МОН готви връщане на двата модула на изпита в 7-ми клас

С втория ще се отсяват кандидатите за по-добрите училища
28 юли 2023 14:42, Стела Стоянова
16
МОН готви връщане на двата модула на изпита в 7-ми клас
Снимка БГНЕС

Сериозни изпитни промени в седми клас обмисля МОН. Министър Галин Цоков обяви, че се обмисля втора дата на изпита, за да могат неявилите се по някаква причина ученици да се класират в по-добро училище, ако балът им позволи.

Просветното министерство мисли и за връщане на двата модула от изпитите в края на 7 клас. Целта е първият модул да е задължителен за всички седмокласници, а вторият - само за тези, които искат да кандидатстват за елитни гимназии. Това съобщи министърът на образованието проф. Галин Цоков на семинар в Старосел за предстоящото в системата, пише "Сега".

Министърът обясни, че НВО в 7-ми клас не търси само външна оценка на постигнатите от учениците компетентности след 7 клас, както е записано в училищния закон, а на практика изпълнява още едно важно значение - служи като приемен изпит за желаните гимназии.

Още по темата

"Изпитите са били на два модула – вторият е бил за кандидатстване в гимназиите. Обсъждаме дали не може да се възстанови това, което беше до 2016 г. – задължителното явяване да е само по първи модул за нуждите на външното оценяване, а на втория модул да се явяват само тези, кото искат да учат в елитно училище. Ще обсъдим може ли следващата година да се разграничат тези два изпита“, каза той.

„Това няма да е свързано с преструктуриране на изпита. Ще видим може ли законово той да се раздели на 2 части: едната част например да носи 100 точки, след което учениците да могат да си тръгнат, и втора част, която ще носи допълнителни точки и на която ще могат да останат учениците, които искат да учат в по-добри училища“, коментира той.

Обединяването на двата модула от изпитите в 7 клас стана през 2019/20 г. Тогава и вторият модул стана задължителен, защото след влизането на новия училищен закон всички седмокласнции трябваше да кандидатстват за прием в гимназия. Така обаче изпитът се сдоби с двойна функция - хем да мери наученото от учениците и постигнатия от тях общообразователен минимум, хем да отсява най-добрите. Това вече се критикува от експерти, учители и родители.

Просветният министър съобщи и че сериозно се обмисля възможността още от следващата учебна година да се даде втори шанс на седмокласнициите, които не са могли да се явят на изпитите от националното външно оценяване поради форсмажорни обстоятелства – като наводнения, пожари, болест или друга трагедия в семйството. За тях се обсъжда вариантът да могат да се явяват на втора дата – през септември.

По думите му тази евентуална промяна, заедно с разделянето на изпита на модули, ще снеме напрежението в системата. МОН вече обяви, че ще даде втори шанс и при матурите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: МОНизпит в 7-ми клас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това е дискриминация на образованието и официално разделяне на училищата на "посредствени" и "елитни". Ако това е целта на НВО то няма ли кой да осъди МОН? Търпим с години този абсурд в София с няколко елитни училища, за които работят кохорта частни школи и учители не безумни цени. И оставяме спокойно редовите учители да казват, "нали сте на частни уроци, там ще ви научат". Срам за Денков академика!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как може плешив с голама безмозъчна кратуна в горната част на гръбнака да управлява образованието на неплешиви мънички дечица? Отговорът е лесен: Така ще ги образова, че и те лесно да оплешивеят при учене на оплешивели предмети.
13
1
 
2
 
! Отговори
Кон преди 9 месеца
Въпросът е тези които завършват задължителното 4 ти клас да ги добутат до завършване на 7 . Иначе европейски санкции за отпадналите. Не реформирана система , закривайте. Вие решавате къде ще живеете и къде ще учат децата ви .
12
2
 
10
 
! Отговори
Запознат преди 9 месеца
Учителите трябва да станат по-отговорни към себе си и учениците, а родителите по-строги във възпитанието на децата си и да ги наблюдават какво правят вечер в стаите си с компютрите и телефоните си, за да не дремят през деня в училище по чиновете.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най-сетне да се помисли по този въпрос. Едва ли се очаква, че всички деца са в идеално здраве точно в тези два дни. Дори един обикновен вирус ( с повръщане например) може да попречи на явяване на изпит. Да не говорим за счупена ръка или операция по спешност...
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всяка година се измислят велики глупости в МОН.
9
0
 
13
 
! Отговори
НВО преди 9 месеца
Нещо се обърках. Сега не са ли на двата модула изпитите за 7.клас?
8
1
 
5
 
! Отговори
123 преди 9 месеца
А какво ще правят тези, които не искат да кандидатстват? Ще работят ли с основно образование?Ясно е, че всички продължават обучението си в гимназия.
7
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най-добре е както едно време математически и подобни училища да си правят собствен изпит. За езиковите гимназии може и да е общ.
6
3
 
24
 
! Отговори
Иванова преди 9 месеца
Как ще участват в класирането явилите се по-късно?Къде са тези "по-добри" училища?НЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ ДЕЦАТА И РОДИТЕЛИТЕ!!!ОТКЪДЕ НАМИРАТЕ УЧИТЕЛИ ЗА ПО-ДОБРИ,ЕЛИТНИ,ИНОВАТИВНИ И ДР. УЧИЛИЩА,А ВСИЧКИ ПЛАЩАТ ЗА ЧАСТНИ УРОЦИ.САМО БЕЗУМИЯ В ТАЗИ НАПЪЛНО ВИДИОТЕНА ОБРАЗОВАТЕЛНА СИСТЕМА.ДОБРЕ,ЧЕ ДЕЦАТА СЕ СПРАВЯТ ВЪПРЕКИ УЧИТЕЛИТЕ ВИ И МОН.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Де намерете му на тоя човек една по-нормална снимка, на тая е като за некролог.
4
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Първо оправете оценителната система, щото сега им пишете Отличен, за същото на което писаха Добър, преди 20-30 години. Само заблуждавате децата, че знаят нещо!
3
3
 
43
 
! Отговори
РАБОТЕЩ преди 9 месеца
Преди години(когато имаше гимназии,техникуми и СПТУ-та) се кандидатстваше в гимназията,в зависимост от това какво искаш да учиш.За паралелка с биология-кандидастваш с биология,с химия-химия и т.н.Така имаше някаква диференциация на училищита и желанията на децата.Стига с тази математика.Детето може да е добро по география,история и т.н.,но ще държи изпит по математика.Видяхме това натягане докъде доведе.От многото НПО-та се стига да се върти през година-две едно и също.Трябва стратегия,но няма
2
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тези нормални ли са? Това е дискриминация. А е толкова лесно просто да си има приемни изпити по учебните заведения. Не може да кандидатстваш в различни училища и различни специалности с едно и също.
1
2
 
11
 
! Отговори
33 г, с вишу, безраб преди 9 месеца
аз ако имах тая привилегия да се явя два пъти досегя нямаше да живея още с мама. аз кога ще живея нормално, г-н министър?