Стойчо Кацаров: Всички ученици се връщат в клас в понеделник

Те ще бъдат тествани веднъж седмично
Обновена: 2 дек 2021 18:55 | 2 дек 2021 12:58, Нели Христова
232
Стойчо Кацаров: Всички ученици се връщат в клас в понеделник
Снимка: БГНЕС

Всички ученици от 1. до 12. клас ще се върнат в училище от понеделник, увери здравният министър Стойчо Кацаров пред медиите.

Сутринта е обсъждано с експертите от здравното министерство възможностите за осигуряване на безопасна среда и възможностите, при които учениците могат да се върнат в клас.

"Предложението на експертите е тестването на учениците да се прави веднъж седмично, защото епидемичната ситуация го позволява, броят на заразените намалява непрекъснато и регистрираната заболяемост при деца под 19-годишна възраст е изключително ниска, и защото резултатите от тестовете, които се провеждаха в училищата през предишните две седмици, сочат нисък процент на положителни резултати", каза Кацаров.

Тестването веднъж седмично повишава леко риска, но е пренебрежимо малко повишение и не представлява сериозна опасност за цялостната ситуация, каза той.

Това важи за всички деца от 1 до 12 клас. За всички ще са осигурени щадящи тестове, категоричен е Кацаров.

"Макар, че не е наше задължение да купуваме тестове за училищата. Ангажирахме се с това, за да помогнем на МОН", каза той.

Той отново повтори, че за големите ученици могат да се използват назални тестове за възрастни, но това трябва да го реши МОН.

Наличните количества позволяват на всички деца в страната от понеделник да тръгнат на училище с еднократно тестване седмично, каза здравният министър.

Кацаров заяви, че има договорени количества тестове, които по тяхна оценка, трябва да стигнат поне до средата на януари.

Наличните количества, които в момента са в склада на БЧК и разпределени до МОН ще стигнат за две седмици. Става въпрос за всички общини, където заболяемостта е над 250 на 100 000.

Стои си обаче изискването, ако половината клас не е съгласен, децата да учат онлайн.

Днес ще бъде издадена промяна в заповедта, която да отрази новостите.

От понеделник отпада също забраната за извършване на планови дейности, каза още здравният министър и допълни, че до момента няма данни за Омикрон у нас.

Още за разминаванията между здравния и просветния министър вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
6
 
8
 
! Отговори
До 41 от Ваксиниран преди 2 години
Току-що изядох 3 телешки пържоли от бон филе на "Лесидрен", а ти какво яде?
58
2
 
22
 
! Отговори
Алко преди 2 години
Колко налапа от измислените си тестове, Кацаров? искам децата ми да ходят на училище, но НЯМА да ги тествам без да получа някакъв документ от направения тест!!! Ако тези тестове означават нещо, то тогава сте длъжни да издавате някакъв сертификат иначе резултатите не означават НИЩО!!! А ако не означават нищо, то тогава трябва да те набутат в затвора за изхарчени милиони народна пара за нищо!!! Колко милиона изхарчихте за няколко положителни теста??? Спрете кражбата!!!
57
2
 
19
 
! Отговори
Мислеща преди 2 години
Какво става с учениците, чиито родители са подписали декларация, че НЕ искат да ги тестват?!! По конституция образованието е право и задължение до 16г.
56
3
 
24
 
! Отговори
ВБЗ преди 2 години
Нов пик около Коледа.
55
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 49 "Не е твоя работа." Е, то е доброволно все пак, но отговора и изразните ти средства ме ориентираха горе долу с какво може да се занимаваш. :)
54
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В часовете с маски ли седят ? Аз вече немога я трая и минута , дали не е и бум от маските , колко вече две години ги носим ?
53
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко свършва...това беше...получиха нареждания и вече действат...
52
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев какво мисли по въпроса?
51
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 40 "Смъртност от какво?" Пак ти казвам, тъй като ви знам всичките реплики, и не ми се губи време в това да ги чета отново: ще те оставя да се връзваш на възел да обясниш съвпадението между появата на вируса и повишената смъртност "от нещо друго". По твой избор от какво да бъде. Вкарай всичката си фантазия. :)))
50
4
 
5
 
! Отговори
До 46 преди 2 години
Само забрави да напишеш, че ти и децата ти вече са прекарали Ковид, но леко.
49
20
 
7
 
! Отговори
Още смърт ще има преди 2 години
ТОЛКОВА ли не могат ДА ИМАТ голяма грипна ваканция децата за целият зимен сезон и лятото да учат, когато вирусите не се разпространяват толкова силно и леко се боледува през пролетта и лятото. Нищо няма да загубят толкова от образованието за един зимен сезон - обаче искат да има смърт за възрастните хора. Геноцид използват децата като заразители убийци.
48
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 44 Не е твоя работа. Какво значи "да си изкарвам хляба"? Мога да ти извадя едно нещо да го баряш и смучеш. Искаш ли?
47
9
 
19
 
! Отговори
Анти преди 2 години
Ако ни управляваха умни хора, връщането в училище щеше да бъде на 17.01.2022, след като са минали 2 седмици от края на коледно-новогодишната ваканция и достатъчно време от разпространените именни дни -Иванов и Йорданов ден.Всеки страда от глупостта си, а когато със здравето на народа се разпорежда глупав популист страда целият народ.
46
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 32/42 "Ние антиваксърите сме месоядни, хетеро и бели" Все едно писваш почитатели на Тръмп: ултраконсверватори и десни радикали, които вярват в конспиративни теории и са под средното ниво на грамотност.
45
10
 
16
 
! Отговори
Родител преди 2 години
Най-накрая някакво разумно решение. Децата до 12 клас трябва да са в училище, сред връстниците си и да се учат, а не да се депресират като стоят затворени вкъщи, без спорт и движение. Тези тестове също трябва да отпаднат защото се видя, че децата не са преносител на вируса и не боледуват. Нека пазим всички заедно бъдещето на България!
44
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ходят на училище в метавселената -там няма вируси, тъкмо да свикват със своето светло виртуално бъдеще...
43
1
 
24
 
! Отговори
1280 преди 2 години
Каца, ако си следвате наложените от вас правила, при падащи бройки не е нужно да тествате децата и те трябва да ходят свободно на училище.Защо поръчахте 2,5 милиона теста тогава? Колко струват и кой взе парите за да ги даряваме както направихте с ваксините???
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 39 "Не познавам набодени, защото не общувам с...." С какво си изкарваш хляба и какво работят повечето ти приятели? Да разберем за каква категория хора става дума.
41
1
 
5
 
! Отговори
Гостенин преди 2 години
Какво ти намалява заболеваемоста, бе ***? PCR-те държат твърдо 20% от седмици, а антилета показват разсейване на резултатите и не са вярни! Да повторим отново - статистика на Ковид у нас: covid.tobel.bg/#map=7/2849683.55/5330562.86/0
40
13
 
6
 
! Отговори
До 32 преди 2 години
Веганите, ваксърите и *** те са едно и също. Ние антиваксърите сме месоядни, хетеро и бели