Стаматов: Дистанционното преподаване изчерпа лимитът на възможностите си

Децата до 4 клас не трябва да са на ротационен принцип
12 окт 2021 22:45, Нели Христова
20

Броят на заразените с COVID-19 расте, а заради новите мерки, всички училища на територията на Столичната община ще трябва да преминат на ротационен принцип на обучение. Според директора на 119. СУ "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов това не трябва да важи за децата до 4 клас.

"Онези училища, където няма болни деца или учители, може въобще да не преминават към дистанционно обучение", поясни той в "Денят ON AIR".

Той изтъкна, че училищата в София-град са до голяма степен децентрализирани, а директорите носят отговорността да преценят как да се реагира спрямо епидемиологичната обстановка.

"Трудната част е да се обясни на родителите, защото това създава много голямо неудобство на цялото семейство. Другата трудна част е дейността на учителя, който трябва да подготви два различни формата на обучение – за дистанционно и за присъствено. Това води до сериозно изморяване", посочи директорът на 119. СУ в ефира на Bulgaria ON AIR.

Обаче децата до 4 клас не бива да преминават към дистанционно обучение, подчерта Стаматов. А ако това се случи – не трябва да бъде за повече от седмица до 10 дни.

"Въпреки многото критики, българското образование показа един много добър резултат в дистанционното преподаване. Но лимитът на възможностите му беше не повече от края на април. То не може да бъде водещо занапред, въпреки пандемичната обстановка", категоричен бе гостът в студиото.

Според него задължителното ваксиниране на учители е въпрос на политическо решение. Самият той се е ваксинирал отдавна, наскоро си е сложил и сезонната антигрипна ваксина.

"Дали това е пример или не, няма никакво значение. По-скоро всеки един трябва да прецени за себе си. Аз си я поставих, защото ежедневните ми контакти не позволяват нищо друго", сподели Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А началните учители са безсмъртни . За тях няма пандемия и спокойно може да работят между 20-28 кихащи , подсмърчащи деца . Видяхме вече , че и ваксината не е гаранция , че няма да се заразиш . Подкрепям мнението на 19.
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малките ученици до 4.клас да излязат в грипна ваканция и да доучват през месец юни присъствено . Иначе дистанционното за тях е едно отбиване на номер . До тях задължително трябва да има възрастен , но при голям процент ученици това е неосъществимо .
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЛимитА, Христова... лимитА! Стига само за пълни членове си мислила.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво означава ,тези класове които нямали болни, ми то днес няма утре има. Експеримент тип руска рулетка ли да си правим, да залагаме кога ще е първия заразен в класа и той колко ще зарази
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Диянчо е така мижитурчеста мисирка,че няма накъде повече. Самочувствието му идва от това че го шляпаха баджака в жипката.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е несменяемият директор Дидката Стаматов да напусне кабинета си и да се завърне в родния си карнобатски край ,където като редови учител да обяснява на учащите се там какъв "чудесен" Закон са спретнали с колежката си Милена Дамянова иначе отдавна се изтърка с метафорите си- "верен съм на тези ,дето ми дават власт"..всяка негова изява по сайтовете ни напомня какви поразии нанесоха и в без това опосканото ни образование
14
0
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Има практически дисциплини които НЯМА КАК да се обучават дистанционно.Лекциите са ясни,но работата в ателиета - как?Ротационният принцип е най-подходящ за този вид специалности!Унуката учи във Факултета по Изобразително Изкуство във ВТУ!
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Дистанционното преподаване изчерпа лимитът на възможностите си" ::::::::: лимитЪТ? Явно и възможностите за грамотно писане на вашите "журналисти" са изчерпали лимитА си. Назначете поне един грамотен, да изчита и поправя поне заглавията.
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе господинчо, когато беше галеник на властта говореше друго за дистанционното, я си прегледай старите записки , че из..ме..кя..р..щи..на..та ти стана повече от ковид заразените
11
0
 
0
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
А ти не си луд да мислиш, че още не изкарал поне два щама?
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В рамките на една седмица втора статия със същата граматическа грешка в заглавието от същата звезда на днес.бг -- Нелито Христова. Членуването се учи в прогимназията.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То дистанционото не е за да предпази учителите. За тях на никой не му пука, Главно е за да се намали пътникопотока в градският транспорт особено в големите градове е невъзможно да се котролира и да предпазят родителите на тези деца, да може да са здрави за да работят и да ги отгледат.
8
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надявате се да отпадне правилото за пълен член и да не си личи, че не може да определите подлог в изречението.
7
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялото това умуване, протакване, всички тези безумни, ожесточени, излишни спорове: за и против маски, за и против тестове, колко карантинирани и къде, сега пък ротации...,всичко това продължава вече трети месец!!!, а вируса се разпространява, заразява и деца, убива дори и родители. Всичко това се пренася и върху крехката детска психика, но явно никой не го вълнува. Най-добре обявявайте нулева година, след като лимитът ви е изчерпан!
6
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Онези училища, където няма болни деца или учители, може въобще да не преминават към ДО" Що за безумие е това, ще чакаме да заразим някой, може би и целия клас, та да преминат на ДО,това на садизъм прилича вече, а и какво разбират от медицина директорите,та на тях се прехвърля отговорноста за решения по медицински проблем? За изчепването на лимита на ДО, какво има в предвид не става ясно. И нито дума за мерки в училищата?? Да преминат всички на ДО, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, ситуацията го изисква!!!
5
5
 
15
 
! Отговори
Ккк преди 2 години
Пък как не го е срам повече от година да говори пълни глупости само и само за да има лична изгода и да е по медиите. А училището, на което е директор ври и кипи поради заразени ученици. Да искаш да си популярен за сметка трагедията на хората.....Без коментар! И как толкова време не се усети, че е глупаво да обикаля медиите и да бръщолеви угодни тъпотии само за да обоснове псевдо-длъжностите, които уж заема.Срам, че има такива хора, които печелят девиденти за сметка здвето на хората!
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Номер 1, ти луд ли си? За учителя няма нищо по-добро от лятната ваканция. Нищп няма да отучват.
3
4
 
17
 
! Отговори
AНОНИМЕН преди 2 години
Дистанционното обучение изчерпи какво? лимита си. Преди 30 години поне така учихме - ако не е подлог, не се членува с пълен член. Не знам, може и да е променено :-)
2
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бяхте мислили за "лимита" когато отказвахте да се ваксинирате.
1
20
 
8
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Сега ги държат вкъщи, после няма да имат лятна ваканция, цяло лято ще ги мотаят в училището, уж отучват