Учебната година започва с повече часове по три предмета

БЕЛ, математика и география ще бъдат удължени
26 авг 2022 12:30, Йоана Цонева
38
Учебната година започва с повече часове по три предмета
Снимка: БГНЕС

Повече часове по български език и литература, математика и география ще имат учениците в прогимназиалните класове от 15 септември 2022 г.

Това предвиждат обнародвани днес промени в Наредба 4 за учебния план, предложени от екипа на бившия министър акад. Николай Денков и одобрени от наследника му проф. Сашо Пенов.

Часовете се увеличават с половин час седмично и по трите предмета. По български език и литература промяната касае V и VI клас; по математика – V, VI и VII клас; по география – V клас.

Така седмичния брой часове за петокласниците се увеличава с час и половина (51 часа повече годишно); на шестокласниците – с един час (36 часа повече годишно); на седмокласниците – с половин час (18 часа годишно).

Още по темата
Продължителността на учебния час се намалява от 45 на 40 минути - предвиждат обнародвани също днес промени в здравна наредба. Те предвиждат задължителните и избираемите учебни часове в седмичното разписание да са:

- I клас – 22 учебни часа с продължителност 35 минути, като два дни са по пет учебни часа;
- II клас – 23 учебни часа с продължителност 35 минути, като три дни са по пет учебни часа;
- III и IV клас – 27 учебни часа по 40 минути, като два дни са по шест учебни часа;
- V и VI клас – до 32 учебни часа по 40 минути, като два дни от седмицата са по седем учебни часа;
- VII клас –до 32 учебни часа по 40 минути, като два дни от седмицата са по седем часа;
- VIII до XII клас – 32 учебни часа по 45 минути, като два дни от седмицата са по седем часа.

Училищата имат по-малко от месец да променят учебната си документация и програмите в училище.

През учебната 2022 – 2023 година учениците, постъпващи в VII клас, вместо учебния предмет компютърно моделиране и информационни технологии ще изучават учебния предмет информационни технологии с общ брой 36 задължителни учебни часа годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
6
 
1
 
! Отговори
Мислещ преди 1 година
Има ли значение дали знаят родния си език или не щом те незнаят онова, което ги интересува. Една от причините толкова хора да станат подреждачи в Кауфланд са изискванията на МОН, които срутват целия живот на един човек само защото не знае, къде да сложи препинателен знак и т. н.. Дори да става въпрос за роден език, езикът си остава само език, а и ненаучаването му не от значение в живота, така де ще умра ако не знам къде се слага запетая? Свещенни глупости!
32
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
си език или не щом те незнаят онова, което ги интересува. Една от причините толкова хора да станат подреждачи в Кауфланд са изискванията на МОН, които срутват целия живот на един човек само защото не знае, къде да сложи препинателен знак и т. н.. Дори да става въпрос за роден език, езикът си остава само език, а и ненаучаването му не от значение в живота, така де ще умра ако не знам къде се слага запетая? Свещенни глупости!
31
11
 
25
 
! Отговори
Една българка преди 1 година
Чета публикацията и не виждам нищо смущаващо в това, че учениците трябва да учат малко повече родния си език и литература, математика и география. Чета и коментарите, и ми настръхват косите, че българинът е паднал толкова ниско, че не може да осъзнае необходимостта от това децата им да научат нещо повече. Да, вярно е! Българският ученик е с голяма седмична натовареност, но това, драги дами и господа - родители, е поради многобройните часове по чужди езици.
30
2
 
24
 
! Отговори
бедна ви е фантазият преди 1 година
Бедна ви е фантазията, драги родители каква ожесточена битка се води от НПО-та за сриване на образованието в сегашния му вид и делегирането на неограничени правомощия и най- вече средства от бюджета от нашите данъци за теехнте пророци-куцо и сакато без образование и ценз да прилагат т.нар.си иновативни методи,които за нищо не стават като jump math например,написан от някакъв философ.Познавам такива НПО тетки и знам за какво и как се борят,имат си хора и в МО.
29
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В бъдеще няма да има училища. Хората ще се учат от изкуствения интелект. Ще има създадени безплатни приложения с виртуални учители които ще преподават индивидуално на всеки ученик както сега ходят на частни уроци. Децата ще могат да учат навсякъде и по всяко време. Ще имат избор измежду хиляди учители.
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долния ме подсети, дали знаете, че в момента някои университети обмислят да минат на онлайн обучение, за да могат да се справят със сметките за ток и отопление?
27
4
 
2
 
! Отговори
Рада Госпожина преди 1 година
Да,чудила съм се на много неща тук.Т. напр., винаги ме е удивлявало самочувствието да се коментират въпроси и проблеми от огромна важност със също толкова огромно невежество...В България има много хора, които разбират от държавно управление, икономика, политика, образование, финанси, енергетика (напоследък се навъдиха доста експерти по газ(Т)а...За съжаление те явно вече са си избрали други поприща, където да оползотворят големите си способности.И така са оставили нещата на някакви некадърници..
26
8
 
8
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
Ако се закрият всички училища и се уволнят всички учители можем да спестим доста сериозни пари. Някъде около 5 милиарда на година.
25
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече часове = по глупави деца. Едно време учебниците бяха малки и тънки но направени както трябва!. Вътре събрано само най важното и добре подредено да могат децата да го запомнят и научат. А сега едни тухли разнасят написани на академичен език и пълни с ненужни глупости.
24
5
 
14
 
! Отговори
az преди 1 година
Идва времето на онлайн обучението - ама не като сегашното , а просто 1 преподавател по 1 предмет за цялата държава - гледаш го когато имаш време , пишеш си домашните и ги предаваш чрез IT система за оценяване. Така може да бъдат и изпити и контролни ( а може и на място във зали ) . Това е бъдещето. В момента армия от калинки обучава други бъдещи калинки. Истинските учители се пенсионираха или са пред пенсия.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 21 Не си в час. "Две хубави очи" за младежите не е "скука", а ***.дофилско. И не мога да отрека, че са прави...
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Рада Госпожина А случайно да си се зачудила дали пък и много от учителите, особено младите, не са обременени от същите липси във възпитанието, които проектираш само върху децата? И че като продукт на поколението на прехода, ценностите възпитани у тези учители не са това, което ти в идеализираните си представи очакваш?
21
3
 
19
 
! Отговори
Рада Госпожина преди 1 година
Чудя се на всичките експерти тук, които са и експерти по всичко... Да сте се замисляли, че възпитанието е вторична дейност за учлището? И че ценностите първо се възпитават в обществото -- в частност в семейството -- а училището има за цел първо да образова, и едва след това -- да възпитава? И че няма как да излезе качествен продукт там, където малоумната чалга за Васко Жабата е велик хит, докато ,,Две хубави очи" или ,,Да се завърнеш в бащината къща" са някаква скука...
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези в министерство и инспекторати да не дремят,а всеки срок проверки с анонимни анкети,кой учител работи и преподава и кой не и пуска учениците да се разхождат по време на час и да висят по кафетата,а те си говорят по телефона в коридора и накрая им пищат петици и щестици без никакви знания.Директорите гонят успеваемост и ако учителя е строг и иска знания го санкционират по един или друг начин.Бели лястовици в образованието почти не останаха.
19
10
 
9
 
! Отговори
Aлф преди 1 година
Литературата трябва да се забрани да се изучава в училище. Да зубря аз какво е искал да каже авторът на някое стихотворение е глупост. Казах, че Ботев може да е бил пиян като е писал тежко, тежко, вино дайте.. и майката на Любен Дилов ме изгони от час.
18
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе Уча се си е много добро и масово децата наваксват пропуските на учителите си чрез Уча се, но трябва да си остане алтернативно! Ако го интегрират в образователната ни система, ще се скапе за нула време! Като всичко в образователната ни система.
17
5
 
13
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
Уча се за нищо не става, нали беше безплатна за всички като ги затваряха дистанционно. Един лигльо им обяснява геометрия нщо от типа- ей йо, брато ся тази черта тук е много яка и се слага там и някакви подобни глупости, съвсем съкратено, пълна каша и недостатъчно.Не седне ли родител,който разбира да обясни или учител да го направи в час-има и такива редки изключения, не става за нищо този нпо- иновативен подход
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 14 Изобщо няма да ти спестят частни уроци. Забрави! Ти представяш ли си ги как ще бръкнат в джоба на колегите си? Никакъв шанс! Даже ще плащаш за още повече частни уроци.
15
0
 
11
 
! Отговори
^^ преди 1 година
Степените на образование са: начално училище, средно училище, висше училище, училище на живота.
14
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ни спестят малко частни уроци! Браво! А що не купи държавата софтуера на Уча се или нещо такова и да се интегрира? Там да са и домашните! А не е лошо да дават и чекове за частни уроци по 500 лв на дете или тези разходи да ги вадим от данъците в края на годината! Така няма да има и черен пазар и укриване.