдение, което ще бъде в реално време от център в Министерството на образованието и науката. За първи път във всички регионални управления по образованието също ще има такива центрове.

Следващата задължителна матура, която е по предмет по избор, е на 21 май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
0
 
! Отговори
инж.Геортиева преди 2 години
До АнонименОще в началото на приложения откъс този "издател" е допуснал правописна грешка. Написал е ПАЕЖИНИ, а не пеЯжини.
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Завърших английска филология във търновския. Учих много, прочела съм цялата българска класика. Накрая един *** от моя курс го направиха "университетски издател" с фиктивни поръчки за учебници, да им печата учебниците на десеторна цена, аз почнах като учителка за 300 лева 2003 година. Без коментар.
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хуманитарните науки са най-нископлатени защото не произвеждат нищо и са си самодостатъчни (БЕЛ, Философия и т.н.). За това и са ценни, защото нямат търговска стойност и всеки може да се връща към тях постоянно. За съжаление в Модерния свят онтологичният ред е обърнат и за ценност се намира само това, което произвежда има цена и се търгува.
63
1
 
13
 
! Отговори
ACDC преди 2 години
Половината зрелостници не знаят какво е благодеяние, те искат от тях да пишат за смисъла му ... и то в произведение, което не са чели. Днешните младежи са научени да откриват смисъл в такива дълбоки произведения като песните на Ицо Хазарта, Дриско и невероятните чалга песни ... те ги занимават с някакви си колелета ...
62
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Научихте ли децата да се справят сами в живота ??
61
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Научихте ли децата да се справят сами в живота ??
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"жълтиците ми няма да ги занеса на синовете си"
59
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не трябва да има матури.Това е глупост.
58
0
 
6
 
! Отговори
шопо преди 2 години
ша се спраят нал сабират капачки!
57
4
 
4
 
! Отговори
красота без край преди 2 години
Добре, че няма да прочета есетата. Йовковият свят е погребан отдавна. Примирете се.
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До неминонА"А съвременните живи писатели - поне 4-5 големи имена?"А и това - защото живеем в ерата на евтината сензация. Защото всеки, който покаже малко повече, става обект на атака.
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До неминонА"Това момиченце на дъската не е ли писало в тетрадка с редове през годините!Не е истина!"Защото всеки ще надава вой до небесета. Преди време един събра 800 лайка във Facebook, за 10 минути, като подканваше за портест по случай "премахнването на книгите на Левски и Ботев" от учебниците по литература. То едно псуване, едно чудо беше.
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Честно казано,това че бях добър по БЕЛ ми е помагало много повече в живота и професията,отколкото математиката-последната за някои елементарни сметки и банкови операции."Ок, братле, ама ти си си ти, сейш ли се?
53
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 51Мега коми глупости ...
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЗрелостникПич ... имаш проблеми, вероятно идващи от това, че си жалък.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До хм Уф брат, српи са, моля ти са ...
50
0
 
4
 
! Отговори
хм преди 2 години
Разказът е изключителен, но някой прочете ли точно кой откъс от него бяха избрали да дадат на децата - момент, който няма да може да открои мислещите от немислещите, предполага абсолютни клишета да се формулират; можеха да подберат фрагмент, който дава повече възможности да се прояви анализационният ум.
49
1
 
16
 
! Отговори
красота 2 преди 2 години
И Йовков го е казал и всеки го знае - нищо, ама нищичко няма да отнесем на оня свят, тук оставаме само с доброто си име и с направените благодеяния. Това е цялата работа!
48
0
 
14
 
! Отговори
красота преди 2 години
Простички думи, нищо пресилено в изказа, лек, разбираем сюжет, а каква красота. Природата красива, героите красиви, особено жените, каруците пеещи, и те красиви. Четеш, четеш и няма насита, а в главата ти само картини, на залеза, на стадата, на натруфените с цветове каруци, на посипващите се искри от удара с ковашкия чук... И на-красивото - един трудолюбив, благ, спокоен и мъдър човек мисли как да направи благодеяние и намира начин - подава ръка на младия човек. Шакире/Шакира - прелестна жена...
47
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прекрасен разказ е "Песента на колелетата" и Яшар майстора, песента на труда и смисъла на живота, звънът на колелетата и удоволствието да създаваш и радваш хората със създаденото от твоя труд!Изобщо Йовков е великолепен.В съвремието този разказ би звучал по друг начин - бай Яшар създаваше,а мутрите го рекетираха и той фалира, след което забягна в чужбина или остана в България да работи за жълти стотинки!