Защо резултатите от есенната матура по БЕЛ са толкова слаби?

Над половината от учениците имат двойки
Обновена: 9 сеп 2021 09:20 | 9 сеп 2021 01:30, Анисия Иванова
75

Яворов затрудни зрелостниците на есенната матура по Български език и литература. Над половината от учениците имат двойки. Учениците трябваше да напишат съчинение или есе по темата за красотата и невинността върху емблематичното стихотворение на Пейо Яворов "Две хубави очи". Над 60% от явилите се изобщо не са работили по тази задача.

Според преподавателя по БЕЛ София Делчева - Яворов има своите особености, които убягват на зрелостниците.

"Яворов не е лесен за интерпретация. Темата звучи чудесно, благодатна е за писане, но за да се получи добър аргументативен текст, трябва да се чете с разбиране", каза тя.

За слабото представяне на учениците на изпита допринася и онлайн обучението, смята основателят на платформата "Уча.се" Дарин Маджаров.

"В началото имаше стрес, но после имаше отпускане от страна на учениците през миналата учебна година", уточни той.

Слабите оценки не са нова тенденция и проблемите с т.нар. функционална грамотност на българските ученици през последните години се задълбочават.

"Те предпочитат заученото, готовото, вместо да мислят, да правят анализ", добави Делчева.

"Един ученик, за да има добра оценка, е важно вкъщи да се говори за образование, да се знае, че това е ценно. Всичко тръгва от семейната среда - там се поставят основите, там се гради уважението към учителя, там се казва, че ученикът трябва да полага усилия, а не да има само шестици", категоричен е Маджаров.

Среден (3.00) е средният резултат на матурата по български език и литература. Само четирима ученици имат над 5.50. Едва 20% са се справили със задачите, които проверяват правопис, както и с тези, които изискват да се посочи авторът на определен литературен откъс или на даден литературен герой.

"Това е държавен зрелостен изпит по роден език и резултат - Среден - 3,00 звучи обидно. Нисък резултат, който провокира търсене на причините и отстраняването им", уточни учителят по БЕЛ.

На матура по български език и литература се явиха 3542 зрелостници от цялата страна.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова Bulgaria ON AIR


75
Още от Образование
МОН: Учениците до четвърти клас няма да носят маски в час
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво се случва ако имат 2ка на матурата? Повтарят годината ли?
63
1
 
5
 
! Отговори
Учител преди 2 седмици
Като избутвате *** чак до 10 клас какви резултати очаквате? Пишете им двойките и да се махат от системата, като ги мързи да учат.
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Последните 2 години училише нямаше заради пандемията. Нормално е да завършват сега едни недоучили деца. Няма страшно, в университетите приемат вече и двойкаджии.
61
1
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 2 седмици
До Анонимен 53 : Искаш да кажеш че не детето ти е тъпо а другите са връзкари? Хайде, не е срамно, в нашето общество има място за всички. Все някой трябва и колата да ми мие и пицата да ми носи.
60
0
 
5
 
! Отговори
До анонимен 68 преди 2 седмици
За всеобщо съжаление си прав. Скоро имаше репортаж за разкрития в Германия за безогледната експлоатация на работниците от Източна Европа в предприятие за месо. Както и за ужасяващата мизерия, в която живеят, при това в общежитие. Показали го по телевизията, та властта взе мерки и удари през лакомите ръце собствениците. Българите, които интервюираха, си бяха почти неграмотни хора, камо ли немски! Когато си неграмотен и не можеш да разтълкуваш ситуацията, те експлоатират колкото могат Това ги чака
59
2
 
2
 
! Отговори
Демотивирани деца преди 2 седмици
Те гледат ерозията на знанието-хабилитирани лица спорят и са на изключващи се позиции в науката-медицината напр.И който е "политически по-правилен",той води. Те гледат хора,положили усилия да се образоват и да придобият професия,как слугуват на полуграмотни псевдовипове-фалшив елит на обществото,лансиран по медиите.Обществото е със сбъркан мироглед и ценностна система,оттам и децата. Уви,переспективите не са добри.Нужна е кръгла маса по много въпроси, рестарт на обществения морал.
58
1
 
8
 
! Отговори
днес преди 2 седмици
Да успееш да съвместиш безразборното чатене по телефона или "сърфирането" из интернет с високата поезия на Яворов, е наистина гигантстки трудна и направо непосилна задача. Да накараш хора, които пишат V 4as sam с Две хубави очи?, дали е възможно? Сигурно! Все някой учител ще се сети как! Стига да го оставят на мира чиновниците от МОН. Дотогава ще произвеждаме общи работници за Англия и Германия!
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"_"В началото имаше стрес, но после имаше отпускане от страна на учениците през миналата учебна година", уточни той. __ "Те предпочитат заученото, готовото, вместо да мислят, да правят анализ", добави Делчева._" - Добре бе, тези двете не са по вина на електронното обучение, а на учителите. Дали ще му даде за домашно есе и ще го чете на хартия или компютър и после ще му пиша оценка е едно и също. Както и това, дали ще накарат ученика да зубри готови анализи или да мисли. Това е от мързел.
56
1
 
8
 
! Отговори
англия преди 2 седмици
Не се безпокойте, всичко ще се нареди по най-добрия начин. В Англия вече ревели за нашите работници, че на местното население не му се работи. Ами ето им ги на англичаните, готови са за безбрежните английски полета, местните кръчми, в кухните, и за разносвачи на пица. Пиша го с мъка, защото, цитирам Д. Лихачов - България е държава на ***, България е люлката на славянската култура и т. н. От всичко това днес какво е останало - ами почти нищо!
55
3
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 2 седмици
Имат късмет, че не им се е паднал "Металният фенер" на графомана Митко Талев.
54
0
 
11
 
! Отговори
Учител преди 2 седмици
След 10 Ноември равнището на образование в България спадна два пъти. Казвам го като учител и директор с над 40 г педагогически стаж. Има много причини, но една от най-важните и делегираното бюджетиране.
53
0
 
15
 
! Отговори
телефони преди 2 седмици
Нищо против телефоните и компютрите нямам - неизбежни са за живота ни въобще. Но децата престанаха да говорят помежду си, забравят и малкото думи, които знаят, а как пишат?!?!, да не говорим. Какъв ти Яворов, какви ти две хубави очи и разсъждения за невинност и чистота, както и за неизбежния грях! За да го проумееш, трябва да си чел книги, а не интернет. В час да участваш в урока, а не да пишеш есемеси. Да натрупаш речник с думи, синоними, а не да я караш само на жаргон...
52
0
 
11
 
! Отговори
матура преди 2 седмици
Яворов е голяма и непосилна хапка за неподготвени ученици. Под подготвени разбирам мислещи, научени да мислят и с възможност да проумеят написания текст. Ако го можеха, нямаше да се затруднят въобще. Което е проблем и за в бъдеще. Неумението да осмисляш текст - литературен или какъвто и да било друг, е лошо и има последици. Обучението в училище означава и това - мога да чета, но мога и да разбирам какво чета. Съжалявам, че родителите са достатъчно заети и не могат да помагат на децата си вкъщи.
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
тия 3000 май мунчета ги пишете брак! депортация в германия или англия! бъдещи престъпници,крадци и убийци!
50
0
 
7
 
! Отговори
Брюксел преди 2 седмици
охоо нашата клоа ка ни подготвя новата порция берачи на ягоди! точно по план!
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ми родителите им като им дават да зяпат по цял ден тикток.. който е китайски, но е забранен в китай ;) нищо, че ККП го финансира
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защото са неправилни въпросите-питаите ги за ЛГБТ ценностите и ще видите?
47
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
бъдещите мисирки и драскачи на статии в днеса!
46
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
в МОН организацията от години е "пирфектна"- нашите хора знаят какви ще са матурите и са "подготвени" другите дори знаещите всячески им създаваме "изненади" за да не изкарат високи оценки - те са вход за чуждите университети и така са принудени да учат в БГ ВУЗ , а "избраните" тръгват за "чузбина" там колко от тях изкарват -само МОН знае , ако има некой промъкнал се и навън се представя добре- го коткаме да се върне ,"щото тук е рай"-вижте кои матури ги правят лесни и ще разберете номера
45
0
 
14
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 2 седмици
те журналистките и мисирките не могат да напишат една статия правилно пък камо ли учениците..