Учениците биха спечелили от старт на годината на 1 септември

Това обаче би довело до промяна на графика за изпитите
107
Учениците биха спечелили от старт на годината на 1 септември
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако учебната година започва от 1 септември, най-много биха спечелили учениците, смята Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България /СРСНПБ/ и директор на 119-то Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София.

Той отбелязва, че при начало на учебната година от 1 септември, може да има разумно, ново разпределение на учебното време, с по-голяма зимна ваканция, която да даде възможност за гъвкавост при ползване при сериозни грипни вълни, студени зими и замръзнали пътища. Началото на втория учебен срок би могло да започне след края на зимната ваканция.

При начало на учебната година от 1 септември би могло да има изпитна седмица през юни с концентриране на изпити - като държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване в 7-и и в 10- клас, изпити в 8-и клас. Би могло да има възможност за гъвкаво приключване на отделните училищни етапи до 15 или 30 юни, съобразено с възрастта на учениците. Подобна промяна ще доведе до сериозни размествания в организацията на всички други рутинни изпити - поправителни, септемврийските държавни зрелостни изпити, с необходимост от детайлно преосмисляне на сегашните олимпиади, които са без никаква добавена стойност и смисъл в този си формат и вид, казва Стаматов, цитиран от БТА.

Той отбелязва, че исторически погледнато 15 септември се приема като празник - България тръгва на училище.

"Звучи добре. Някога се е наложило заради спецификата на страната ни като аграрна икономика. Години по-късно страната ни е с друга насоченост и остана само евтиното септемврийско море, като аргумент за късното начало на учебната година. В днешно време, когато нищо не е както преди, е добре да започне смислен и стойностен дебат за всички положителни и негативни страни от евентуална промяна на началото, продължителността и завършването на учебната година в училището ни. Като позитив се очертава спестяването на разходи за парно и ток през евентуално по-дългата зимна ваканция. Средства, които могат да бъдат вложени в нещо по-смислено", заявява Диан Стаматов.

Според него има също няколко трудности и негативи: в началото на септември е все още горещо, а с югоизточното изложение на училищните сгради ще има неблагоприятни последици за ученето, заради високите температури; подготовката на учебната година би следвало да започне към 15 август, което предполага ранна организация за училищните ремонти, а учителите да се върнат в училище в последната седмица на август. Започването на учебната година от 1 септември "би било силен удар по туризма", посочва Стаматов и допълва, че семействата с по-крехки бюджети предпочитат да ходят на море през септември.

"Законово е регламентирано учебната година да е от 15 септември. Макар и процедурно трудно, законът може да бъде редактиран при добра аргументация, която да е в полза на учениците и на цялото ни общество. Тази идея се предлага за трети път. Преди години обществото ни не прие идеята и тя не се реализира. Сега е друго време. Въпреки, че за пореден път се повдига темата за започване на учебната година на 1 септември, все още липсва ясна концепция за необходимостите от промяната. Няма яснота дали промяната на началото на учебната година ще доведе до такава по отношение на учебните програми, учебните планове, нормативите на учителите, външните оценявания, държавните зрелостни изпити и изпитните сесии в 4-и, 8-и, 10-и и 12-и клас. Логично е подобна промяна в средното образование да се отнесе към и висшето образование. Вместо традиционното начало на 1 октомври в него, да се измести на 15 септември. Това ще доведе до ранно приключване на летния семестър и до възможността студентите да се включат още през май в студентските бригади в чужбина. Пандемията преобърна всичко. Може да се видят всички положителни страни на подобно изменение. И да се предприемат стъпки. Не бива да се забравя, че една такава уж малка промяна ще доведе до сериозни промени в цялото ни общество, транспорт, организация, дейности", обобщава председателят на Съюза на училищните директори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само нагаждачи и безумци. Тоя стаматов и оня с голите снимки до кога ще ги оставяте да възпитават децата ни? Що за извратеняк трябва да си, за ди правиш чистак голи селфита? Товнещо защо е все още директор?
57
2
 
12
 
! Отговори
сс преди 2 години
абе направо да нямат ваканции само ваксинации, и като почнат за 8 години от първи клас са завършили и висшето и да почват да бачкат... пък и защо от 18 да стават пълнолетни трябва от 12 тъкмо са за ваксина пък и някои на 12 стават родители. Така че напред с ПП да продължим промяната и подмяната подмолно...
56
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие ***ли сте? Дори на 15 септември е прекалено топло. Тоя министър да си ходи веднага. Ако това беше възможно бай Тошовците щяха да са го направили. Тия сега само рушат!
55
19
 
5
 
! Отговори
vermouth преди 2 години
Промяната би била логична и всички аргументи против са странни: 1. Туризмът няма да се съсипе от това, че определени хора искат да почиват септември2. Ремонти на училища не се правят всяка година и повсемевместно3. Ако им е горещо на учениците - да сложат щори4. Няма нужда от 3 месеца лятна ваканция - това е утежнение на родителите и прекалено голяма почивка от учебният материал5. Моделът в Западна Европа е по-удачен, 6 седмици лятна, 2 междинни по 2 седмици и около Коледа.
54
2
 
11
 
! Отговори
Редовак преди 2 години
В образоваието кръглото колело е открито, тия защо се опитват да го направят квадратно?
53
1
 
14
 
! Отговори
Стига с про-сто-тии преди 2 години
Тоя Денков да си ходи, докато не е окепазил цялото образование с безумните си идеи.А Стаматов откъде реши, че децата ще спечелят не е ясно.
52
4
 
4
 
! Отговори
Бай Серафим преди 2 години
Сега тьпака дето е изпуснал това предложение да го направят чистач на кенефите в МО за МРЗ, макар е и това му много, но да е за назиание на другите "умници".
51
1
 
7
 
! Отговори
до Гочев 46 преди 2 години
Напълно съм съгласна, откакто станах студентка и започваме на 01.10. мога вече да се насладя на пълноценна почивка без изгарящо слънце и тълпи от хиляда човека на плажа. Освен това морската вода е все още по-топла и има по-висока температура от тази на въздуха.
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 1 октомври е добре , защото родителите трябва да ходят на море.
49
9
 
2
 
! Отговори
Дедо Мъдури преди 2 години
90% от даскалята са с незаслужено високо самочувствие и се смятат за незамини, а подхода към учениците им е просто хашлашки, имат се за нещо повече от тях. Опитват да печелят респект не като покажат че знаят как да предадат знанието по достъпен начин, а като хулят ученика.
48
1
 
9
 
! Отговори
Умник преди 2 години
Идеята е чудесна - само че...дали съществуват хора, които ходят на работа извън сферата на образование? Чудничко - пестим от отопление и прехвърляме на родителите да мислят отопление и кой да гледа децата до пети клас. А почивка Септември не е само по-евтино, а и Септември е разкошен в Гърция.
47
1
 
20
 
! Отговори
Д.Дрангозов преди 2 години
Как а 30 години не се намери един свестен в просветата, бе. Детето ми е 1ви клас и не може да си носи раница. Тея каnyти дето решават какво да се учи се върнаха в 19ти век. Най-баша Тошо образованието (като изключим идеологичните глупости) бе в пъти по качествено.
46
3
 
17
 
! Отговори
Бърза проверка преди 2 години
показва, че през 2019 г. учебната година в следните държави е започнала на посочената дата: Албания, България, ЛЮКСЕМБУРГ - 16.09.;Хърватска, Кипър, Румъния, Турция - 09.09.; Гърция - 11.09.; Италия - 5 до 18.09. в зависимост от региона; Малта - 25.09.; Португалия - 10-13.09. в зависимост от региона; Испания - 4-12.09. в зависимост от региона. България трябва да запази и традицията си, и достойнството си, и даде хубаво и приятно време на децата докато е топло.
45
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идеален вариант - крайно време е да се обърне внимание на интересите на децата, а не на други - нито на учителите, нито на туристическия бранш. Така децата ще усвояват по-добре преподавания материал, няма да има "препускане" по учебника, а и има време за повече ваканции. Все пак децата са нашето бъдеще!
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по-голяма зимна ваканция - децата в студеното да си седят в къщи и да плащаме за целодневно отопление (както м-у другото правим и сега), тъй де, че от къде училищата ще вземат за тестове, ако не спастрят някой лев от топло?
43
3
 
12
 
! Отговори
Ооо преди 2 години
Хайде да се занимавате с по-смислени неща а? И да не търсим проблем там където няма! Не - няма да е по-добре за учениците, няма да е по-добре и за учителите и за родителите ще е по-добре само на някой от министерството дето ще чувства по-голяма гъвкавост..Защо ми е по-голяма зимна ваканция, да се чудя какво ще правят децата в къщи и не могат да излязат , когато навън е -10 и т.н защо да позволяваме на някой в министерствата да се чувства комфортно на фона на ущетение на стотици хиляди?
42
3
 
23
 
! Отговори
gochev преди 2 години
От 1-ви октомври искаме да започва уч.година, през септември времето в Бг е най-хубаво за почивка, не сравнявайте с другите държави!
41
0
 
13
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 2 години
Едно време имаше 3 седмици зимна ваканция и 2 седмици пролетна - сега по това което съм чувал едната е сведена до 2 седмици, другата- до 1.Имаше и 1-2, понякога 3 дена междусрочна.Как със такова орязване излизат по-неграмотни ? За 12 години по 3 седмици - това са 36 седмици, или 9 месеца вече е орязано от почивката от ИНДОКТРИНАЦИЯ.
40
1
 
20
 
! Отговори
бг преди 2 години
Защо да започват по-рано, за да им правят повече тестове ли? Напротив- от 1-ви октомври ако започва учебната година, ще е супер, имат цели 9 месеца за да изучат материала!!! Количеството време не определя качеството!!
39
1
 
15
 
! Отговори
Брадван преди 2 години
По скоро от 1 октомври ако почват ше е по-добре.

Спонсорирани публикации