Без писмени домашни през ваканциите

Намаляват броя на задължителните оценки
24 юли 2023 11:13, Стела Стоянова
29
Без писмени домашни през ваканциите
Снимка БГНЕС

Учителите не бива да дават задачи за писмено изпълнение на учениците по време на ваканции. Това предвиждат промени в наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците, предложени от новия екип в просветното министерство.

Неотдавна просветният министър обеща промени в няколко наредби, сред които и за оценяването.

От МОН аргументират предложението си с думите, че са получили сигнали и жалби на родители за претоварване на учениците вследствие на "нецелесъобразно задаване на домашните работи и големия брой изпитвания по учебните предмети". Затова и в съответната наредба се предлагат редакции, които да намалят натовареността на учениците чрез оптимизиране на изпитванията по отделните предмети и броя на оценките за учебния срок, както и чрез определяне на изисквания за броя на задаваните домашни работи през учебната седмица, посочва "Сега".

Новите текстове гласят, че за "затвърдяване на нови знания и усъвършенстване на практически значими умения преподаващият учител може да оставя на учениците за самостоятелното писмено изпълнение извън учебния час една до три задачи". Обемът на задачите ще се определя в зависимост от урочните цели и възрастовите особености на учениците. Те може да се дават за цялата паралелка, за отделна група ученици от паралелката или за отделен ученик.

Още по темата
На учениците от 1-ви до 4-ти клас задачи за самостоятелно писмено изпълнение по български език и по математика ще могат да се поставят не повече от 3 пъти в една учебна седмица, а по останалите учебни предмети - не повече от веднъж.

"Задачи за самостоятелно писмено изпълнение не се задават през ваканции", предвижда още проектът. В момента много от учителите възлагат такива с аргумента, че през ваканциите децата забравят материала.

Министерството предлага и намаляване на броя на оценките, въз основа на които се формира срочната оценка за съответния учебен предмет. И занапред по учебните предмети, изучвани с до 2 учебни часа седмично, ще са нужни поне две текущи изпитвания, а за тези, изучавани с 2.5-3.5 часа седмично - поне 3 текущи изпитвания. При предметите обаче, които се изучават с по 4 и повече часа на седмица, текущите задължителни оценки се намаляват от 4 на 3. Освен това по всеки модул от профилираната или професионалната вече ще е нужно само едно текущо изпитване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Един учител по БЕЛ преди 9 месеца
Много обичам работата си. Но след поредните глупави приумици се замислям дали си заслужава... Аз се мъча да ги науча на български език, да са грамотни, да се гордеят с произхода си, да съхранят родината и нацията, а то какво?! Сега чуят ли за 3-те оценки, ще има "нямате право, госпожо, да ме изпитвате", после "нямате право да ми давате за домашно да пиша есе" и накъде ще отидем?! Ще станем по-неграмотни от най-оплювания етнос в Европа. Дайте да се вдигнем най-после и да искаме образование на нив
23
4
 
2
 
! Отговори
Бай Х преди 9 месеца
Учителите да започнат да учат децата, вместо да чакат банкоматът в края на месеца. На учителите не им се преподава и на децата не им се учи. Както е писал един човек по- долу, децата да ги учат на неща, които наистина ще им помогнат в живота. 90% от нещата, които ги учат сега са само отчитане на дейност. Бих искал да попитам каква част от предметите , които сте ги учили в училище и в университета са ви помогнали в живота?
22
1
 
2
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 9 месеца
Учителите трябва да учат децата ни и да изискват от тях !!! След идването на "демокрацията" си разбихме държавата и всичко в нея започвахме поголовно да унищожаваме за да се принизим до така наречените "западни стандарти" ,които ни налагаха упорито а ние приемахме безкритично и възторжено !!! Този "министър" е поредния унищожител !!!
21
0
 
2
 
! Отговори
Англичаните преди 9 месеца
много се надяваха,че дошлите от ЕС ще бъдат РОБИ..Но..какво разочарование!Оказа се,че много хора искат да учат и да просперират,а това на Острова не им се хареса..!Те самите не са ученолюбиви и амбициозни,но им става МНОГО неприятно,когато гиприбиваме с амбиция,знания и умения..!Ето защо,се прави всичко възможно да съсипем нашето образование!Те ни искат глупави и послушни!
20
2
 
5
 
! Отговори
Образованието преди 9 месеца
скоро ще удари дъното! Хора,не виждате ли,че не ни дават да си вършим работата?!Постоянно ни извиват ръцете с *** изисквания!Вместо да се затегне дисциплината,да се оставят на поправителен учениците до 4 клас-правят глупави промени,които целят едно :производство на неграмотници ..Гъзолизците искат направим образованието като на запад/а там е пълна нула/Да сте чули англичанин,германец ,нидерландец и т.н,да е заел някога призово място по матаматика,физика..??!Позор!
19
0
 
8
 
! Отговори
Възмутен преподавате преди 9 месеца
Аха! Браво! Най- после да случим на министър! Един да помисли да горките ,нещастни ученици! Как може толкова много да ги измъчваме досега,че ето да видите до къде ги докарахме горките! Толкова да се преуморяват от учене,че са получат такива двойки на матурите! Ти да видиш само какви прекрасни учебници имат,по които да се учи,ама няма кой да ги отваря от много претоварване !.Ах, тез учители! Всичките да ги уволнят дано! Така няма кой да мъчи учениците. !Да остане само министърът,помощниците му!
18
1
 
8
 
! Отговори
Ss преди 9 месеца
Значи вие сте на мнение, че по-добре берач на ягоди и мияч на чинии с диплома, отколкото без дипрома. Многото домашни не те правят по- умен. Децата трябва да се учат на неща, които наистина ще им потрябват в живота, а не да им пълнят главите с простотии.
17
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Айде министерството да задължи учителите служебо на всички ученици да пишат оценка отличен(6) и да приключваме. Нито домашните ще им даваме (тях ще им пише GPTChat), нито ще ги изпитваме, ще се водим изцяло по акъла на родителите - така ще я докараме до кривата круша.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Намаляването на броя на задължителните оценки е принципна грешка. Защото от малко на брой оценки тази, която е от случайно лошо/много добро представяне тежи много повече. Също ако учникът е изпитан по собствено желание или , както сега правят, за да има високи оценки, на "проект"(което значи смъкнат материал от интернет, който често е абсолщтно непонятен за ученика). Да вземат пример от оценяването по фигурно пързаляне: там най-високата и най-ниската оценка се игнорират, за да има обективност.
15
1
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
БРАВО ЦОКОВ! РАЗМНИ ПРОМЕНИ! НЯКОИ УЧИТЕЛИ СЕ БЯХА РАЗПАСАЛИ КАТО КЪРДЖАЛИИ!
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
на запада не им трябват професори, те си имат. Трябват им роби да им чистят улиците, да им мият чиниите и да им сменят памперсите на пенсионерите им за 1000 евро.
13
2
 
15
 
! Отговори
МИСЛЕЩА преди 9 месеца
Тук съм съгласна! Когато моето поколение бяхме ученици, нямахме по 400 задачи по математика за ваканцията и по няколко "проекта" по други предмети, и пак знаехме по-вече от сегашните. Не може едно дете в 5-6 клас да бъде в училище от 8 до 16,30 часа и след това да му се дават много домашни. Така не му остава време да спортува, да се занимава с изкуства и т.н. Претоварени са с много часове, учат глупости и накрая излизат неграмотни. Сегашната "образователна " система е пълен ПРОВАЛ!
12
9
 
9
 
! Отговори
леля Пена преди 9 месеца
ТЕЗИ УЧИТЕЛИ ИЗОБЩО НЕ ЗНАЯТ КАКВО ДА ПРАВЯТ.САМО ЕДНО НАПРАВИХА - НЕГРАМОТНИ ПОКОЛЕНИЯ,А САМО ПАРИ ИСКАТ!
11
0
 
9
 
! Отговори
г преди 9 месеца
Училището трябва да е до 5 клас макс, после който от където
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе я направо обявете раздаване на дипломи при навършване на 18-годишна възраст и да приключваме с и без друго излишното ни некадърно, никакво държавно образование. който има акъл сам ще си образова децата. Без друго от години това така се прави. Давайте дипломите и да не си играем.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А бе хора, не виждате ли какво се случва, не проумявате ли? Затриват ни и не го крият! Защо продължавате да гледате безучастно???
8
3
 
7
 
! Отговори
Бай Илия преди 9 месеца
Едно време имаше стегнатия, учителите шамареха, не си ли научил урока, с показалката и в ръката. Но се учехме, рядко имаше слабаци
7
1
 
11
 
! Отговори
По тази логика преди 9 месеца
да им се издават дипломи веднага, за да не се мъчат.
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
България загива. С всеки изминал ден- неграмотни ученици, развратена младеж, сърдити и вечноспорещи хора, няма смисъл да се стои в тази територия. В тази територия, наречена България, живеят само милионерите, останалите просто съществуват. Затова-куфарите и към терминала. Германия, Англия, Франция, Испания, САЩ предлагат мнооого повече.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да премахват и училището направо. Така или иначе резултатите там са видими и да ги пускат нарпаво да работят, току виж поне на занаят да се научат.

Спонсорирани публикации