МОН: Търсим баланс между присъствено обучение и безопасност

Първи към дистанционно ще преминава випуск с най-много заболели
13 сеп 2021 13:33, Петя Славова
13
МОН: Търсим баланс между присъствено обучение и безопасност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Преди старта на учебната година, училищата се подготвят за присъствено и онлайн обучение. Министерството на образованието има няколко сценария за протичането на учебния процес като тази година са включени делегирани индивидуални права на учебните заведения.

"Тази година МОН предложи коренно различен подход, решенията да се взимат на различни нива – национално, училищно, областно. Разработихме ясни алгоритми с ясни отговорности. Търсим баланса между максимално присъствено обучение при минимален риск за учениците и  учителите.", обяснява пред БНР зам. министър в МОН Мария Гайдарова.

Още по темата

По думите й, са водещи медицинските аргументи, които са свързани със здравето и безопасността.

При отсъстващи 10% от учениците поради симптоми на COVID-19 или при заболели учители, така че да имаме невъзможност да се осъществи присъствения учебен процес, директорът на училището може да направи аргументирано предложение до министъра на образованието и науката за преминаване към ротационно или цялостно обучение от разстояние в електронна среда.

Това става с решение или на педагогически съвет, или на РЗИ. Разписали сме тези правила и стъпки, включително и приложение на доклада, който директорът трябва да разработи и изпрати своевременно.

При изготвяне на това предложени за ротация се спазва принципът на обучение от разстояние, в електронна среда, да бъдат не повече от 50% от учениците.

Първи следва да премине випускът с най-много заболели и контактни ученици. В общия случай бих могла да кажа, че важи принципът, че към самообучение от разстояние в електронна среда преминават първо учениците в гимназиален етап на образованието с изключение на 12-и клас.

При продължаващо влошаване на епидемиологичната ситуация и учениците то 12-и клас, както в прогимназиалния етап с изключение на тези от 7-ми клас.

Учениците от 7-и клас и начален етап – 1-ви и 4-и клас преминават в обучение от разстояние в електронна среда в краен случай.

От министерството отново търсят баланс и създаване на организация за максимално присъствено обучение на деца със СОП.

Също така ще има организация и за обучение от разстояние при ученици с по-висок риск от заразяване и по желание на родителите.

"На практика, ако в училищата няма болни, те могат да работят в зависимост от това какъв сценарий има на Национално или на областно ниво.", обясни Гайдарова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В друга статия пише, че преболедувалите учители са 22%, демек този вирОс е само медиен, ако беше толкова заразен щяха да са преболедували 95%.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ако има грипна вълна ко праим?
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как ще го определите този випуск с най-много заболели и контактни, след като никой не тества учениците и се покрива се, че са болни. Ходят си сополиви, кихащи и кашлящи присъствено, защото били настинали. Отделно директорът заявява публично, че дори да е установен болен с Ковид, той бил с маска и не бил заразил останалите. Информация към РЗИ не се праща, никой не се карантинира. Училището пламва, но болни няма. Реалност от 2021. Как ще го предотвратите, като сте им развързали в момента ръцете?
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учениците са най - голямите вирусоносители , на тумби по пейки по улици , а да не говорим във трямвая без маски ....
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опасността от заразяване с ковид е най-голяма в претъпкани и недостатъчно вентилирани или проветрявани пространства, където инфектирани хора прекарват дълго време в близост с други лица. Българските училища са точно такова място.
8
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В училищата учители,персонал,родители без Green pass в Италия например няма да влизат,за нарушители 400?-1000? глоба!!
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственото правилно при сегашните обстоятелства би било просто ако много деца се разкихат, да ги пускат в грипна ваканция или да минават на онлайн обучение за две седмици. През останалото време да си учат нормално, без маски и тестове!
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кви 10% трупове те гонят?Камоли сред учениците.Досега са починали 20 000, 98% от които пенсионери.При население около 6 млн, процента на труповете гони 0,3%, до 10 % може да стигнем ако пак затворят болниците за планови операции, тогава обаче причината няма да е супер дупер опасната настинка
5
3
 
6
 
! Отговори
Колио преди 2 години
Бас хващам че ще излислят,нещо и то ще е задължително ваксиниране от децката градина.
4
11
 
5
 
! Отговори
Стария преди 2 години
И какво? 10% трупове си е допустимо. Така ли? Балансът между присъственото обучение и безопасността е да остане изцяло на 100% дистанционно обучение.
3
3
 
7
 
! Отговори
Добре де преди 2 години
Как едно време имаше грипна ваканция за 2 седмици и всичко беше ок.Освен,че се дудне по 24 часа за тоя кромид не виждам какво му е страшното.
2
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре дошли в Абсурдистан.България се превърна в един вид тестова група. Нещо като експеримент, при който в условията на четвъртата вълна ще се провери теорията за стадния имунитет. Последствията ще са хаос и смърт. Реалността у нас абсурдна: лекар, началник на Ковид отделение в държавна болница, води протест срещу противопандемичните мерки.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как ще установят тези 10 %, след като у нас децата дори и болни не ги тестват?