Медалист по математика: Най-големи конкуренти са ни китайци и американци

Български ученици спечелиха 6 медала от международна Олимпиада
17 юли 2023 10:56, Анисия Иванова
27

Тази седмица имаме повод за гордост със златни медалисти. Български математици спечелиха 6 медала от международна Олимпиада. Нашите ученици успяха да преборят конкуренция от над 600 участници от 112 държави.

"Зад златния ми медал стои много труд и упоритост. Международната Олимпиада по математика е най-трудният форум за млади математици, който дава възможност на младежи от целия свят да се докажат като силни математици", сподели Мартин Христов от СМГ. Той разказа, че в някои дни тренира повече, в други - по-малко, но намира време и за социален живот, и спорт.

Пред Bulgaria ON AIR ръководителят на обора по математика гл. ас. Стоян Боев разкри, че подготовката преминава през сериозна селекция на отбора, която стартира през есента.

"Така се достига до момента, в който определяме разширения отбор. След две контролни определяме и националния отбор. Подготовката е целогодишна. Казвам им, че трябва да бъдат конкуренция помежду си до момента, в който влязат - в момента, в който влязат, трябва да са един екип", каза още ръководителят.

Като невероятно Мартин описа чувството да спечелиш такъв медал.

"Надявам се всеки, който иска да се занимава със състезания - да може да го постигне. Невероятно е да излезеш на сцена пред 600 човека - ученици и учители. Миналата година съвсем малко не ми достигна и бях съкрушен, но тази година се върнах в по-силен състезател и показах, че заслужавам златен медал", сподели той.

По думите му конкуренцията изважда най-доброто от него и му дава възможност да представи какво може. "Дава ни сили. Най-големи конкуренти са ни китайци и американци", добави Мартин.

Олимпиадата по математика е като едно спортно състезание и има стратегия, която трябва да се следва, изтъкна гл. ас. Боев.

"Трудното е, че имат ограничено време от четири часа и половина, в което трябва максимално да дадат наученото. Първите два часа са много критични. Ако през тези два часа не успеят да решат нито една задача, е важно психически да бъдат стабилни", обясни ръководителят на отбора.

Той определи конкуренцията пред последните години като "изключително жестока", особено от азиатските страни.

"Бивш състезател съм и мога да сравня. Ако тогава с лекота влизахме в топ 10, сега вече е трудна задача. Азиатските страни много работят. Отборите на САЩ и Канада също са предимно от азиатски състезатели.  Въпреки това, вземаме медали и е голям успех", посочи гл. ас. Боев.

Мартин сподели, че бъдещите му намерения са в сферата на математиката и информатиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ученикът е Марин, не Мартин.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Американците не могат да вземат медали от олимпиадата по математика, те са ***, не са свикнали да работят. Ако американец спечели медал, значи е с индийски или китайски корени
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Руските ученици спечелиха 5 златни и един сребърен медал на Международната олимпиада по математика
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
https://olimpiada.ru/news/26818 За руснаците не може да се пише добре
20
7
 
2
 
! Отговори
Юрдеков преди 9 месеца
А рашнячетата ги учат как да умират геройски за притежателите на яхти и нямат време за такива глупости.
19
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Рашките ги няма никъде. Преди използваха СССР като параван за това колко са неграмотни и си приписваха учени, ама ся няма мърдане и се вижда пред целия свят колко дебилллллна нация са
18
5
 
6
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 9 месеца
Поредното " дете на социализма " , което се вълнува от конкуренция и сметкаджийски истории . В науката няма място за слабоумието на българите .
17
2
 
1
 
! Отговори
До 4 преди 9 месеца
Ако случайно не знаеш, професията ти се нарича "кютиер". За мен работят двама такива, защото едва си взех изпитите по висша математика с тройки. Абсолютно си прав за "олимпийците". За нищо не стават и ги избягвам. Имах такъв навремето.
16
3
 
1
 
! Отговори
Дорби преди 9 месеца
*** руска къде е?
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гл.ас.Боев е прав: в ученическите отбори на САЩ основните участници са китайчета и индийчета. В един от сателитите на Бостън има т.нар. "индийско училище" чиито ученици в прогимназията са индийчета и китайчета. Още на тази възраст те се "специализират" в разширено обучение по математика. В друго градче-сателит децата от славянски произход се обучават доста разширено по математика от 5-членен екип от бивши университетски преподаватели . Обучението е сериозно с домашни в почивните дни по 50 задачи
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 13 : не можеш да налееш литър в чаша за шотче. Просто не си имал капацитета да осъзнаеш математиката.
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На мен грам не ми вървеше математиката в училище, опитвах се, давах всичко от себе си да решавам задачите, да ги разбера, ама не ставаше:)), па и един учител имахме:)), от всичко друго разбираше, *** не и от математика:)), ппц математиците са лоши педагози, обясняват задачите на себе си. Решава задача на дъската, реши си я за себе си, и после се чудиш откъде дойде това, откъде дойде онова, питаш го, казва ти, че си тъпппп, абе ужас. После децата били зле по математика
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най-добри математици са китайците, индийците, японците, следват корейците, тайландци, Малайзия, Тайван. Което е учудващо, в последните десетина години много добре се изявяват вече млади хора от държави от Близкия Изток и от някои африкански държави. В създаването и анализа на СВЧ транзистори със Si-Ge база в началото на сегашния век с работна честота ft = 250 GHz автори бяха японци, но и африканецът Манку.
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Когато Питагор открил теоремата си, в негова чест са принесли в жертва на боговете 200 бика. Оттогава всички гoBeдa мразят математиката :)
10
4
 
1
 
! Отговори
Американ преди 9 месеца
До Мария: За 1 година пресен специалист няма как да събере милион и половина освен от тотото, даже и в Америка.
9
4
 
5
 
! Отговори
Мария преди 9 месеца
В тези науки са парите! Аз имам познат, който пък учеше Статистика в Софийския университет. Беше му много трудно следването, ама успя да завърши. Намери си работа в една агенция, работи като актюер и анализатор на стохастични процеси, предвиждане, статистическо прогнозиране, много сложни работи, и в рамките на 1 година събра накуп пари и си купи къща в Драгалевци за 1 милион и 300 хиляди лева. Правете си сметка. Трудът се отплаща!
8
4
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 9 месеца
Жестоко грешиш. Както 4 е написал, в технологичния сектор и по-специално софтуер за разни хазартни игри и оценка на риска, цифрите са много сносни.
7
3
 
5
 
! Отговори
Моят брат преди 9 месеца
завърши математика във ФМИ. Изкривиха го от учене и като че ли малко мръдна в акъла. Занимава се с математически методи в икономиката, финансов анализатор е в една фирма, добри пари взима, около 10 хиляди лева на месец.
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Математиката или я разбираш, или не е. Това не е предмет, който се зубри.
5
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Американския отбор е предимно от азиатци, иначе то си им личи колко са трудолюбиви и настоятелни азиатците а тук чалгата и еврогейщината ще затрие всичко!

Спонсорирани публикации