Просветният министър иска всички ученици в класните стаи от вторник

Тестването - един път в седмицата или да отпадне въобще
119
Просветният министър иска всички ученици в класните стаи от вторник
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Връщането на всички деца в клас очевидно не може да се случи с двуразовото тестване заради бавното пристигане на тестовете, призна просветният министър Николай Денков  пред bTV.

По думите му пристигат между 2 и 3 пъти по-малко тестове, като тези бройки стигат само за децата от 1 до 4 клас.

„През последните дни имахме няколко разговора с министъра на здравеопазването. Беше казано, че трябва да се промени заповедта, така че да се върнат учениците в клас. В момента се търси най-безопасният вариант“, каза Денков.

Още по темата

Образователният министър коментира, че е обсъдено най-късно до вторник, 7 декември, всички деца да се върнат в клас.

„Искаме с наличните тестове да осигурим връщането на всички ученици. Това означава тестовете, които се правят в момента или да се разредят – да се правят един път в седмицата, или да отпаднат изцяло, така че да има за тъмночервената зона“, посочи той.

Денков заяви, че за големите ученици не е проблем да се тестват с обикновени, а не с щадящи. Точният брой на
необходимите тестове обаче остава неясен заради съгласието на родителите. Той посочи, че не трябва да се намалява учебният материал заради онлайн обучението, а трябва да се осигури допълнително време за децата, които по-трудно се справят.

На въпрос защо децата могат да отидат на ресторант или в мол, но не и в училище, Денков заяви, че това трябва да се попитат здравните власти.

„В момента, в който взеха това решение – ние бяхме в епидемичен взрив. Разбирам тяхното желание да блокират епидемията, но не разбирам защо в последните 10 дни аз се почувствах самичък в опита да се върнат обратно децата“, каза Денков.

По думите му няма чуваемост, че връщането в клас трябва да стане бързо: „Грешката която направих е, че се предоверих, че ще има тестове. Трябва да има механизъм, в който когато се обсъждат образователни теми, да има представител на МОН в МЗ“.

Ресорният министър обясни, че се е почувствал като в капан – от една страна е имало заповед за тестване на учениците, а от друга – липса на такива. По думите му след среща при премиера Стефан Янев, се очаква решение по темата днес или утре.

Той уточни, че се обсъжда следващата учебна година да започне по-рано. Коментират се все още различните варианти.

Денков заяви, че по-трудният вариант е да се удължи настоящата учебна година. Образователният министър посочи, че не е получил все още покана да остане на поста в редовен кабинет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: ученицитестовеДенков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-накрая, и си обучавайте учителите че не могат да преподават. Старшно е човек да ги слуша онлайн, а на живо направо са за лудницата!
32
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Денков като е такъв идеалист, както някой тук го изкара, да вземе да си помисли кое му е по-важно: 1. Децата да учат, което е правилното и полезно за бъдещето им и бъдещето на българската държава или 2. децата да се тестват, с което да изпълни плана на неква Урсула, която само знае да иска, пък няма да му помогне като се закучат работите.
31
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако продължават с тия простотии, в следващия парламент Възраждане ще имат 30%. Да видим дали няма да се отменят и маски и зелени сертификати и всички ковидпростотии.
30
4
 
39
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Премахвайте всички т.нар. мерки, няма никаква полза от тях. Ваксините не работят, локдауните не работят, маските не работят. Единственото, което трябва да се прави е да се лекуват болните хора. А не като сега - имаш ковид и си стоиш вкъщи докато спреш да дишаш и тогава просто да те броят в статистиката.
29
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека сме честни, при управлението на Бойко ако министър се беше издънил така с доставката на тестве, щеше веднага да бъде сменен. Това поне им беше хубаво на предишните.
28
4
 
38
 
! Отговори
Антиковид преди 2 години
За съжаление новите управляващи са точно толкова прости, колкото хората на Борисов. Не са въвели още КПП-та, но пък въведоха супер дискриминационния зелен сертификат. Не мога да реша, кои мразя повече!
27
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пускайте ги без тестове, кво се правите
26
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте плули учителите, нашите не седят по халат и не си пушат цигарите. Преподават и се стараят. Обясняват ако на някои не е разбрал нещо и даже успяват да изпитат всяко едно дете. Така е при нас детето ми е 5 клас.
25
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е ли ясно какъв е проблема. Няма щадящи тестове, а родителите не искат с други. Някой трябва да обере негативите. Но нито Денков, нито Кацаров искат. Това е! Страх ги е от хорското мнение.
24
5
 
37
 
! Отговори
Мислеща преди 2 години
Значи да си дойдем на думата: "Денков заяви, че за големите ученици не е проблем да се тестват с обикновени, а не с щадящи. " Тези тестове се правят от СПЕЦИАЛНО ОБУЧЕН МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ!!! Ако почнат децата сами да си бъркат в носа, или някоя училищна мед. сестра, която не знае какво прави, това може да е много опасно за децата. ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ДЕЦАТА!!! Пускайте ги на училище без тестове, че ще ви се види тесен министерски съвет!
23
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да забравят за присъствено ако ще тестват децата с ония клечки!!! Айде нема нужда! По два пъти в седмицата да си чоплиш с клечка в носа неминуемо става рана, която разбутваш и й пречиш да зарастне, и става вход за инфекции!!! После ще се чудим кви са тия менингити и кво ли не, които ще се появят! Да синизберат: Или от тестовете с плюене, или онлайн, или пък да ги пускат без тестове както всъщност е най-правилно!!!
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каза по тв че фирмата била с 300лв,това не е нормално
21
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо да се удължава годината, децата учат и нямат пропуснат ден. Трябва ли да ги наказваме заради умни министри, които не си вършат работа както трябва. И без това им е трудно на децата.
20
6
 
24
 
! Отговори
Смешко преди 2 години
Най-смешният министър ever. Почувствал се "самичък". О, милия. Ами *** се разбери със другия *** Стойчо бе! Дано не го и поканя, че ако този е образователен министър всички деца ще станат "академици" като него.
19
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А нещо неустойки от фирмата вносител на тестовете? Или министъра ни се е проявил като класически будала и е подписал договора без да го чете?
18
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналата седмица говорих с една даскалица и тя предпочита да си преподава онлайн :))) И как няма, стои си по халат в дневната и пуши цигарки, докато отбива номера. Това е. После чакайте от тези деца да стане нещо без частни уроци и настояване от страна на родителите.
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Титлите работа не вършат ,разиграва деца и родители ,сам си признава че бил сгрешил ,ами подавай оставка
16
3
 
29
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Слушах го Денков тази сутрин по БТВ, каза в прав текст че всички решения свързани с предпазните мерки в училищата и цялата недомислица с тестовете и провеждане на учебните занятия всъщност се взимат не от него, а от Кацата и той/Денков/ в случая е безгласна буква...Денков определено е по-инетелигентен от цялата сбирщина на фигуранта в сегашното служебно правителство и почва да разбира, че е употребен, а идеализмът му е в услуга на безкрупулни хора действащи на принципа Целта оправдава средствата
15
3
 
14
 
! Отговори
До Възмутен преди 2 години
*** беше предишният министър на Образованието-Вълчев,завършил икономика в Свободния университет във Варна,където ги събират от улицата .За пет години не се откупи от мякащия си диалект,а иначе с безкрайни изисквания към учениците .
14
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
престанете да тероризиратве децата. Ще ви се връща многократно. Никакви тестове. Само бунтовете ще оправят нещата.