Денков ще търси вариант военното образование да се финансира и от МОН

Нашите студенти са забравени от МОН, коментира генерал Иван Маламов
29 авг 2023 21:45, Нели Христова
33
Денков ще търси вариант военното образование да се финансира и от МОН
Снимка: БГНЕС

Ще се мисли за възможности висшето военно образование да се финансира не само от Министерството на отбраната (МО), както е сега, а и частично от Министерството на образованието и науката (МОН). Това коментираха премиерът акад. Николай Денков и ръководството на Националния военен университет „Васил Левски“ (НВУ) във Факултет „Артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационни и информационни системи“ в Шумен, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

"Около 8 млн. лв. е недостигът само в нашия университет. Неравнопоставени сме на другите висши училища. Нашите студенти са забравени от МОН. Това затруднява инвестициите например в студентски общежития и студентско хранене“, каза началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов. „Най-доброто, което можем да направим, е финансирането за вашите студенти да идва от МОН и те да имат права като всички останали студенти. Поддръжката на технологичното оборудване и материалната база да остане към МО. Разпределението трябва да бъде направено много внимателно", отговори акад. Денков.

Военният факултет в Шумен има голям потенциал да разшири обучението в инженерните специалности, включително за цивилната промишленост в Североизточна България, стана ясно на срещата. В тази част на страната бизнесът има голяма нужда от висококвалифицирани специалисти в тази сфера.

"Вашето висше училище е част от решението на проблема с кадрите в региона", подчерта премиерът.

Държавата трябва да инвестира във военната наука и да подпомага развитието на отбранителните технологии. Те могат да имат много граждански приложения и тъкмо това съчетание трябва да подкрепим по всякакъв начин, отбеляза министър-председателят.

Той изяви готовност да работи за възвръщане на авторитета на военната професия, което ще увеличи и броя на качествените кандидати във висшите военни училища. "Модернизираме техниката, повишаваме заплатите и социалните разходи. През следващата година средствата за отбрана ще бъдат 2% от БВП, а през 2025 г. дори повече заради плащанията за нови самолети", обясни акад. Денков.

"След пет години вие ще сте пораснали, ще бъдете мъже и жени, които са готови да преодоляват препятствия и ще бъдат уверени в себе си. Отделно ще получите и образование, с което ще можете да намерите реализация както във военното дело, така и в гражданска специалност. Това е богатство, което ще можете да използвате цял живот," обърна се премиерът към най-младите курсанти във факултета в Шумен. Той ги увери, че като бъдещи офицери от българската армия те ще бъдат част от най-съвременните, най-модерните и най-мощните въоръжени сили в света – тези на НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не стават нещата и това си е!-:(
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
намалете броя на деликатесите, които ни предлагате да избираме, нацията се топи, редно е и деликатесите.
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Оставка на това Измислено " управление" е най Разумното решение!-:) Да си го кажем вече!!!!
6
2
 
18
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 8 месеца
С министър като Тагарев много трудно ще намерите кандидати и мераклии. Да влезеш в редовете на Българската Армия сега е равносилно на самоубийство и най-много да се вържат няколко психично болни, които преди да ги засилят към Украйна ще си извадят кетап в Карлуково, че са негодни.
5
3
 
18
 
! Отговори
Да ви питам, преди 8 месеца
не ви ли прилича на молец?Па и му ходи на фамилията, Молец Денков!
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Смъкват милиарди от войната. Какъв МОН ги гони.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Военното образование да се финансира от военно министерство. От къде накъде от МОН?
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вижте с какви глупости се занимават ментетата! Хубаво ги вижте.
1
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами това е правилно, след като армията ни е в будна кома от дълги години насам..