Учебниците втора ръка съхраняват семейния бюджет

Варианти за покупки за учениците
31 авг 2022 16:38, Росен Стойчев
20
Учебниците втора ръка съхраняват семейния бюджет
Снимка: БГНЕС

Ако миналата са стигали 100-150 лева, сега трябват поне 300 лева за един ученик, пресмятат родители от Кюстендилско. Поскъпването е поне 15-20%, показва проверка на БНР.

Още по темата

"Може да се купи раница за 20 лева, може да се купи и за 120 лева. Около 40-50 лева могат да се намерят хубави раници. В рамките на 300 лева може да бъде подготвено едно дете за училище", калкулира общинският съветник Огнян Атанасов, който е и в настоятелството на едно от началните училища в града.

"Помагалата не са вдигнати от миналата година, между 5,90 и 6,90 лева", твърди доставчик, който зарежда за целия регион.

За да е по-леко за семейния бюджет, в Габрово от години се организира борса за употребявани учебници, която е единствена в града. Най-търсени са по-запазените учебници. Комплект за гимназиалния етап може да се подбере на цена между 30 и 60% по-ниска от стойността на новия.

Организатор на борсата е Тотка Златева, която управлява книжарница. Според нея възможността да продадат учебниците си е стимул за децата да ги пазят в добър вид. Комплект втора ръка по думите ѝ спестява 100 лева от семейния бюджет. Тетрадките са поскъпнали почти двойно, отбелязва Златева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
17 Вуте и Пена от всичко разбират, даже и от учебници! Що да купуват на децата си такива ненужни неща, по-добре да дадат парите за цигарки, пиячка, дрога. Пък и ако идат на пиацата ще научат повече уроци, отколкотко в училище.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е, че сегашните учебници не струват и хартията, на която са напечатани! Писани от хора, които не умеят нито да се изразяват, нито пък да обясняват, пълни с грешки, информацията в тях не струва, но написани по напътствията на разни нпо-та! Трагедия! По-добре изобщо не ги купувайте на децата си, а потърсете стари учебници от едно време и им дайте да четат от тях!
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
важното е какво пише в учебниците, нашите обслужват прекалено много разнообразни интереси, т.е. няма какво да се научи от тях
14
1
 
4
 
! Отговори
Анон преди 1 година
А, така! Пестете от учебници и книги, а не от цигари, алкохол, съмнително безалкохолно, кабелна телевизия, по която дават само чалга и порно и т.н.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време така учениците от горните класове печелеха пари като си продаваха старите учебници на учениците от долните класове. 99 процента от учелниците са запазени понеже не са отваряни и не са и носени на училище.
12
1
 
3
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Как ще отидат с учебници втора ръка, нали ще им се смеят. Трябва да се показват, колко са велики. Копират от родителите децата. Още като проходят ги учат да се сравняват с другите деца, да си мерят играчките.Нали сега ще дефилират по-големите. Ще си мерят новите телефони, новите джуки, татуси.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това се нарича вехтошарство.. Всички учебници трябва да се осигуряват от самото училище. Иначе след учебниците, може да вземете да рекламирате и други неща втора употреба, само и само да не се признае че хората са бедни
10
0
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Лудница!
9
1
 
7
 
! Отговори
Жалка картинка! преди 1 година
И без това тези псевдо-учебници не струват! Има толкова добри енциклопедии написни с умисъл и красиви илюстрации... а нашите тъппи глави псведо-учени седнали на наплескали някакви идиотии, които продават за безобразно много пари! Срам и позор са тези учебници! Срам и позор е това образование! Не мога да разбера как още имаме търпение за тази гавра с децата ни!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Асан Е то не се изтърква.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 6 Е те пак са неупотребявани.... :))
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То пък 1 семеен бюджет на фона на тия цени та мани мани
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учебниците трябва да са НОВИ, НЕУПОТРЕБЯВАНИ ! Срамно е, за бежанци от Украйна, да има пари, а за учебници на българските деца, в бюджета да няма пари!
4
0
 
20
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Жени втора ръка, учебници втора ръка,!коли втора ръка, живот втора ръка
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"възможността да продадат учебниците си е стимул за децата да ги пазят в добър вид." Те и без това ги пазят в добър вид. Като не ги отварят :))) Особено учебници за гимназиалния етап се намират много все едно са чисто нови. И то от всякакви училища, включително и елитните. Ама такива учебници си заслужават толкова четене... Не можем да се сърдим на потребителя, че не харесва калпавия продукт, който му се предлага...
2
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-великите хора са ненавиждали училището.В епохата на интернет училището е и ненужна пост модерна антика.
1
3
 
22
 
! Отговори
:( преди 1 година
Нашите деца с опърпани учебници, за да остане и за храна на семейството, а кабинетът днес гласувал още 42 милиона за укрите на българска територия.