Готвят връщането в клас на най-малките още другата седмица

Държавата дава 13 млн. лв. за щадящи тестове за деца
Обновена: 25 окт 2021 10:56 | 25 окт 2021 10:36, Красимир Ангелов
246

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров обяви, че от здравното министерство ще внесат проект на постановление в Министерски съвет за закупуване на щадящи тестове на децата.

Така държавата трябва да отпусне 13 млн. лева за закупуването на тези тестове, при които пробовземането се случва чрез слюнка.

Още по темата
“Желанието ни е да осигурим поне за месец напред тестове за всички деца в страната”, посочи Кацаров, като уточни, че все пак само децата в определени области на страната са в дистанционна форма на обучение.

“Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата от 1 до 4 клас в училище”, посочи Кацаров и добави: “Ако видим, че е създадена добра организация и този механизъм работи добре, продължаваме и с учениците от горните класове”.

Кацаров посочи, че ако МЗ, учителите и организациите на родителите успеят да организират този процес ще може да се възстанови присъственото обучение, без да се увеличава риска от заразяване.

Образователният министър Николай Денков обяви от своя страна, че най-голямата трудност в това е сблъсъкът на две различни обществени мнения.

"Имаме нужда от подкрепа от родителите, които да разрешат тестване на децата с щадящи тестове. Имаме нужда от подкрепа от страна на учителите, че няма нужда от действия, които подриват дейността на образователната система да си върши работата", каза още просветният министър.

Министър Денков посочи, че тестването трябва да се прави два пъти седмично. Ако родители са против това, те могат да задържат детето си вкъщи и то да се обучава онлайн докато другите учат присъствено.

По думите на Денков за учителите по същество ще се изисква зелен  сертификат и ако нямат, те ще бъдат тествани със стандартните тестове 2 пъти в седмицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
3
 
8
 
! Отговори
Лудко преди 2 години
Снощи правих тест с близалка на жената. Голям зор беше докато изкара активното вещество :))) сега чакаме 4-5 дена и ако ми няма нищо, значи е отрицателен :))))
179
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се заблуждавайте, ако не ви бият тъй наречената "ваксина", ще ви вкарат каквото си поискат през тестовете,лекарствата,храната, питиетата, не може да се опълчите, много хора са се опълчвали и не са успявали, дори мощни фактори не са успявали, освен да проведете масови протести, не само в България, а изобщо по света, друго не може да направите, има видеа в Тубата, един учен от Канада,при това икономист-банкер каза,че си разпределят хората като собственост, но не само това, ще контролират съдбат
178
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Софиянци натресоха на страната ни партиите от ЕНП(европейската народна партия), които партии се избиват помежду си, избиват и населението ни, докога?
177
1
 
11
 
! Отговори
Румбата преди 2 години
и служебните му По МИЙ Ки, така се омазаха баш предизборно, както никой конкурент-опонент не беше в състояние да го направи.Ама като са обратноостри, к*во да правиш? Разберете, дрОгарЕ, със суверена можете да се гаврите, но с децата му - никога!Ще припкате и ще плачкате след три седмици, а може и по-скоро, така ми се чини. И не само на мен, вероятно.
176
1
 
18
 
! Отговори
Не,благодаря! преди 2 години
И как точно детето ще пуска тази слюнка насила? То по-скоро ще повърне.И кой ще тества толкова деца наведнъж,че да се проведе и час?Родителите не трябва да се съгласяват.
175
2
 
10
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
кацарОФ , ти и началника ти фигуранта с тия неадекватни мерки потопихте България . идея нямате какво да правите а каквото и да направите все е грешно . сега ше пускате децата в клас защото ви е страх от недоволството на хората . заболелите и починалите се увеличават , болниците са препълнени , но вие вместо да послушате Борисов , се надпреварвате да лъжете колко неадекватни били неговите мерки .когато Борисов казваше че става страшно вие не го послушахте , за вас по важното са изборите .
174
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев, защо предаде тези, които те спасиха от разбеснялото се куче Гешев?
173
0
 
17
 
! Отговори
абе тоя каруцаров преди 2 години
нали плюеше по Щаба, че само плашели хората и били излишен орган с брифинги сутрин обед и вечерА СЕГА СЪЩИЯТ ТОЗИ УМНИК ДАВА БРИФИНГИ СУЪТРИН ОБЕД И ВЕЧЕР И ПЛАШИ С ЛОКДАУНнякой има ли обясненение /
172
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 14 гласувайте за Възраждане и да се свършва с тоя цирк!
171
0
 
18
 
! Отговори
1984 преди 2 години
Все още ли си мислите че всичко се случва заради здравето ви..Утопията от филмите е факт и се случва пред очите ви..!!Всичко е консПирация, нали ??
170
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Софиянци натресоха на страната партиите от ЕНП(европейската народна партия), които партии се избиват помежду си, убиват и населението ни, докога?
169
13
 
2
 
! Отговори
Бay преди 2 години
"Така държавата трябва да отпусне 13 млн. лева за закупуването на тези тестове, при които пробовземането се случва чрез слюнка." добро решение на проблема. Да не стресират децата.
168
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КаруцароФ, неадекватен ***, съсипа живота на хората с твойта некомпетентност!
167
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво ще пълним гушите на някой производител за тестове? Децата са си ок, като ги изолирате имунитета пада.
166
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно брюкселските клоуни са ги излъгали, че ако правят хората на луди те ще тръгнат да се ваксинират.
165
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да ми посегнат на детето - ще го заровя лекаря!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
164
1
 
28
 
! Отговори
:) преди 2 години
Майката и разкатаха на тая държава...
163
0
 
4
 
! Отговори
обективен преди 2 години
До 162 не се радвай той Карадайъ се кандидатира не се знае МАЙТАП
162
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следващата седмица пак да въведете онлайн обучение, а по-следващата да го махнете. Важно е ковид-цирка да продължава.
161
1
 
17
 
! Отговори
Офф преди 2 години
Абсолютни неможари.. Радефф и компания...