Необходима е стратегическа политика за проблемите в болниците

Предстои Югоизточноевропейският медицински форум, в който ще се представят най-новите разработки
1 сеп 2022 17:07, Йоана Цонева
13

От 8 до 11 септември 2022 г. ще се проведе единадесетият Югоизточноевропейски медицински форум в Пловдив, в който ще участват над 60 лектори. Целта е участниците в конгреса да се запознаят с най-новите научни и практически разработки в различни области на медицината.

"Темите са интердисциплинарни - като започнем от Ковид-19, социално значими заболявания... Традиционно ние сме едни от малкото форуми в света, който освен научна тематика, провежда и кръгла маса по темите на здравеопазването. Това е акредитиран форум за България, Европа и Америка. Ще присъстват и много студенти, така че Пловдив и Смолян, където ще проведем конгреса, се превръщат в един своеобразен есенен университет", заяви председателят на Югоизточния европейски медицински форум проф. Андрей Кехайов.

Той уточни, че медицинският форум има за основна цел обмен на опит, създаването на комуникации и участниците да си бъдат взаимно полезни.

"Тази година по-важното е, че ще присъстват и много студенти от България и други страни, а специалисти идват дори за по една лекция от Америка, други ще се включат онлайн", поясни проф. Кехайов пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира проблема с човешките ресурси в определените региони на страната, като каза, че в почти всички периферни малки градове, в това число и областни, вече има проблем с кадрите на мед. сестри и лекари.

Още по темата
"Предвид това, че в България завършват около 1000 млади лекари, половината от тях напускат годишно, умират почти толкова – по време на Ковид миналата година са починали 700 лекари, което означава и тук отрицателен ръст. Като имаме предвид, че над 63% от лекарите са над 53-годишна възраст, тенденцията е много плачевна, това ще доведе до затваряне на заведенията, липса на общопрактикуващи лекари в определени региони на страната", алармира гостът.

Според Кехайов насилието над лекарите е проблем, който трябва да намери решение, а проблемите за липсата на човешки ресурси, финансовото състояние и формирането на национална здравна политика изискват правилен политически и експертен мениджмънт.

"Имаме проблем с човешкия ресурс по отношението на управление на здравеопазването на различни нива. Понякога се назначават мениджъри на лечебните заведения без никакъв опит, по чисто политически критерии. Понякога се назначават министри и зам.-министри, на които им липсва необходимият опит да насочат здравната политика и стратегия в правилната посока. Стратегическата политика изисква създаване на такъв капацитет и мениджмънт, който да оптимизира и ефективно да управлява процесите", посочи проф. Кехайов.

На въпроса защо България се оказа една от първите страни по смъртност от Ковид-19, той посочи като причина липсата на политика на адекватно ниво и непроведена стратегия за това, че най-важният елемент е профилактиката и ваксинирането.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
факт преди 1 година
Тази сутрин по едно от националните радиа чух,че за хуманно отношение към свинете са отделени 59 милиона лева.А за достатъчно екипи на спешна помощ пари няма! За нормални заплати с които да се привлечат лекари и сестри да работят в спешна помощ не се намериха!Фактът си е факт!А с какво ние сме заслужили такова злокачествено управление?
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без "здравна застраховка" --- В ЧУЖБИНА СИ ЗАМИНАВАШ ДИРЕКТНО У ГРОБИЩАТА И ТАВА Е "НАЙ-ПРАВИЛНАТА СТРАТЕГИЯ"...ЗАЩОТО "ЗДРАВЕТО" Е НАЙ-СКЪПОТО НЕЩО НА СВЕТА....И НИКОЙ НЕ ТИ Е ДЛЪЖЕН ДА ТИ ДАВА "ЗДРАВЕ"-БЕЗПЛАТНО...!
10
0
 
2
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
НАЙ-СТРАТЕГИЧЕСКОТО Е ---всеки българин да си има и да си плаща редовно "здравната застраховка"----НИКОЙ НЕМА ДА ТЕ ЛЕКУВА ЗА "без пари"---ТАЯ КОМУНИСТИЧЕСКА МАНТРА ВЕЧЕ УМРЯ!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полша официално поискала репарации от Германия за ВСВ .
8
0
 
2
 
! Отговори
Повечето преди 1 година
....мезицински работници МРАЗЯТ РАБОТАТА СИ!
7
0
 
2
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
Влизаш Болен, излизаш Още по- зле!!! Или с краката напред!
6
1
 
2
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
В БОЛНИЦИТЕ КЕ ПРАВЯТ АБСОЛЮТНО ИЗЛИШНИ ПРОЦЕДУРИ ЕДИНСТВЕНО ЗА ПАРИ!!! НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГИ ОГРАНИЧИ!!!
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стратегическа физиономия на стратегически бройлери! Нямате ли вече новини или чакате наредба
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Основния проблем на болниците е че няма Ковид болни. Няма я капачката. А тия за 32 години се сетиха че трябвало стратегия за нещо. След 10 години ще са минали почти толкова години колкото бяхме при соца. Ако някой може нека сравни какво се направи по соца за хората и какво се руши сега.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо изтрихте, бе? Предупреждавам хората, че тоя е изпечен мошеник!
2
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво да се размишлява? Една стотинка не трябва да се дава на болниците. Влиза болен, прави се диагноза, вземат се лекарствата от аптеката, държавата плаща лекарствата на аптеката. На края на месеца държавата плаща тока, парното и почистването на болницата, както и заплатите на служителите. Болниците НЕ трябва да се занимават с финанси и пари. Спрете тая глупост болниците да бъдат търговски дружества!
1
3
 
1
 
! Отговори
И в рашка пажалуста преди 1 година
Не само тука, и в Русия е нужна стратегия за болниците, че шефовете на Лукойл почнаха да падат от прозорците. Не че има нищо съмнително!